דוידי קליר- מסלולי טיול - מסלול מס 4 מהעיירה Vico Equense ועד פומפיי - עיר ללא הפסקה
Booking.com
Booking.com
דוידי קליר - מסלולי טיול
לחץ

2013 © כל הזכויות שמורות לדוידי קליר 

 מסלול מס 4

מהעיירה Vico Equense ועד פומפיי
אפשר גם: פומפיי עיר ללא הפסקה(הייתה אחת 1669 שנה אורכה).

ביום הזה השימוש ברכב הוא ממש מזערי. אפשר להגיע לפומפיי גם עם רכבת אבל הזמנים שתשקיעו בלחכות לרכבת ולהגיע לתחנת הרכבת הופכים את הנסיעה עם הרכב השכור שלכם להרבה יותר כדאית למרות המחיר הלא זול של החנייה שיסתכם בסכום של קרוב ל-20 יורו.
אם כן נסעתם ברכבת אז שימו לב שממש איך שאתם בשער התחנה עומד אדם ומכוון אתכם אל מכירת כרטיסים לסיור באתר. הכניסה היא במדרגות הצמודות ממש לתחנה. אז זהו שכאן זה לא מכירת הכרטיסים לכניסה לאתר אלא לסיורים מאורגנים שהעלות שלהם היא יקרה. לא מעט נופלים בפח ונעמדים בתור. ועד שיורד להם האסימון עובר הרבה זמן. איך שתרדו מהרכבת או מי שמגיע עם הרכב וחונה בחנייה שנמצאת מצד שמאל אחרי תחנת הרכבת (השילוט אל החנייה הוא ברורלמדי). תחלפו בחזרה על פני התחנה הצבועה באדום. התחנה מימינכם ואתם מתקדמים לאורך חומת אבני הבזלת השחורים חולפים על פני דוכני מזון שהמחיר שם הוא לא זול. ונכנסים שמאלה לאזור קניית הכרטיסים. רכשו כרטיסים וכדאי לדעת שבאתרים שכאלה בכל רחבי איטליה הכניסה ביום ראשון הראשון שיוצא בכל חודש היא בחינם.
מסלול מהמלון אל החנייה בפומפיי
קחו איתכם יותר ממפה אחת היות והיא תתבלה למדי בשל השימוש הרב שאתם הולכים לעשות איתה. כמו כן קחו איתכם חוברת הסבר לכל הבתים שבחלק מהם אתם תבקרו ואל תדאגו אם לא תראו הכול- אי אפשר לראות הכול ביום אחד.
אם אתם רוצים קחו איתכם מדריך קולי אבל אז אתם צריכים לקחת בחשבון שההתקדמות שלכם היא איטית למדי עקב הצורך להקשיב. אבל אין ספק שההסברים שתשמעו יהיו מצוינים.
לפני שתיכנסו ,שבו רגע בצד עם מרקר וסמנו על המפה לאן אתם רוצים להגיע ומה אתם רוצים לראות. בצורה כזאת אתם תהיו ממוקדי מטרה ומסודרים. יש מצב שבו הדרך שסימנתם למעבר ברחובות העיר תהיה חסומה היות ויש לא מעט רחובות שסוגרים אותם לצורך שיפוצים ושימור. זה לא מסומן על המפה ומעט מקשה ומאריך את הדרך פה ושם.

פסיפס-זהירות כלב נושך


מצ"ב לינק למפה שמחולקת בכניסה אז יש לכם את האפשרות להכין שיעורי בית

בדף המפה הזה יש רשימה של המקומות המומלצים Must see attraction  לפי הרבעים השונים בעיר- סך הכול "רק"  9 רבעים. על המפה כל רובע צבוע בצבע אחר וכל האתרי חובה כתובים באותו הצבע של הרובע המתאים. סך הכול אם תצליחו לעשות הכול יש לכם 35 אתרים מומלצים מתוך כ-96 אתרים שונים. ועוד היד נטויה היות וכל הזמן מכינים עוד ועוד מקומות ואתרים שיהיו פתוחים לציבור הרחב ואשר דרכם תוכלו להבין איך חיו במקום אנשים לפני 2000 שנים.  וואללה אי אפשר לעשות הכול וצריך לנסות להיעזר במי שהיה כאן כדי קצת לצנזר.
לא בכדי אני משתמש במושגים של רחובות, ורבעים. זאת עיר במלוא מובן המילה. גם כמות המבקרים וההמולה של כל מי שפוסע ברחובות העיר שבה אנשים לאלפיהם פוסעים ברחובותיה ומכניסים חיים למקום. היו צריכים להלביש כל המבקרים בבגדים מהתקופה הרומאית. זה היה יכול להיות מטורף.  פומפיי עיר ללא הפסקה(כמעט).
אם אתם עם ילדים כדאי לתכנן כך שלא תהיו פה יום שלם- פשוט רחמנות. מי שהולך לעשות ולראות את מה שבאמת שווה צריך  לקחת בחשבון שהוא נכנס בסביבות השעה 10 ויוצא בשעה 16.סה"כ 6 שעות של הליכה לא מעטה על רחובות רומאיים העשויים מאבנים מה שהופך את ההליכה ללא נוחה במיוחד ולאורך דרך מכובד למדי. בחישוב מהיר אנחנו עשינו בפומפיי סך של 8 ק"מ מהחנייה ועד לחנייה לא כולל השיטוט בתוך הוילות עצמן שהן ענקיות.
לא לשכוח לקחת עימכם מים ואוכל. יש אמנם קפיטריה די בתחילת המסלול אבל זהו אין יותר. מים יש בלא מעט נקודות ברחבי העיר.
מהרחבה של קניית הכרטיסים אחרי שהתארגנתם על המסלול וסימנתם את האתרים שאתם לא רוצים לפספס (נמליץ בהמשך) אתם נכנסים בשער ויורדים או במדרגות או בשביל גישה המותאם גם לנכים. למעשה ברגע זה כאילו חזרתם 1938 שנים אחורה בזמן לשנת 79 לספירה.

 פומפיי-הר הווזוב

24 לאוגוסט שנת 79 הר הגעש ווזוב שכבר יותר מ-17 שנים עשה סימנים מקדימים לזה שיש לו עניין בהתפרצות "מחליט" לבסוף להתפרץ. ההתפרצות שאורכת 24 שעות מכסה בשכבות של אפר ונחשולים פירוקלסטיים. הערים הרקלנאום ופומפיי מכוסות באפר ולבה ו"נרדמות" כמו באגדות לכ-1700 שנים.  כיסוי זה שמר על מה שהיה מתחתיו בצורה מדהימה והיום אנחנו ומי שבא לבקר במקום זוכה ליהנות ממקום שהיווה טרגדיה עצומה באותו הזמן לאותם אלו שחיו כאן באותן השנים ול-2000 האנשים שכנראה נלכדו מתחת להרי האפר הוולקני . האירוניה במלוא עוצמתה.
פומפיי היא אחד מהמקומות שממש ניתן לראות את צורת החיים של אזרח הקיסרות שהיה בעל אמצעים שהרי אם מוצאים ממצאים מעניינים זה על פי רוב בבתי העשירים שם היה הרבה מכל טוב. החל מציורים על הקירות, גנים ואכסדרות, רצפות מוזאיקה באיכות מטורפת אותה תוכלו לראות בעת ביקורכם במוזיאון הארכיאולוגי של נאפולי-אתר חובה. מקדשים פרטיים- למה לבזבז זמן בהליכה למקדש הציבורי אם אפשר לבנות אצלך בחצר האחורית מקדש קטן? חוץ מזה ככה האלים גרים אצלך בבית, לא עדיף? פסלי שיש , פסלי ברונזה, רהיטים, מיטות, דלתות בחלקן, ברכות נוי, ומזרקות באמצע הבית, לכל הבתים יש יותר ממפלס אחד, כל החדרים צבועים עם ציורים חלקם באיכות מטורפת הן בהיבט של רמת הציור והן בהיבט של איך נשמר עד ימינו. מי שהיה יכול להרשות לעצמו גם הביא צייר שצייר את בעלי הבית. צייר=מצלמה דיגיטאלית. לו ידעו הציירים הללו כמה מצלמות יצלמו את הציורים שלהם?
יש מקומות שממש אפשר לראות את מערכת המים בתוך הבתים. לא בהרבה שונה מהמתווה שקיים היום. צנרת בקירות רק שאז הצנרת אלו קטעי טרקוטה עגולים המתחברים למובילי מים. רחובות העיר שבחלקם הגדול תוכלו לראות את החריצים של אופני הכרכרות שהשאירו את חותמם באבני הרחוב. מכאן אולי אפשר להסיק מסקנה מעניינת ואין אני ארכיאולוג. אם אופני העגלות התוו חריצים משמע המרחק בין הגלגלים היה אחיד למדי. משמע היה קיים תקן למרחק הזה. עוד דבר מעניין שיצא לי לקרוא עליו הוא העובדה שהרחובות לא רחבים מספיק בשביל 2 מרכבות הבאות אחת מול השנייה. מכאן ההנחה שהרחובות היו חד סטריים. מעניין.

פומפיי- צינורות חרס בתוך הקירות

ותחשבו שבעצם מה שנמצא זה חלק ממה שהיה במקום היות ובכל אופן היה זמן למי שיכל להימלט מהעיר עם הפריטים בעלי הערך העיקרי. רק חולים, זקנים, מיעוטי יכולת, וטיפשים נשארו מאחור ומתו.
עוד טיפ קטן - כשאתם מגיעים לנקודת מכירת הכרטיסים ישר יעוטו עליכם מדריכים שירצו להדריך אתכם. האם כדאי? התשובה לנושא הזה לא ברורה לגמרי אבל ללא ספק שמדריך שכזה ירצה לעשות עוד סיבוב ועוד סיבוב עם תיירים אחרים מה שעשוי לתת לכם "קיצור" של מה שאפשר לראות במקום. לכן תכינו לבד את מסלולכם גם אם תקבלו פחות הסברים. מה שרואים זוכרים יותר טוב ממה ששומעים.
           
 
לא נסביר כאן כל בית מהו, למה שימש, מי גר בו וכו. לצורך זה מצורף לינק לחוברת עם הסברים על כל מה שיש בפומפיי. כמו כן אתם יכולים לשכור מדריך קולי בכניסה לאתר או להשתמש במדריך שאפשר לקבל בעת קניית הכרטיסים.
אנחנו נתמקד בעיקר של הדברים שיש לראות בפומפיי.
לינק למדריך על כל נקודות העניין של פומפיי:

ליד שם המקום נוסיף בסוגריים את מספר הרובע לו שייכת נקודת הביקור המדוברת ואת מספר המקום כפי שמופיע במפה המחולקת עם קניית הכרטיסים. אלו אותם מספרים שנמצאים בכניסה לכל ווילה או אתר לביקור.

(1 רובע 8) מס ראשון הוא מס האתר מספר שני הוא מספר הרובע.
שימו לב שבמפות יש שמות לרחובות אבל שם הרחוב מופיע רק במפה. ברחוב עצמו הסימון הוא לפי הרבעים השונים או הגבולות בין הרבעים השונים. למשל רובע 8 גובל ברובע 6. מה שמאוד מקשה על ההתמצאות עם המפה.
 
הרבעים הראשונים שאנו נחשפים אליהם הם רובע 7 ורובע 8 אשר גובלים לנמל. היעד הראשון שאליו ניכנס הוא
הוא המקום ממנו מתחילים את הסיור בפומפיי הוא נמל העיר או מה שנשאר ממנו היות והעיר הייתה עיר נמל.
המקום הראשון אליו ניכנס הוא Suburban baths(1 רובע 7) – מרחצאות ממש סמוך לנמל משמע יש דרישה לשרותי סקס ואכן במקום נמצאים בחדר ההלבשה 16 פאנלים הכוללים סצנות ארוטיות בשביל אולי לתת לצרכנים את הרעיון מה הם יכולים לדרוש בתפריט היום. המרחצאות נמצאות ממש בנמל עצמו- Porta Marina and the city walls (2 רובע 7)
מכאן מטפסים במעלה משופע אל מרכזה של פומפיי שמהווה עיר תוססת לרומאים אמידים התאבים את הנאות החיים. סך תושביה כ- 20000 תושבים ומהווה בהחלט עיר לא קטנה. כבר מתחילת דרכנו ניתן להרגיש ברגליים את הדרך הבנויה מאבני בזלת לא ממש באותו הגובה ולא מהוות מדרחוב נוח.

פומפיי

 קצת אחרי שנעבור את שער הכניסה בחומת העיר לימיננו יהיה מקדשה של ונוס (1 רובע 8)
לקראת הפורום שמהווה את מרכז העיר החשוב נעבור ליד 2 מקומות חשובים הראשון הוא מקדש אפולו מצד שמאל (4 רובע 7) מקדש אפולו היה סגור והבזליקה (2 רובע 8).
 בתקופה הזאת של שנת 2017 יש ברחבי עתיקות פומפיי תערוכה של פסלים ענקיים העשויים ברונזה והם מהווים אטרקציה בפני עצמה וללא ספק מכניסים צבע ועוד עניין למה שיש לראות במקום.  מייד אחרי מקדש אפולו ניכנס אל רחבת הפורום(5 רובע 7) המרשימה איתה נמשוך שמאלה עד לסופה. כאן יש לנו הרבה מה לראות כאשר אשאיר לכם לבחור איפה אתם רוצים להתעכב יותר ואיפה פחות . בכל אופן אל תפסחו לעבור בצמוד ל-צד השמאלי של כיוון התקדמותכם היכן שעומדת הסככה עם מדפים מלאי מוצגים שנמצאו במקום. עיקר העניין כאן הם יציקות הגבס של כלב מעוות, אדם בתנוחה עוברית, ילד או תינוק, ועוד. כולם נוצקו לפי תבנית שנותרה בתוך האפר לאחר שהגופה נרקבה והותירה חלל אחריה לפי צורתה המקורית.

 יציקות גבס של אדם -פומפיייציקת גבס של כלב-פומפיי

הפורום כאן כמובן שבסגנון רומאי אופייני לערים הרומאיות שבה הכיכר הריבועית או המלבנית תחומה בשורות של עמודים מסיביים שכנראה תמכו בגג. מסביב יש את המקדשים החשובים ביותר לדת כמו מקדש לאל יופיטר. אזורי מסחר כמו ה- Macellum, ,Shrine of the Lares  Temple of Vespasian ועוד. בסופו של הפורום עומדת קשת אשר דרכה
 נעבור וניכנס לרחוב Vicolo dei Soprastanti בנקודה זו יש קפיטריה ושירותים. זאת הקפיטריה היחידה בתחומי העיר.
נמשיך ברחוב Via del Foro וניכנס אל המרחצאות ששירתו את באי הפורום על כל מבני הציבור שבו.
Terme del Foro (10 רובע 7).
עד כאן ביקרנו באתרים שהיו לשימוש כלל הציבור אמידים – מקדשים, מרחצאות, אזור הפורום שהוא אזור מנהלות עירוניות ולאומיות. מכאן אנחנו מתחילים להיכנס לרומאים של אז ממש לתוך הבתים. כמעט כמו בית פתוח של ריי-מקס.
היציאה ממרחצאות הפורום היא לרחוב Via delle Terme או לרחוב שבין רובע 8 לרובע 6. היעד הראשון שנעבור הוא

Thermopolium   (5 רובע 6).  פרוש השם הוא מקום למכירת אוכל חם. היעד הבא הוא יעד שלא מוותרים עליו ונושא את השם: Casa del Poeta Tragico  (4 רובע 6). בית בסגנון Atrium  האופייני למדי לרומאים אמידים. זהו סגנון שבו יש חלל מרכזי גדול הפתוח ומסביב יש חדרים. לשם אין כלל קשר למשורר טראגי ולא גר כאן כלל אחד כזה. השם נלקח למעשה מפסיפס המוצג כיום במוזיאון בנאפולי בו נראים סאטירים באמצע חזרה בתיאטרון.  הבית הזה גם משמש בספר ימי פומפיי האחרונים כביתו של Glaucus. בכניסה לבית תוכלו לראות את הפסיפס המפורסם של הכלב עם האזהרה כלב נושך. את אותו הסגנון תוכלו לראות בעוד אתרים ברחבי פומפיי.

אחרי הבית הזה ניכנס אל Casa della Fontana Piccolo (3 רובע 6) המדהים לטעמי שנמצא בהמשך הרחוב ומייד אחריו נפנה שמאלה ברחוב Vicolo Di Mercurio עליו נמשיך עד שנגיע לצומת T ונפנה ימינה על רחוב Via Consolare.
בפינה נוכל לצפות על בית אופה  Casa del Forno. אחד מיני רבים. מסתבר שהמקצוע היה מכניס הרבה לבעליו והיה מאוד מבוקש. נוכל לחזות בצורה הקונית המיוחדת של אבני הרחיים במקום. Forno פירושו תנור שגם אותו רואים. תנור העשוי מלבני קרמיקה ונראה בדיוק כמו תנורי האפייה שקיימים היום בפיצריות ובמאפיות.
על הרחוב הזה אנחנו חולפים על פני כמה אתרים נוספים כאשר כיוון פנינו הוא  Porta Ercolano ובדרך הזאת אנחנו חולפים ברחוב חיצוני לעיר העובר ליד שורת מצבות כיאה לאזור של לוויות למתים. כאשר היעד שלנו יחסית מרוחק ממרכז ההמולה של העיר וזאת ווילת המסתורין המדהימה אשר נחשבת לאחד הדברים הכי יפים בפומפיי. (22 רובע 6) הווילה עם ציורי הקיר מהמרהיבים והמושלמים ביותר בכל פומפיי לפחות ממה שמוצג כיום היות וכל העיר מלאה באזורים שעבודות השחזור עליהן מבוצעות במרץ רב. הציור עם האל דיוניסוס בחדר האירוח המרכזי של הווילה עם צבעים חזקים בעיקר בגוון האדום גורם ללא מעט חוקרים לתהות האם המקום שימש למעשה מקום פגישה לסוגדים לאל דיוניסוס.
לא לפספס בשום פנים למרות שמרוחק.
במקום יש נקודת יציאה מהאתר ושירותים למי שזקוק. השרותים הבאים ממוקמים רחוק.      

פומפיי-וילת המיסתורין                                    


משם נעשה את כל הדרך חזרה דרך רחוב Vicolo Di Mercurio אל עוד אחד מיעדי החובה של פומפיי והיא הווילה של
העבדים אחים לבית וויטי : Casa dei Vettii (11 רובע 6) שכדי להיכנס אליה ניכנס לרחוב Vicolo dei Vetti. גם כאן זאת ווילה מצויירת להפליא עם ציור מרשים של גבר עם אבר זכרי בגודל אינסופי  שמהווה את סמל ההיכר של הווילה. ותחשבו על זה שלווילה כזאת הגיעו עבדים ששוחררו אחרי כ-25 שנות עבדות בהתאם לחוק הרומאי.
הבית אחד מהשמורים בפומפיי עם פרסקאות מהשמורות ביותר גן מעוצב וקיר פרסקו שנחשב לאחד המפורסמים ביותר- triclinium עם תאורי סצנות מהמיתולוגיה הרומאית. –אתר חובה.

בית ויטי

משם ניכנס לעוד אתר חובה וזאת הווילה של האל פאן :  Casa del Fauno(1 רובע 6) שוב, לא להתבלבל, זה לא מקום שסגדו לאל פאן אלא ווילה שנימצא בה פסל של האל פאן. ווילה ענקית שהכניסה אליה היא מרחוב אחד והיציאה ממנה היא לרחוב אחר במקרה הזה הרחוב הראשי של אתר העתיקות. גולת הכותרת של המקום היא ללא ספק ריצפת הפסיפס המתארת בפרטים את הקרב בין אלכסנדר הגדול למלך הפרסי דריווש השלישי. במקום נמצא שחזור והמקור נמצא על הקיר במוזיאון הארכיאולוגי בנאפולי.

פומפיי-פסיפס הקרב בין אלכסנדר לדריוושפסל האל פאן

עוד אתר חובה הוא בית הזונות  Lupanare (18 רובע 8) לעומת הווילות הענקיות זה בית קטן למדי שתור המבקרים אליו יכול להיות עצום אם באתם בעיתוי הלא נכון. אבל בשל גודלו הקטן ושהכניסה היא בצד אחד והיציאה בצד השני התור הגדול עובר יחסית מהר. המקום בנוי ממעבר ולצידיו כוכים עם דרגשים מאבן ששימשו כמיטות ומעל למיטות כל חדרון עם הציור האירוטי שלו כמו המלצה לתנוחה שאפשר לקבל במקום. על הקירות יש גם חריטות של הלקוחות המרוצים. טריפאדוויזור של שנת 79 לספירה.

פומפיי-בית הזונות

בשלב הזה אתם כבר גמורים למדי ועדיין לפניכם כמה מאתרי החובה שיש לפומפיי להציע לכם.
Stabian Baths (16 רובע 8) הגדולים והשמורים במרחצאות פומפיי. כאן ניתן לראות בדיוק איך עבד בית המרחץ הרומאי.
כשנצא מהמרחצאות נגיע לרחוב הראשי המרכזי של פומפיי: Via dell’Abbondanza.
מכאן אנו ממשיכים לאורך הרחוב לכיוון האמפיתיאטרון. לא להתבלבל עם התיאטרון יש הבדל ביניהם. כשאנחנו מתחילים ללכת על רחוב Via dell’Abbondanza שהוא הרחוב הראשי בין רובע 1 לרובע 9 יש לאורך הרחוב ברובע 1 קבוצה של בתים מרהיבים בהם Fullonica di Stephanus (3 רובע 1) Casa del Criptoportico  (5 רובע 1)
Casa di Menandro   (7 רובע 1) Casa dei Ceii    (6 רובע 1)   casa e Thermopolium   (10 רובע 1)
בהחלט יש מצב שחלק מהבתים יהיו סגורים בגלל שעובדים עליהם. למעשה כאן אנחנו מסיימים את הבתים ונשארו מספר מבני ציבור מרשימם בהם האמפיתיאטרון (5 רובע 2) והאזור שלידו. והתיאטראות ברובע 8. בדרככם מהאמפיתיאטרון לרובע התיטראות היכנסו לגן הפליטים שם נמצא הריכוז הגדול של גופות הגבס כשם שנמצאו במקום אליו ניסו להימלט מהגורל האכזר. (14 רובע 1)
אני יודע שלא כיסיתי את הכול אבל בטוח שמי שעשה את כל מה שמתואר כאן כבר עייף מותש ודי חסר סבלנות.
בסוף היום נחזור אל החנייה וניסע לטייל ברחובות סורנטו.
 
 
עכשיו נרכז את 8 המקומות שאסור לפספס בפומפיי:

  1. Lupanare (18 רובע 8) בית הזונות שמעצם עיסוקו מעורר את סקרנות כולם.

  2.  Villa dei Misteri המדהימה אשר נחשבת לאחד הדברים הכי יפים בפומפיי. (22 רובע 6)

  3. Casa dei Vettii (11 רובע 6)

  4. Casa del Fauno(1 רובע 6)

  5. casa e Thermopolium   (10 רובע 1)

  6. הפורום

  7. התיאטראות הגדול והקטן.

  8. Casa del Poeta Tragico  (4 רובע 6).

    פומפייפומפיי

השימוש בכל המידע שמופיע כאן ובמסלולים המתוארים בהמשך הוא על אחריות המטייל בלבד.

2013 © כל הזכויות שמורות לדוידי קליר

 
השימוש בכל המידע שמופיע כאן ובמסלולים המתוארים בהמשך הוא על אחריות המטייל בלבד.
אין להעתיק, להפיץ, להציג בפומבי או למסור לצד שלישי כל חלק מן המסלול בלא קבלת הסכמתו של דוידי קליר בכתב ומראש.
דוידי קליר אינו אחראי בשום מקרה ואופן לשימוש שנעשה במידע המצוי במסלול המתואר בהמשך.
דוידי קליר לא יהיה אחראי לשום נזק ישיר או עקיף, כספי או אחר, שייגרם למשתמש במסלול המוצע
.
2013 © כל הזכויות שמורות לדוידי קליר