דוידי קליר- מסלולי טיול - פראג מסלול 2
Booking.com
Booking.com
דוידי קליר - מסלולי טיול
לחץ

2013 © כל הזכויות שמורות לדוידי קליר 

פראג מסלול 2

מ-Malostranské náměstí ועד לכיכר העיר העתיקה-Staroměstské náměstí

 

מפת המסלול מכיכר מאלוסטרנסקה ועד לירידה מגשר קארל

את המסלול אנו מתחילים מהנקודה בה הסתיים מסלול 1- Malostranské náměstí אליה נגיע עם אחד מקווי הטראם 12 20 22 57. אפשר לעשות השלמה ולטייל ברחוב Nerudova.

איך שנרד מהטראם נמשוך לפינה הדרום מזרחית של הכיכר ונתחיל לללכת ברחוב Mostecká אל עבר נהר ה-וולטבה החוצה את העיר. בקצה הרחוב ניתן להבחין בשער  אבן גדול שהוא חלק ממגדל השמירה המוצב בצד הזה של גשר קארל. כבר לכשנכנס לרחוב לא נשכח להסתובב לאחור ולתפוס את המראה של כנסיית סט ניקולאס מהנקודה הזאת שנותנת זווית יפה למראה בין 2 קירות הרחוב.

כנסיית סט ניקולאס

כנסיית סט ניקולאס

רחוב Mostecká הוא מהרחובות העמוסים במטיילים בפראג מעצם היותו הרחוב שמקשר בין גשר קארל לרובע המאלה סטרנה. פרוש שמו לעיברית הוא: רחוב הגשר-ע"ש גשר קארל המתחבר אליו.

במספר 18 שוכן Muzeum pražských pověstí a strašidel  מוזיאון של רוחות הרפאים של פראג והאגדות סביב. פראג נחשבת לעיר עם הרבה רוחות ואגדות וכאן זה המקום להכיר את הנושא. ילדים אוהבים. לחובבי הז'אנר.
למי שרוצה להקל על המסלול שלו במספר 4 ישנו Segway Experience.  
מייד לכשנעבור את שער מגדל השמירה וממש לפני שעולים אל גשר קארל נפנה שמאלה אל Dražického náměstí .לפני שפנינו שמאלה-  המבנה הצהבהב שנמצא ממולנו בצדו השמאלי של גשר קארל נושא את השם "בית שלושת היענים". אם נרים את הראש נוכל לראות את ציור הטיח של שלושת היענים שנתנו לבית את שמו ,ושנעשה בתחילת המאה ה-17 בהזמנת בעל הבית שסביר להניח שסחר בנוצות יענים , 
  בסמטה המובילה אל Dražického náměstí  מרפסות המסעדות חוסמות את המעבר בה. היעד שלנו הוא סגירת חוב. כאן עומד עמוד תאורת הגז השלישי עליו דיברנו במסלול 1. העמוד הנוכחי במצב ירוד למדי לעומת העמוד אשר נמצא מול ארמון הארכיבישוף בכניסה למצודה.
ניתן לטפס אל המגדל לתצפית על הסביבה.(בתשלום)  יש אפשרות לטיול מגדלים שבמהלכו מטפסים אל ראשיהם של כמה מגדלים בפראג. פרטים בלישכות התיירות בעיר. יש אחת בסמוך למגדל ב- Mostecká 53/4.
נעבור את עמוד תאורת הגז וניפנה ימינה אל רחוב Míšeňská. נלך עד סופו וניפנה שמאלה אל רחוב 
U lužického semináře. נבחר את הצד הימני שעוקף את הגינה העירונית שלפנינו. נחפש את בית מספר 24 (בכחול) או 100(באדום) לקראת סופו של רחובU lužického semináře  . אם הגעתם לרחוב Cihelná ולמוזיאון קפקא-אז פספסתם. סביר להניח שתיראו התקהלות במקום ואנשים בוהים לתוך סמטה צרה. יש האומרים הכי צרה בפראג ויש שטוענים הכי צרה באירופה. בכל אופן הסמטה כל כך צרה כך שרק אדם אחד בלבד מסוגל לנוע בה. למניעת התנגשות בסמטה/מעבר הקימו בכניסה רמזור לאנשים. כן כמו במעבר חציה. והאנשים לא בוהים בסמטה אלא מחכים לאור הירוק.אני לא הייתי קורא לזה סמטה אלא מעבר/כניסה המוביל אל בית בירה/מסעדה  Vinárna Čertovka. המקום ממוקם בפתחה של תעלת Čertovka. היא תעלת המים היוצרת את האי קמפה שאליו נגיע בהמשך. פרוש המלה Čertovka הוא "זרם השטן". המיקום נפלא היות והוא מספק נקודת תצפית יפה על גשר קארל.כנ"ל המבנה ההיסטורי המוגן שנבנה במאה ה-15. הנוף מהמקום של גשר קארל בעיקר בלילה-משגע. 
גם תעלת המים נותנת אבל ממש קצת, הרגשה של ונציה. איך האוכל במקום, האמת אין לי מושג לא אכלתי.
אז אחרי שחיכינו לירוק אם ישבנו במסעדה ואם לא , וחזרנו, ניכנס לרחוב Cihelná.
כאן נמצא מוזיאון קפקא. גם אם אין בכוונתנו להיכנס למוזיאון שווה להגיע לרחבת הכניסה ולהעיף מבט בפסל של האיש המשתין.למעשה  2 המשתינים אחד מול השני. פסל העשוי משכבות שכבות של זכוכיות.
לגבי הכניסה למוזיאון-לשיקולכם. פתוח כל יום 10-18.
על קפקא עצמו נרחיב ב- kafka nemesti כיכר קפקא.
מטרים ספורים אחרי המוזיאון ובצידו השני של הכביש שוכן לו בית בירה מפורסם בפראג  Malostranská Pivnice. שווה ביקור.
הפרט הפיקנטי סביב המבנה הוא שפה היה ביתו של תליין שעבד בפראג בשנת 1664. התליינים שנחשבו לטמאים ועקב העיסוק המקצועי שלהם לא היו זכאים לכל הזכויות כפי שלכל אזרח רגיל היו. הם לא היו יכולים לשרת במשרות ציבוריות, לא יכלו לשרת בצבא. המבנה עבר שיפוץ גדול במהלך השנים והוסב לבית הבירה שבמקום.
תוך כדי שתיית הבירה במקום נרחיב במעט את הידע שלנו על בירה.
החומרים שמהם מייצרים את הבירה הם: מים, לתת, כישות ושמרים. כאשר המרכיב העיקרי הוא הלתת.
מהו ההבדל בין בירה בחבית לבירה בפחית/בקבוק?
מה שיוצר את ההבדל זהו זמן הפסטור של הבירה. בבקבוקים ופחיות הזמן שלוקח לפסטר הוא ארוך יותר. לעומת זאת הזמן שלוקח לפסטר בירה בחבית הוא קצר עקב התהליך שפותח לצורך כך. לפיכך טעמה של הבירה מהחבית קרוב יותר לטעמה המקורי של הבירה.
הבירה מחולקת בגדול ל-2 סוגים והם לפי צורת התסיסה של השמרים אשר מוכנסים לבירה. 
1-שמרים של תסיסה עילית  ALE - השמרים של תסיסה עילית עולים לראש מיכל התסיסה בזמן התהליך.
2-שמרים של תסיסה תחתית LAGER- שמרים של תסיסה תחתית שוקעים לתחתית המיכל בגמר התסיסה.
אפשר לדבר על ייצור בירה עוד שעות. גם בארץ כל נושא ייצור בירה ע"י אנשים פרטיים תפסה תנופה בארץ והרבה פאבים מתהדרים בבירה שהם מייצרים במקום. 
ייצור הבירה בארץ שהתחיל בשנות השלושים של המאה שעברה. הנקודה הפיקנטית בסיפור שהרבה לא יודעים הוא שהשם שהיא נשאה-בירה פילזן נשר. כן פילזן עיר ייצור הבירה הצ'כית המפורסמת שנגיע אליה בהמשך.
אז אחרי ששתינו בירה נמשיך לטייל בקו ישר.
נחזור לכיוון גשר קארל. נגיע למפגש הרחובות U lužického semináře+ Míšeňská. ונמשיך אל עבר הגשר המבצבץ בקצה רחוב lužického semináře. אנחנו נגיע אל הגשר ועדיין נתאפק ולא נעלה עליו אלא נעבור מתחתיו אל האי קמפה.
ממש לפני המעבר שוב נעבור מעל לתעלת מים Čertovka.

מגדל השמירה בכניסה לגשר קארל

מגדל השמירה בכניסה אל גשק קארל

תעלת המים Čertovka ,היוצרת למעשה את האי קמפה. היא למעשה תעלה מלאכותית המושכת מים מנהר הוולטבה ושימשה להפעלת תחנות קמח שהיו פזורות במקום לאורך הזרם ולעוד בתי מלאכה שרתמו את כוח המים לצרכיהם. התעלה נבנתה עוד במאה ה-12 ע"י המסדר של אבירי מלטה שבצמוד למבנה שלהם עדיין מסתובב גלגל של תחנת קמח עתיקה. אורך תעלת המים כמה מאות מטרים.
מאיפה השם הזה? זרם השטן. קיימת אגדה המספרת שהשם קשור לאישה אחת שהיה לה אופי שטני במיוחד ויש אומרים חדת לשון כתער שהתגוררה בסמוך בבית שבעת השדים והנמצא קרוב לכאן . אגב הסמל של מסעדת  Vinárna Čertovka. הוא דמות אישה בצורה של שטן.
לכשנחצה את התעלה אנחנו למעשה נמצאים בשטחו של האי קמפה שנחשב לאחד מהמקומות היפים בפראג.
הבתים הציוריים לאורך תעלת המים כמו שהוזכר קודם נותנים הרגשה של"ונציה". לא לכולם. ונציה זה מותג שמוכר טוב- אז שווה להשתמש בו. 
האי שהוא מועד להצפות ושטפונות שימש בעבר בעיקר את האנשים שעבדו לשפת הנהר כמו כובסות ומשיטי רפסודות שהיו מעבירים סחורות בנהר הוולטבה. בתים החלו להיבנות במקום רק במאה ה-16. בחלקו הדרומי של האי ישנו פארק נחמד. 
השם קמפה(מחנה) מקורו בחיילים הספרדים שחנו במקום בזמן מלחמת 30 השנה. חיילים אלו נלחמו בקרבות ההר הלבן. אם הם ספרדים סביר להניח שהם נילחמו עם הצד הקתולי.
יש המחשיבים את האי קמפה כמקום הכי רומנטי של פראג והמקום קיבל את המקום השני בעולם של אי אשר מהווה חלק מעיר. 
לטעמי שלי המקום הכי רומנטי הוא גשר קארל. למה? נספר לכשנהיה על הגשר.
המעבר על הגשרון נעשה מתחת לגשר קארל ומיד אחרי המעבר יש מדרגות המאפשרות לטפס אל גשר קארל. אנחנו נפנה שמאלה(עדיין לא נטפס) ונמשוך שמאלה בצמוד לגשר ישנו מקום המסמן את גובה המים בהצפות ובשיטפונות של נהר הוולטובה. כמה הצפות גדולות מוזכרות לאורך ההיסטוריה של פראג. האחרונה התרחשה בשנת 2002 בחודש אוגוסט. ברחבי אירופה התחוללו שיטפונות עזים.הנהרות הגדולים של אירופה עלו על גדותיהם והציפו ערים רבות. נזקים חמורים מאוד נגרמו לעיר פראג. נזק כבד במיוחד נגרם לרובע היהודי, הכולל מספר בתי כנסת עתיקים ובית העלמין היהודי .בבית הכנסת הישן-חדש – המושבים היו שקועים במים בעומק 1.5 מ'.את בית הכנסת פנקס השחיתו מים שהגיעו לגובה 1 מ' , והשמידו חלק מהכתובות הקיר הנושאות את שמות קורבנות הנאצים .בבנייני הספרייה המרכזית, המים גלשו אל קומת המרתף ובכמה אולמות אף הגיעו לגובה של 5 מ'.גן החיות של פראג סבל מהשיטפון ומספר חיות אף מצאו את מותם בו .באי קמפה  עיקר תשומת הלב היתה סביב מוזיאון קמפה החדש שכוסה כולו במים ושקע בהם, ואיתו שקעו להן אלפי יצירות אומנות יקרות.
שיטפון גדול אחר שממש איים להרוס את גשר קארל התרחש בסוף המאה ה-19. השיטפון נחשב ל-האסון הגרוע ביותר שהתרחש בפראג לאחר השריפה הגדולה של התיאטרון הלאומי בשנת 1881 
התיאור מאותה התקופה: " בשעה ארבע בבוקר ה – 4 בספטמבר 1890 , נשמעו רעם יריות התותחים ממצודת וישהארד". – זה היה הסימן לאזהרה לתושבי פראג בדבר השיטפון הקרב ובא. כמות גדולה מאוד של בולי עץ , שמהם היו הדוברות מורכבות. (הדוברות היו כלי השיט הנפוצים באותה התקופה לחציית הנהר) . הדוברות השתחררו מהמזח, נסחפו והתפרקו עם זרם המים, ומטח עמודי ובולי העץ התנפצו אלי הגשר.הבולים חסמו למעשה את אפשרות הזרימה של המים מה שהגביר את הלחץ על עמודי הגשר.  אחד מעמודי הגשר התמוטט ונסחף למים, יחד איתו נעלמו 2 פסלים יקרי ערך לתוך הנהר. 
הגשר הראשון שעמד במקום היה גשר עץ אשר נסחף ע"י שיטפון במאה ה-11.את גשר העץ החליף גשר לבנים אשר נבנה ע"י המלך ולאדיסלאב הראשון בשנת 1172.הגשר נשא את שם אשתו הראשונה של המלך-יהודית והיה גשר הלבנים הראשון שחיבר בין שני גדות הוולטבה. 170 שנה החזיק הגשר מעמד עד שנשטף בשיטפון של שנת 1342.(בשנים בהם התחולל הדבר-לא חסרו לתושבים אסונות). 
ונחזור לאי קמפה.
הבתים הראשונים שנבנו במקום היו של נגרים ובנאים , כדי שיהיו כמה שקרוב אל הגשר וזאת על מנת לתקן ולשפץ בשעת הצורך.
משם נמשוך אל הקיר של ג'ון לנון מה שיאפשר לנו שיטוט קליל באי. ההליכה אל הקיר נעשית דרך הכיכר המרכזית של האי. מעין כיכר מלבנית עם עצים וספסלים לאורכה. תעיפו מבט על רגלי הספסלים שמפוזרים לאורך הכיכר-עיצובם בצורת נחש.
אנחנו ניצמד לצד הימני ונלך עד לסופה של הרחבה. כדאי לשים לב לבית מספר 1 (בכחול) או 498 (באדום) ברחוב Na Kampa. זהו בית השועל הכחול. זהו בית שנבנה בתחילת המאה ה- 17 עבור הצורף המלכותי של רודולף השני , בבית הזה יש גם סימון שהבית נבחר להיות היפה ביותר של שנת 1664 .
אם נפנה שמאלה לכשנגיע אל הבית נגיע אל נהר הוולטבה. מנקודה זו יוצא השיט לאורך הנהר. וכן יש תצפית יפה על גשר קארל וכמובן מסעדה לאלו שמחפשים לנשנש על שפת הנהר.
אם נפנה ימינה ונקיף את המבנה, נפנה שוב ימינה וכעבור כ30 מטר נעבור ליד סמטא צרה הנושאת את השם  Jiřího Červeného-זהו הרחוב שנחשב לקצר ביותר בפראג-27 מטר אורכו. עוד כ-30 מטר ונגיע לגשרון החוצה את תעלת השטן. בצמוד לגשר נוכל לראות מקרוב את גלגל תחנת הקמח ששוחזר במקום. זהו גלגל מרשים בעל קוטר של 8 מטרים.
נעבור לצד השני ונגיע לאחד האתרים המפורסמים המשויכים לאי קמפה. זהו הקיר של גון לנון הנמצא ב- Velkopřevorské náměstí .
הקיר שהינו קטע מחומת מתחם אבירי מלטה הינו קיר גרפיטי המוקדש לגו'ן לנון והחיפושיות .לאחר הירצחו בשנת 1980 הימים ימי המשטר הקומוניסטי וחיש מהר החלו צעירי העיר  לצייר על הקיר סיסמאות גרפיטי בזכות החופש  וביטאו את הקשר שבין המקום-ג'ון לנון-וחופש הביטוי שלא היה כ"כ קיים בארצות הקומוניסטיות.
הקיר מכוסה בכתובות וציורים צבעוניים המבטאים את השאיפה לחופש שלום ואהבה . הקיר הפך במהרה למקום של מחאה פוליטית נגד המשטר הקומוניסטי של אותם הימים. הצעירים היו מגיעים בלילות ומציירים את כתובות המחאה שלהם. ביום הייתה המשטרה החשאית מוחקת אותם וחוזר חלילה.
משם נחזור אל מול בית השועל הכחול ונפנה ימינה אל עבר מוזיאון קמפה. גם אם אין בכוונתנו להיכנס למוזיאון יש לידו מוצגים מעניינים ששווה לראות אותם כמו פסלי ענק של תינוקות הזוחלים על ברכיהם ומושבת פינגווינים זוהרים בצהוב העומדת בטור על גשרון עץ.
במוזיאון עצמו יש אוסף גדול של אמנות מרכזית של אירופה מודרניות, הכוללים את אחד האוספים הגדולים ביותר של יצירותיו של מייסדה של האמנות המופשטת , פרנטישק Kupka שאת חלק מיצירותיו ראינו מחוץ למוזיאון. 
המוזיאון ניזוק קשות בשיטפונות של קיץ 2002 וחלק מיצירות האמנות נסחפו במים. הוא נפתח מחדש בסתיו 2003 והוא מציג אוסף אמנות מודרנית ממרכז ומזרח אירופה. 
 מחיר:
מבוגר - 200 קורונות 
ילד עד גיל 6 - חינם 
אתר אינטרנט:
למידע נוסף ולמידע עדכני על מוזיאון קמפה ראה באתר מוזיאון קמפה. 
בית מספר 514/9 ליד המדרגות אל גשר קארל נושא את השם –"בית הציור של הבתולה מרי". אם תעמדו על המדרגות העולות אל הגשר ותביטו על הבית הצהוב/כתום שלשמאלכם. בחלק העליון שלו יש תמונה של הבתולה מארי. האגדה שמחוברת למקום מספרת שהתמונה הגיע למקום בשיטפון גדול.בעל הבית שהיה אדם דתי מאוד לא היה מוכן לשאת את העובדה שהציור יושמד בשיטפון וסיכן את חייו והוציא את התמונה מהזרם. איך שהתמונה הוצאה מהזרם –השיטפון פסק. והתמונה נתלתה על הבית.
נמשיך לטפס על המדרגות ונעלה אל גשר קארל. Karlův most אחרי המצודה הוא האתר המבוקר ביותר בפראג.
בזמן שסביר שבמצודה תבקרו רק פעם אחת- בגשר קארל סביר שתבקרו יותר מפעם אחת. גם מעצם היותו דרך מעבר.
גשר קארל  Karlův most נבנה ע"י גדול הבנאים של פראג-קארל  ה-4 קיסר הממלכה הרומית הקדושה. בניית הגשר התחילה בחצי השני של המאה ה-14 בשנת 1357 וזהו אחד הגשרים שיודעים בדיוק מתי הונחה אבן הפינה היות וקארל  נועץ עם אסטרולוגים לגבי המועד הטוב ביותר .לפיכך הונחה אבן הפינה ב-9 ביולי(חודש 7) שנת 1357 בשעה 5:31 ע"י קארל בעצמו.
הרכב המספרים הללו מונצח במגדל הגשר העתיק—1357 7 9 5 31 ומי שיעלה אליו במסגרת סיור המגדלים או למגדל הזה לבד יזכה לראות אותו.
לפי האמונה-חוסנו של הגשר שהצליח לעמוד וצלח לא מעט שיטפונות קשים הוא בזכות זה שעם הבטון עורבבו חלמוני ביצים בעת בניית הגשר. אורכו 515 מטר ורוחבן 9.5 מטר. הגשר שבנייתו הסתיימה בתחילת המאה ה-15 היה היחיד ששרת את פראג עד המאה ה-19. 2 מגדלים משני צידי הגשר שימשו כשער וכנקודת גביית מס מעבר על הגשר.. 
לאורך הגשר עומדים 30 פסלים ש-9 מהם נעשו ע"י אומן הבארוק מקסימיליאן ברוקוף (כן אותו אחד מעמוד הדבר) למעשה אלו העתקים – הפסלים המקוריים נמצאים במוזיאון פראג. הם הורדו להגנה מפגעי הטבע.
מבחינת העניין שלנו בפסלים-נתמקד ב-2. הראשון הוא פסלו של הקדוש יאן מנפומוק Jan Nepomucký  שנחשב לפטרון של בוהמיה. והוא התשובה הקתולית ליאן הוס מנהיג התנועה ההוסיטית שהתבדלה מהקתוליות.(נרחיב עליו ליד האנדרטה שלו בכיכר העיר העתיקה).

פסל יאן מנפומק

 פסלו של הקדוש יאן מנפומוק Jan Nepomucký

הסיפור של Jan Nepomucký שהוא הושלך אל מותו לתוך מימי נהר הוולטבה וזאת לאחר שלפי הסיפור הוא סרב לגלות את סודותיה של המלכה למלך ואצלב שפקד להשליכו כבול בשלשלאות. חודש מאוחר יותר צפה גופתו כאשר לשונו נשארה שלמה-לפי המאמינים –זאת ההוכחה לכך שהצדק היה איתו.
כל הסיפור הזה נדחף היטב ע"י הכנסייה הקתולית במלחמתה בזרמים המתבדלים ממנה. האמצעי-לפאר את צדקתו וחסידותו של יאן מנפומוק, ואת חשיבותה של קדושת סוד הוידוי. המסר-נשגבות הכנסייה הקתולית . לאחרונה נשמעו קולות מהוותיקן שהסיפור הוא אגדה.
הפסל שמעוטר בסמלים הדתיים(אטריבוטים)שמייחדים את הקדוש יאן מנפומוק - הילה של חמשה כוכבים,ענף דקל, בידו.(ענף של דקל מסמל בנצרות קדוש שמסר את נפשו על אמונתו)  לבוש כוהנים, צלבים, מלאך מסמן שתיקה על ידי אצבע מעל השפתיים. הפסל הועמד על הגשר בשנת 1683 והיה הראשון על הגשר. בבסיס הפסל יש שני תבליטים המספרים את סיפור ההשלכה.  הברונזה באזורים המתארים את ההשלכה ואת הכלב שמסמל את הנאמנות מבריקים בשל האמונה שכל מי שיגע בפסל יזכה למזל בחייו.

תבליט הברונזה שעל פסל יאן מנפומק

בסמוך על הגשר צלב עם חמישה כוכבים מסמל את מקום השלכתו המדויק
הפסל השני הוא פסל של  ישו שהפסוק " קדוש קדוש קדוש ה' צבאות".(ישעיהו פרק ו פסוק ג) מעטר אותו.. פסל זה העומד במקום למעשה עבר שיפוץ ע"י יהודי שהואשם בביזויו בכך שלא הוריד את כובעו בזמן שחלף על פניו של הפסל.עונשו היה שיפוץ הפסל שעמד אז במקום-והתוצאה לפניכם.

פסל ישן עם הכיתוב-קדוש קדוש

" קדוש קדוש קדוש ה' צבאות"- פסל ישו הצלוב על גשר קארל

הגשר הוא בהחלט מקום רומנטי ולא מעט זוגות נאהבים באים למקום ומנציחים את אהבתם בתליית מנעול על הגשר ומשליכים את המפתח לנהר. מנהג שמקורו באגדה על זוג נאהבים. המנהג הזה פשט על כל גשר וגם הגשרים בארץ לא יצאו זכאים. אם תקישו "מנעול האהבה" ברשת תקבלו הרבה כתבות ותמונות על הנושא.
העיקר בגשר קארל הוא המראות הנפלאים שיש לפראג להציע. מראה מצודת פראג מהגשר הוא מראה בלתי נשכח. ביום ובלילה.

גשר קארל בלילה

כיכר העיר העתיקה בלילה

המוני אנשים גודשים אותו כל השנה גם בחורף כשקר, ותאמינו לי כשקר בפראג בגשר קר עוד יותר בשל המקום הפתוח ומי הנהר הקפואים. לא סתם קוראים לגשר –" גשר קר....ל. הייתי במקום באפריל והיה קפוא.

פסל "התוכי"-אחד המפורסמים שעל הגשר

פסל "התורכי"
 

המוני אומנים רוכלים וקבצנים פזורים לאורך הגשר. וכמובן לפי הסיפורים והאזהרות גם לא מעט כייסים שישמחו לשחרר אתכם ממשקלו המיותר של ארנקכם.

 

מצודת פראג-מראה מגשר קארל

המצודה - מבט מכיוון גשר קארל

נמשוך על גשר קארל לכיוון העיר העתיקה Staré Město. בקצה הגשר יש את המגדל ששומר על הגשר מצידו המזרחי  Staroměstská mostecká věž Old Town Bridge Tower . בצד שמאל נבחין בפסל המרשים של הקיסר קארל הרביעי.
קרל הרביעי  1316-1378 שנולד בשם ואצלב, היה המלך השני של בוהמיה מבית לוקסמבורג וקיסר האימפריה הרומית. היה בקיא ב-5 שפות: לטינית, צ'כית, גרמנית, צרפתית ואיטלקית. בפראג  הוא הקים את אוניברסיטת קארל שהייתה האוניברסיטה הראשונה במרכז אירופה. הוא הקים את העיר החדשה .Nové Měst ונחשב  לגדול בוני פראג.הוא כמובן בנה את גשר קארל את מצודת פראג ועוד פרויקטים רבים וגדולים אחרים.
מצ"ב לינק למי שרוצה להרחיב את הידע שלו על קארל הרביעי: 
קארל הרביעי

מפת המסלול  מגשר קארל  ועד לכיכר העיר העתיקה
איך שאנחנו יורדים מהגשר מצד ימין ממש לפני הכביש עם המסילות של הטראם נבחין בשלטים המזמינים אותנו למוזיאון העינויים. 3 קומות של מכשירי עינויים שהיו בשימוש בימי הביניים. ילדים ממש לא יוותרו על המקום.ואם הם ייהנו במקום אתם לא תתענו.(הכול על משקל עינויים) תוכלו לצפות בבתולת הברזל –מתקן בצורת אישה עם שיפודים. נועלים את האומלל בתוך המתקן והוא משתפד עם עשרות חודים. כנ"ל יש גם כיסא עם שיפודים שרק מלהסתכל עליהם מקבלים חלחלה. והחודים במשענת הם ממש לא לגרד בגב. ועוד שלל מתקנים שהמוח של אנשי ימי הביניים המציא ל"רווחת" הפושעים של אז.
אחרי מוזיאון העינויים אנחנו ממשיכים באותו הקו של גשר קארל. נחצה את הכביש בזהירות. המקום הומה מתנועה של טראמים (חשמליות) רכבים והמוני אנשים –אם אתם עם ילדים לפקוח עיניים. הטראם עובר בצמוד למדרכה.
הרחוב שממשיך ישר מגשר קארל הוא רחוב קארלובה Karlova המעניין על שלל הבתים עם הסיפורים שעומדים מאחוריהם. 
מצד שמאל של הרחוב שוכן מבנה ה-קלמנטינום. Clementinum. זהו אזור בהחלט לא קטן שתחום בין כמה רחובות ומשמש את הספרייה הלאומית של פראג. הביקור במקום רק באמצעות סיורים מודרכים וגם זה לאזור מוגבל. בעבר שימש המקום את המנזר הישועי. במקום יש אוסף גלובוסים עתיקים , ספרייה ענקית בסגנון בארוקי עם ציורים  מרהיבים,אבל גולת הכותרת במקום הם כנסיית המראות Mirror Chapel,והמגדל האסטרונומי. 
הקפלה עם דקורציה ייחודית למקום והעושה שימוש עם מראות. בקפלת המראות מתקיימים קונצרטים ובמקום יש 2 עוגבים שעל אחד מהם ניגן מוצרט. המגדל האסטרונומי  המתרומם לגובה של 68 מטר ואשר שימש את יוהאן קפלר בצפיותיו בגרמי השמיים אותנו ישמש לתצפית על פראג. למבנה 3 כניסות ואחת נמצאת ממולנו.
קפלר לא היה צריך ללכת רחוק בשביל להגיע לעבודה. היות  ובית מספר 4 (188/4) שימש כביתו של האסטרונום יוהאן קפלר. שחי בפראג בין 1600-1612. לוח נחושת בכניסה אומר לנו שבמקום גר קפלר בין השנים 1607-1612. 
אל פראג הגיע קפלר לאחר שקיבל את הזמנתו של הקיסר רודולף ה-2 דמות ססגונית מעין כמוה ששווה לקרוא עליה בעת ביקורינו בפראג. קפלר הוא האסטרונום הראשון שטען שכוכבי הלכת נעים במסלול אליפטי סביב השמש ולא במסלול מעגלי. על יסוד 3 החוקים שפיתח קפלר ביסס ניוטון את התורה שלו.
קפלר התמנה לאסטרונום הראשי של הקיסר רודולף כעבור שנה מיום הגעתו לפראג . זאת היות והאסטרונום טיכו ברהה מת בפתאומיות.
להלן כמה ציטוטים מפורסמים של קפלר.
"אני מעדיף את ביקורתו החריפה ביותר של אדם נבון על פני הסכמתו חסרת ההיגיון של ההמון"
"האמת היא בתו של הזמן, ואינני מתבייש ליילד אותה"
"הברקה חדשה האירה את בינתי החשוכה""
עכשיו מגיעים לאחת מהאטרקציות שנחשבת לחובה בפראג-התיאטרון השחור. בבנין מספר 8 שוכן תיאטרון ה-TA FANTASTIKA . 2 מופעים הראשון בשעה 19:00 והשני ב-21:30.
כדאי לקנות כרטיסים מראש. המקום מתמלא גם שלא בעונת התיירות.
התיאטרון השחור הוא מופע שמשתמש קודם כל בחושך ומכאן בא השחור לשם. אבל יחד עם החושך יש לנו אורות אשר מאירים את מה שהבימאי רוצה שניראה יש שימוש במיוחד באור אולטרה סגול אשר מדגיש כל מה שבלבן או לבוש בלבן. שחקנים,אביזרי במה ואמצעים אחרים אשר מייצרים אפקט מעניין עם האורות אשר מאירים אותם. לא לוקח הרבה זמן ומבינים את העניין.
בחלק מההצגות גם משתתפות שחקניות אשר מופיעות בעירום חלקי-לטעמי מיותר(נכון שנחמד לראות) כנראה העירום בשביל הצד השיווקי.
בהצגה שרצה עכשיו במקום יש הקשר גדול מאוד ליהודים. האם רמת השחקנים גבוהה? טוב קשה לראות הם משחקים בחושך.
להבנת הנושא מצ"ב לינק:
תאטרון שחור
במספר 12 נעבור ליד מוזיאון התיאטרון והמריונטות. במקום מאות סוגים של מריונטות החל מהמאה ה-17 ועד לימינו.נכון שפה מדובר רק בבובות-אבל היכולת להעניק לבובה רגשות זאת היא אומנות. יש כאן בובות המונעות באמצעות חוטים, ובובות שמלבישים על היד, ובובות על מקל. מופעים נערכים במקום. אפילו אופרות ידועות שם מבוצעות ע"י הבובות. אין ספק שזהו אחד הלהיטים אצל ילדים וגם לילדים שבינינו. יש רק את בעיית השפה מה שבתיאטרון השחור אין היות ושם לא מדברים. אחד מהאומניות המיוחדות בבובות הוא היכולת להעניק לה את הפנים אשר יצליחו ללוות את הבובה בכל מהלך ההצגה ואשר ישקפו את תפקידה-רגשותיה-ואופיה.
כבר במאה ה-19 הייתה פראג אחד ממרכזי תיאטרון הבובות המובילים באירופה. 
מצד שמאל של הרחוב מצידה השני של החומה המלווה אותנו שוכן מבנה ה-קלמנטינום. Clementinum.  נתקדם עם רחוב Karlova  עד שיפגש עם רחוב Liliová  המתחבר אליו מימין. אם נרים את הראש נוכל לזהות את הכתובת בא אנו עומדים. בית נחש הזהב U zlate hada. על הפינה הכתומה שנמצאת ברחוב Liliová. היום במקום מתנהלת מסעדה ויש גם חנות תכשיטים על הפינה. בזמנו פה הוקם בית הקפה הראשון של פראג.
ממולנו ברחוב Karlova  בניין המלון עם 6 תבליטי הקדושים שמעטרים את קיר החזית וכוכב הזהב במרכזו. זהו בית באר הזהב שהיום משמש כמלון U zlate studne. אם נגיע עד לבניין . אז ממש מול פתחו ברחוב הפונה שמאלה Seminářská עומדת באר. ולמה באר הזהב היות והאגדות מספרות שבבאר הוחבא זהב , הרבה זהב. הבית ומי שגר בו בעברו  נשזרים בלא מעט סיפורים ואגדות ססגוניות . אז תשימו לב ותיזהרו מהספר המשוגע שרוחו משוטטת במקום- הוא עוד יצליח לשכנע אתכם להתגלח אצלו.או מהמשרתת שנפלה לבאר וטבעה למות היות והזהב כיסה אותה לכשנשפך ממקום מסתורו על המשרתת שרוחה הקפואה מסתובבת במקום. לא לשכוח להעיף מבט גם על הבית המעוטר בצדו הימני של רחוב Karlova .
ממש מול הכניסה למלון באר הזהב מצד שמאל יש את הכניסה לקונצרטים בקלמנטינום . מצד ימין על הקיר יש שלט מתכת גדול עם תבליט לזכרו של Pavel Josef Šafařík . אחד מהסמלים של התחייה הלאומית הצ'כית. אם נמשיך שמאלה עם רחוב Seminářská נגיע בסופו אל כיכר העירייה החדשה של     Mariánské náměstí       ו ל-2 פסלים משני צידי הכניסה. ניתן לראות את צריחי כנסיית טין המתנשאים מעל לגגות הבניינים שבהמשך הרחוב.

פסל המהר"ל

פסל המהר"ל

את הפסלים שלא בטוח שיש אחד שיכול להסביר את מהותם בוודאות וכל הסבר שאני נתקלתי בו הוא בגדר השערה יצר הפסל לדיסלאוס שלווין Ladislav Šaloun. והם הוצבו במקום בשנת 1917. אין ספק שהמהר"ל נחשב לדמות חשובה ומכובדת אם שמו את פסלו לצידי בניין העירייה החדשה של פראג.(על המהר"ל נרחיב ליד בית הכנסת הישן חדש ברובע היהודי) הפסל של יהודי דתי הוא קשה גם למראה וגם להסבר מראה את המהר"ל בדמות יהודית קלאסית דווקא מהיבטים לא אהודים. ועל רגליו מתרפקת נערה עירומה והרבי מנסה לדחות אותה ממנו באמצעות ידו השמאלית. ההסבר שנותנים לכך שזאת הייתה דרכו של מלאך המוות להסית את המהר"ל מקריאת התורה שכן אי אפשר לקחת חיים בעת העיסוק בתורה. ובאותו הרגע של  הסחת הדעת הוא אכן הצליח לקחת את המהר"ל איתו לשמיים.

המוות הסתתר בפרח הורד שהוגש למהר"ל ביום הולדתו ע"י בתו שמוצגת בפסל כמבקשת את סליחתו של אביה.
הפסל השני הוא דמותו של אביר ללא פנים. והסיפור סביבו שפניו הם פני אבן היות והוא גרם למותה של אהובתו. יש הסוברים שהוא רצח אותה במו ידיו, ויש הסוברים שהיא מתה לאחר שנטש אותה לאנחות והיא מתה מצער. בכל אופן הוא נענש קשות. והוא יוכל להיגאל ממצב האבן שבו הוא נמצא רק אם יצליח לגרום לאישה צעירה להתאהב בו.
הדבר יכול לקרות פעם אחת במהלך של 100 שנה. יש מתנדבת??
מכאן נחזור אל כיוון רחוב Karlova   דרך רחוב Husova. שיוצא מכיכר העירייה החדשה מצדו הימני של פסל המהר"ל. ממש נושק לרחוב Seminářská עימו הגענו מכיוון בית באר הזהב.
המבנה שבשתי הכנסות שלו עומדים מ-2 הצדדים פסלים של טיטנים המחזיקים על גבם את משקוף הכניסה. זהו ארמון קלאם גלאס. מבנה בארוקי מפואר מאוד עם עיצוב פנימי מפואר. קשה לראות את המבנה מבחוץ בשל הרחוב הצר שלא מאפשר צפייה נוחה על החזית המעוטרת פסלים. מעשי ידי הפסל מטיאס בראון.(גם הטיטאנים הם פרי עבודתו) איך שנעבור את זוג הטיטנים הרחוקים יותר מצד שמאל מעל לכניסה לחנות מצויר סוס מזהב על הקיר. זהו בית סוס הזהב. ואחרין בית הקפה CAFÉ FERLEI   ששוכן על פינת הרחובות Husova/ Karlov. מה שמושך מיידית במקום הוא דמות האישה הסקסית שמזכירה את מרילין מונרו ונראית כנשענת על קירו המעוגל של בית הקפה.
כדי להתרשם מהמראה כדאי ללכת לצידו השני של הרחוב. 

 Husova/ Karlov הציור המפורסם בפינת הרחובות

נפנה ימינה לרחוב Karlova לחלקו האחרון של המסלול. נלך לאורך הרחוב ונפנה איתו שמאלה. נעבור את חנות של עבודות זכוכית וקריסטל המפורסמת SWAROVSKI. איך שנעבור את החנות מצד שמאל נגיע אל כיכר בצורה של משולש ואשר באמצעיתה יש באר המוקפת בסורג ברזל מסוגנן. זוהי הכיכר הקטנה  .Male Namesti מצידי הברזל ידיות לשאיבת מים-עובדות. סביב הכיכר כמה מבנים מעניינים. נעמוד במקום שמאפשר לנו תצפית על המבנים שסובבים את הכיכר. המבנה עם החזית המרשימה ביותר הוא בית U Rotta. לשם שינוי שם ללא זהב.

 

בית U Rotta

 בית U Rotta

זהו בית מספר 142/3 ורואים יפה את שם הבניין שקרוי על שם בעל הבית שבנה אותו. כל הציור על קיר החזית עשוי בסגנון האיטלקי סגרפיטו עליו הסברנו במסלול 1. כאן יש שימוש בלא מעט שכבות טיח כדי לקבל ציור רב גוני שכזה.

מתחת לקיר היפה שוכן   HARD ROCK CAFE. 

בפינה שממנה באנו יש את בית הסוס הכחול ולידו מצד שמאל בית U zlate koruny כן זהב-בית כתר הזהב. מעל לכתר יש גם נשר מוזהב. המקום שימש בעברו כבית מרקחת.
הבית שמשמאלו  עם סמל החבצלת נחשב לבית עם חלון החנות העתיק ביותר בפראג. עוד מהמאה ה-14.
מהכיכר הקטנה נמשיך לפי זרם האנשים אל עבר כיכר העיר העתיקה Staroměstské náměstí ולאטרקציה שנחשבת לעיקרית שבה-השעון האסטרולוגי.
ועל זה נרחיב במסלול 3.

 

כיכר העיר העתיקה Staroměstské náměstí בלילה
כנסיית טין בלילה

 

מתכננים טיול? טיילתם כבר?
השתמשתם במסלול? עזר לכם בתכנון? 
נשמח שתשתפו ותשתתפו איתנו גם בתגובה וגם
בעלויות האתר כדי לשמור
לפתח ולהגדיל אותו.
כל השתתפות תתקבל בברכה
ניתן באמצעות אפליקציית ביט
 

----------------------------
מעוניינים בתכנון מסלול  מותאם אישית לאיסלנד ?
----------------------------
מעוניינים לרכוש את 
 המסלול המלא להדפסה אצלכם
תמורת 115 ש"ח
 צרו קשר בתיבת-צור קשר
או בטלפון:0547411949 - דוידי
קבלו את המסלולים למייל
בפורמט PDF כולל אישור להדפסה
אפשרות לתשלום באמצעות
אפליקציית ביט

למספר 0547411949
דוידי קליר
 
השימוש בכל המידע שמופיע כאן ובמסלולים המתוארים בהמשך הוא על אחריות המטייל בלבד.
אין להעתיק, להפיץ, להציג בפומבי או למסור לצד שלישי כל חלק מן המסלול בלא קבלת הסכמתו של דוידי קליר בכתב ומראש.
דוידי קליר אינו אחראי בשום מקרה ואופן לשימוש שנעשה במידע המצוי במסלול המתואר בהמשך.
דוידי קליר לא יהיה אחראי לשום נזק ישיר או עקיף, כספי או אחר, שייגרם למשתמש במסלול המוצע
.
2013 © כל הזכויות שמורות לדוידי קליר