דוידי קליר- מסלולי טיול - בודפשט מסלול 4
Booking.com
Booking.com
דוידי קליר - מסלולי טיול
לחץ

2013 © כל הזכויות שמורות לדוידי קליר 

בודפשט-מסלול היום הרביעי
את יום מספר 4 נקדיש לרובע היהודי ולרחובות שלו

כאמור את המסלול אנחנו מתחילים מ- Madách Tér כאשר את הקפה של הבוקר אפשר לעשות ב- מאפייה הממש נחמדה שכבר הזכרנו עם מאפים מצוינים וחוות דעת טובות- בודפשט, Mlinar, Madách Imre tér, כך שאפשר להתחיל את היום במקום טוב עם משהו טוב וטעים בפה. לחלופין אפשר לעשות אותו הדבר גם ב- Cafe Frei Károly Körút הנמצא על השדרות  של Károly Körút לכיוון בית הכנסת הגדול - Dohány utcai Zsinagóga שהוא יעדנו העיקרי לשעות הבוקר של יום מס 4 שלנו בבודפשט. תזכרו לרכוש כרטיסי כניסה באחד הימים הקודמים...שעות אחה"צ לפני הסגירה אין בכלל תור..או באינטרנט... זאת כדי לחסוך זמן המתנה ארוך היות ובבוקר כמות המבקרים על קופת המקום היא גדולה למדי.
כאשר תגיעו אל Cafe Frei Károly Körút אם תביטו אל הצד השני של השדרות תבחינו בציור קיר ענקי של 6 דמויות. אלה הן דיוקנאות של  שישה ספורטאי הונגריים מובילים בתחום הספורט שבו הם עוסקים ואשר כולם קיבלו את התואר אתלט האומה. בנוסף לדיוקנאות, מצוין גם המיקום והתאריך של תוצאות הספורט שלהם. מי שהנושא קרוב ללבו יכול לחצות את הכביש ולהתעדכן בשמות בתחום הספורט והתוצאות שהשיגו...בצד של ציור הקיר ובהמשך הרחוב יש את בית חב"ד - Károly krt. 20. אבל כדאי להיות על הצד הנגדי של הרחוב בשביל להגיע אל הפסל המיניאטורי של בנימין זאב הרצל על עמוד רחוב בפינת הרחובות שיצר האומן Mihály Kolodko's  שביצירותיו המיניאטוריות נתקלנו כבר בכמה מקומות ברחבי בודפשט. קצת קשה לאתר את הפסל בשל גודלו הקטן לכן כדאי לשים לב בהקפדה למה שרשום כאן.
 
שלט-כיכר הרצל
שלט-ביתו של הרצל
כאשר אתם עוברים את רחוב Dob u והפנים לכיוון בית הכנסת הגדול של בודפשט- Dohány utcai Zsinagóga תלכו על קצה המדרכה כמעט את הקטע עד לפינת המפגש של הרחובות Dohány u עם Károly Körút...כשתגיעו לפינה של רחוב Wesselényi u שמצדו השני עומד בית הכנסת תסתובבו לאחור ותראו עמוד ברזל עם בסיס מרובע די גבוה .. על העמוד הזה בחלקו התחתון והפונה אל רחוב Dohány u תמצאו את הפסל של הרצל והאופניים שלו.
מכאן נחצה את הכביש וניכנס לבית הכנסת בשעה שבה יש לנו את הסיור שלנו. הרחבה שלפני בית הכנסת נושאת את השם- כיכר הרצל. הרצל נולד במקום בו עומד כיום המבנה של המוזיאון היהודי שנבנה על אותו השטח. שלט זיכרון שחור מציין את העובדה הזאת.
במסגרת הסיור נשמע קצת על ההיסטוריה של בית הכנסת המרשים מאוד בשל גודלו העצום ובשל העיצוב היפה המבוסס בעיקרו על הסגנון המורי (מוסלמי) שלו הן מבחוץ והן מבפנים. החצר האמצעית משמשת כקבר אחים לנספים יהודים מתקופת השואה מבודפשט ובקצה החצר יש לוחות זיכרון עם שמות האנשים...בולט בנוכחותו לוח הזיכרון של חנה סנש הצנחנית היהודייה שנשלחה להונגריה והוצאה להורג על ידי הנאצים.
החצר השלישית נושאת את השם –פארק ראול ואלנברג – כאן ניצבת אחת האנדרטאות המרשימות ביותר לזכר נספים בשואה והיא "אנדרטת הערבה הבוכייה" שענפיה "בוכים" כלפי האדמה ועל כל עלה שלה מוטבע שם של יהודי שחי בגטו היהודי של בודפשט ונספה בשואה.
 
עוד על - Dohány utcai Zsinagóga למי שרוצה להרחיב את הידע.
המקום האחרון לביקור במתחם הוא המוזיאון היהודי על 3 הקומות שלו – אני התרשמתי במיוחד מחלונות הויטראז' שלו עם כל מיני אפיזודות מהתנ"ך.
היציאה נעשית דרך שער מסתובב ליד אנדרטת הערבה הבוכייה היישר אל רחוב Wesselényi u ונפנה ימינה להמשך המסלול. המבנה מימין לשער היציאה הוא בית מדרש והחזית שלו מעוצבת עם עיטורים בדמות השמות בעברית של 12 השבטים. בניין זה הוקם בשנת 1931 והעיצוב נעשה על ידי אמן יהודי-  István Örkényi Strasszer  שהוצא להורג על ידי חיילי אס אס בשנת 1944.
נמשיך על רחוב Wesselényi u  וכעבור 70 מטר נפנה ימינה אל רחוב Síp u . נגיע אל מספר 17 הנושא את השם: בניין המנורה- A Menóra háza épületdíszei - דלת הכניסה מעוצבת נפלא בצורת מנורה עם 2 יונים לצידיה. אם תעברו לצידו הרחוק של הרחוב הצר ותרימו הראש תוכלו לראות את העיצוב היותר גבוה של הדמויות "הנושאות" את המבנה על גבן ועוד יותר למעלה שמעקות המתכת של המרפסות מעוצבים בצורה של מנורה.
נמשיך באותו הכיוון אל Síp street 11 פה ניצב לו עוד מבנה מעניין - Baldachin alatt álló vitéz ופירוש השם: אביר מתחת לחופה עם דלת כניסה בסגנון גותי. בקיר החזית מעובים להם האביר במרכז החזית ו 2 גרגולים באופן סימטרי מכל צד, המזכיר ביותר את הכנסיות הצרפתיות- למי שהיה על כנסיית הנוטרדם בחלק העליון שלה זכה לראות אותם.
נמשיך על Síp street עד לסופו ונגיע אל מבנה מאוד מעניין- Az Árkád Bazár meseképei המעוטר בשלל קישוטי קרמיקה והוא יושב על הפינה של רחוב Síp street עם רחוב Dohány utca 22-24. ניתן לראות את השם: Árkád Bazár בבירור על המבנה.  אם נפנה ימינה ברחוב Dohány utca נגיע כעבור 200 מטר אל בית הכנסת הגדול ולכן אנחנו פונים שמאלה להמשך המסלול שלנו.
סממנים יהודיים בבודפשט
במספר 26 ישנה חנות הנושאת את השם-Classhome  בה תוכלו למצוא מלא מתנות מקוריות ויפות. החנות הזאת עם הכניסה המאוד צנועה שלה טומנת בתוכה מלא הפתעות. כנסו ותיהנו.
במספר 30/A    יש מוזיאון מאוד מעניין ומומלץ של אומנות Amazing Metal Art Gallery ממוקם בתוך בר הכולל דמויות של טורפי על העשויים גרוטאות מתכת. כל מי שביקר במקום המליץ עליו כמיוחד- לא לוותר.
קצת אחרי המוזיאון במרחק של כמה עשרות מטרים נגיע אל קיר הנצחה של הגטו העברי לפי המפה האינטראקטיבית שבמקום אנחנו רואים את הרחובות שתחמו את הגטו בין אם הין חלק מהגטו או שהיו סמוכים לחומותיו מהצד החיצוני שלו. מצפון תוחם את הגטו רחוב- Király u ממערב שדרות Károly krt – קטע קצר למדי שמסתיים בבית הכנסת ששכן מחוץ לגטו עקב שימוש הגרמנים במבנה. יתר הקטע של רחוב Dohány utca לכל אורכו היה הגבול הדרומי של הגטו. ובצד המזרחי היה רחוב- Akácfa u שהוא כבר היה בתוך תחומי הגטו. באזור הצפוף הזה חיו כ 200000 יהודים בשיא האכלוס של הגטו.  גטו בודפשט הוקם בשלהי מלחמת העולם בנובמבר 1944 עד לשחרור העיר בינואר 1945 3 חודשים שהספיקו לגרמנים ולמשתפי הפעולה ההונגרים לחסל כ 130000 מתושביו בעיקר בצעדות מוות אל מחנות הריכוז מהוטהאוזן באוסטריה וברגן בלזן בגרמניה.
אנחנו ממשיכים ללכת ברחוב Dohány utca כעבור 130 מטר נגיע אל מספר 42-44 והיא חזית הכניסה המרשימה של מלון: Continental Hotel Budapest שבעבר היה כאן מרחצאות הונגריה. החזית של המבנה עברה שיפוץ רציני והתוצאה המרשימה לפניכם. השם המקורי של המקום עדיין מתנוסס מעל הדלת היפה. אחד המונומנטים היפים באזור.
נמשיך על רחוב  Dohány utcaעד שנגיע לפינה שלו עם רחוב Akácfa u . שימו לב לבניין מימין עם סמלי המזלות על קירותיו. 6 מזלות על הקיר הפונה לרחוב- Akácfa u.  ו-6 אחרים על הקיר הפונה אל רחוב - Dohány utca.  עוד 170 מטר נגיע אל שדרות Erzsébet krt. וממש מהצד השני ניצב לו קפה ניו-יורק המפורסם שכדי להצליח להיכנס ולשבת לקפה חובה להזמין מקום מראש. האם זאת חובה?? ממש לא J אכן המקום מעוצב בעושר ועושר אך המחירים יקרים עד להחריד ולחכות בתור של המזמינים עשוי לארוך יותר מהזמן שחשבתם שייקח. רק אם אתם מכורים לעניין ראו את הביקור כחובה.  המבנה שנבנה בשנת 1894 קיבל את שמו בעקבות חברת הביטוח - New York Life Insurance Company שהקימה במקום את מרכז העסקים שלה. בהמשך המקום עבר תהפוכות כולל הלאמה בימי המשטר הקומוניסטי וכמו כל המבנים הגדולים בבודפשט עד שנקנה והוסב למלון הנוכחי- New York Palace.
מתוקים
מקפה ניו-יורק נחזור חזרה לרחוב  Dohány utca ונפנה ימינה לתוך רחוב Akácfa u.. שהייתי מגדיר את עיקר האטרקציות שבו בציורי קיר ענקיים על קירות ברחוב. הציור הראשון שניתקל בו יהיה על הקיר בצד של מספר 11 ובו תמונה לנושא הרכיבה התחרותית על אופניים. אם הגעתם למספר 13 פשוט תסתובבו אחורה והציור יתגלה לעינכם במלוא הדרו.
כשאתם מתקדמים אל עבר הציור הבא אל תפספסו את העיטורים מעל הכניסה של בית מספר 20 של ילדים עירומים ונשים עירומות בשורה אופקית.
בבניין 27 יש ציור בצד הקרוב אל כיוון ההתקדמות שלכם וצד רחוק. הציורים מתחלפים שם מדי פעם אבל תמיד הם מרשימים.
ציורי קיר-בודפשט
נמשיך על רחוב Akácfa u..  עד שנגיע אל רחוב Király u. וניכנס שמאלה אל הרחוב שנחשב לאחד הרחובות האהובים בבודפשט עם חנויות מזכרות פאבים בתי קפה הומי אדם ומסעדות למכביר. אחרי שנכנסנו לרחוב נתקדם עד למפגש שלו עם רחוב Csányi u וכאן כדאי להסתכל על הבית היפה עם החזית המיוחדת הפונה כלפי מרכז מפגש הרחובות. אנחנו מתקדמים על רחוב Király u עד מספר 13 ונכנסים בשער שממש קל לפספס אותו אל - Gozsdu Udvar.  שהוא מעין רחוב מקורה בחלקו עם קטעים הפתוחים אל השמים . זהו מרכז הרובע היהודי של פעם וכמו בהרבה ערים אחרות באירופה משום מה אותם רובעים יהודים הופכים להיות מרכז העניינים. מסעדות, בארים,חנויות מזכרות,עתיקות, חיי לילה וחיי יום.
ללא ספק אחד המקומות הכי הכי בבודפשט.
Gozsdu Weekend Market    בימי שבת או ראשון בבוקר נערך במקום שוק פישפשים ויותר משיש לכם מה לקנות זאת ההסתובבות במקום.
אם נכנסנו אל  Gozsdu Udvar מצידו של רחוב   Király u ונלך לכל אורכו הרי שנצא בצידו השני היישר אל רחוב Dob u.
מיד לכשנצא נפנה ימינה כמה עשרות בודדות של מטרים עד אחרי הפינה הימנית של הרחוב שם עומדת האנדרטה לזכר  קארל לוץ שכבר הזכרנו את שמו כשעברנו בדרכנו אל עבר בניין הפרלמנט.       
קרל לוץ ששימש קונסול בשגרירות השוויצרית בבודפשט ועסק גם הוא בהצלת יהודים.
בינואר 1942 הגיע קארל לוץ לבודפשט כדי לייצג את האינטרסים של ארצות-הברית, בריטניה ומדינות אחרות שניתקו את יחסיהן עם הונגריה, שהצטרפה למלחמה לצד גרמניה. הוא פעל רבות למען נושא הצלת היהודים ולמעשה ניתן לראות איך כל מצילי היהודים עבדו בשיתוף פעולה. ממליץ לכם לקרוא את הדף של יד ושם על פועלו של קארל לוץ : יד ושם-קארל לוץ
על לוחית קטנה ליד הפסל מצוטט "המציל נפש אחת כאילו הציל עולם ומלואו" . לזכותו של קארל לוץ נמנים הצלתם של כ-60 אלף יהודים. אך ההכרה בפעילותו התאחרה, והוא לא זכה לפרסום כעמיתו וולנברג לא בישראל ולא מחוצה לה.
מכאן נחזור על צעדנו וניכנס לרחוב Síp u עד שנגיע לרחוב Wesselényi u ונפנה שמאלה...נגיע לרחוב Kazinczy u ונפנה ימינה.
מתוקים
לפנינו 2 מהאטרקציות המובילות של הרובע היהודי. Street Food Karavan Budapest שאינו פועל בחורף. זהו מתחם זלילה במרכז הרובע היהודי. המתחם מכיל בתוכו מספר משאיות אוכל רחוב מכל הסוגים השונים שיכולים להיות בהונגריה: המבורגרים, פסטה, גולאש, קיורטוש, מוקפצים, סטקים,נקניקיות מכל הסוגים,לנגושה מכל הסוגים,ועוד ועוד. קלוריות יש שם יותר מדי J המתחם מכיל ספסלי פיקניק עליהם ניתן לשבת ולאכול אחרי הזמנת וקבלת האוכל שלכם. אחלה אווירה
האטרקציה השנייה מייד אחרי שוק משאיות האוכל היא ה- Szimpl - סימפלה קרט המשמש כמקום בילוי לצעירי העיר. פאב גדול , לייב מיוזיק. אווירה טובה. בלילות פאב אחד גדול עם מס חדרים ופינות ישיבה.
באזורים המרכזיים בעיר נפתחו בזה אחר זה מקומות בילוי בבתי דירות ובניינים שנידונו להריסה. הם רוהטו ביצירתיות עם ציוד ישן של מרכזים קהילתיים, בתי קולנוע, ושוק הפשפשים כדי להעניק למקומות אווירת רטרו. ניתן למצוא שם לדוגמה ספה העשויה משאריות אמבטיה, בובות מרחפות וסירה באמצע החצר. כנגזרת למקורם הם קיבלו את השם "פאבים הרוסים" (ruinpubs) והפכו במהירות פופולריים בקרב צעירי בודפשט שחיפשו מקומות מעניינים לשתות בהם בערבים. רוב הפאבים ההרוסים ממוקמים ברובע השביעי שידוע גם כרובע היהודי התוסס ופעילים בעיקר בתקופת הקיץ (מהסיבה הפשוטה שלרובם אין אפילו קורת גג). הבולט והידוע בהם נקרא סימפה קרט (Szimpla Kert) והוא נמצא ברחוב kazinczy 14 בקרבת בית הכנסת הגדול.
 בימי ראשון המקום הופך ל- Szimpla Sunday Farmers' Market - שוק איכרים תוסס צבעוני. עם מלא דוכנים של גבינות מיוחדות, נקניקים ונקניקיות, בשרים מעושנים ומשומרים, מיובשים,ריבות ביתיות ,ממרחים מעניינים ,שתייה חריפה תוצרת עצמית. הגבינות הן מכל מיני סוגים טעמים וריחות. מאפים, , פפריקות מכל הסוגים, ירקות. מומלץ להגיע ולקנות דברים הביתה דברים מיוחדים ואותנטיים – רוב הישראלים יוצאים מכאן עם כמויות פפריקה אדירות .J  בנוסף יש מקום של בופה חופשי לארוחת בוקר מיוחדת.  השוק פועל עד השעה 14:00
כמה אתרים נוספים ברובע היהודי שנזכיר אותם כאן : בית הכנסת הגדול (קוזנצ'י) בבודפשט- Kazinczy utcai Zsinagóga    שנמצא באותו הרחוב רק בכיוון השני. קצת לפניו יש את קפה תל אביב- Tel Aviv Cafe שלצערי כשנכנסתי לא היו מוכנים כלל עם המנות שלהם וזה היה מאוד מאכזב. בית כנסת נוסף באזור הרובע הוא: בית הכנסת רומבך Rumbach zsinagóga
מפת המסלול יום מס 4
מפת המסלול הרגלי קטע א 1.5 ק"מ
מפת המסלול הרגלי קטע ב 2.0 ק"מ
סה"כ הליכה של 3.5 ק"מ למשך כל היום על המפה
בזאת אסיים 4 מסלולים מלאים בכל טוב של בודפשט
כל יתר הדברים שניתן לעשות בבודפשט כולל אזור כיכר הגיבורים והמרחצאות יש ברשת אינסוף אתרים עם הסברים מפורטים כולל שעות עלויות והמלצות

 

מתכננים טיול? טיילתם כבר?
השתמשתם במסלול? עזר לכם בתכנון? 
נשמח שתשתפו ותשתתפו איתנו גם בתגובה וגם
בעלויות האתר כדי לשמור
לפתח ולהגדיל אותו.
כל השתתפות תתקבל בברכה
ניתן באמצעות אפליקציית ביט
 

----------------------------
מעוניינים בתכנון מסלול  מותאם אישית לאיסלנד ?
----------------------------
מעוניינים לרכוש את 
 המסלול המלא להדפסה אצלכם
תמורת 115 ש"ח
 צרו קשר בתיבת-צור קשר
או בטלפון:0547411949 - דוידי
קבלו את המסלולים למייל
בפורמט PDF כולל אישור להדפסה
אפשרות לתשלום באמצעות
אפליקציית ביט

למספר 0547411949
דוידי קליר
 
השימוש בכל המידע שמופיע כאן ובמסלולים המתוארים בהמשך הוא על אחריות המטייל בלבד.
אין להעתיק, להפיץ, להציג בפומבי או למסור לצד שלישי כל חלק מן המסלול בלא קבלת הסכמתו של דוידי קליר בכתב ומראש.
דוידי קליר אינו אחראי בשום מקרה ואופן לשימוש שנעשה במידע המצוי במסלול המתואר בהמשך.
דוידי קליר לא יהיה אחראי לשום נזק ישיר או עקיף, כספי או אחר, שייגרם למשתמש במסלול המוצע
.
2013 © כל הזכויות שמורות לדוידי קליר