בודפשט-מסלול היום השני
ושוב אנחנו בבוקר של יום חדש. אם אין ארוחת בוקר במלון שלנו לפעמים זה אפילו יתרון כי אז אנחנו מוצאים את עצמנו בחוץ מוקדם יותר ואז גם המקום שאנחנו אוכלים ארוחת בוקר הופך לחלק נחמד ויותר משמעותי בטיול שלנו. וכמובן שלהגיע למקום שאנחנו כבר מכירים מוסיף לו נקודות ונותן לנו הרגשה של ותיקים J. אז נזכיר שוב את המאפייה הנחמדה, Mlinar, Madách Imre tér.
מקום ממש שווה ונחמד ללכת אליו לארוחת בוקר הוא- Blue Bird Roastery Cafe שיושב ב- Rumbach Sebestyen 12 השוכן ממש מול - בית הכנסת רומבך Rumbach zsinagóga ברובע היהודי. האווירה מקסימה וגם השירות היה נחמד למרות שלא היו כל כך מוכנים והיה צריך להמתין לקפה אבל היה שווה להמתין. כאן תמצאו ארוחות בוקר טובות קפה מצוין ועוגות טובות- לכו על הפאי תפוחים. פתוח גם בלילה. אז אחרי ארוחת הבוקר הנחמדה במקום נחמד אנחנו יוצאים לדרכנו.
נגיע אל הפסל של המלכה סיסי אותו אנחנו כבר מכירים וניפנה ימינה ברחוב Károly krt . כשנגיע לבניין המגורים Anker עם החזית המרשימה אותו הכרנו אתמול. שם הרחוב שנמצא לפני הבניין הוא רחוב Király u שכדאי לזכור שכאן כ-100 מטר פנימה נמצאת המסעדה - Belvárosi Disznótoros המומלצת ששווה לנסות להגיע אליה היום אם לא היינו בה אמש. כמובן שאפשר גם אתמול וגם היום. עוד מוסד ידוע ברחוב—הוא ה"איראני" – סוכנות להמרת מטבע במידה וצריך. עדיף תמיד לבוא מסודרים מהבית- זה האני מאמין שלי- אבל לפעמים צריך להמיר וכדאי לדעת היכן הכי טוב. לא תצטרכו לחפש יותר מדי... בדרך כלל תראו תור משתרך בכניסה ל- Money Exchange הזה ששלטים גדולים בצבע ירוק עם כיתוב ב- הונגרית-אנגלית-ערבית מעל לכניסה שלו. כאן המקום לציין שיש הרבה מקרים של נוכלים שממירים שטרות ישנים או שטרות של מדינות אחרות ואלו שלא כל כך מודעים לתמונות של השטרות ואיך הם נראים ונופלים בפח.לרוב זה נעשה בפתחם של סוכנויות להמרה שכביכול נסגרים. לכן אני חושב שבמסגרת הסכומים החד פעמיים שאנחנו מחליפים למטבע המקומי שווה וכדאי לבוא מהארץ מוכנים ובשום פנים לא להחליף כספים ברחוב. עדיף שתעשו את זה במלון שלכם אם קיים או במקום מוכר.
נעבור את בניין – ונמשיך עם החצי סיבוב של הכביש אל רחוב Bajcsy-Zsilinszky út. אפשר לחצות את הכביש לצידו השני בצומת הגדולה. בהונגריה לא למדו שמעברי חצייה אלכסונים מאריכים את זמן החצייה אז אל תחלמו ותלכו מהר....כשנגיע למפגש עם רחוב- Andrássy שנחשב לרחוב הראשי של בודפשט נחצה את הכביש ואז נסתכל אחורה לכיוון רחוב Andrássy. מה שמעניין אותנו הוא דווקא חזית הבניין הראשון מצד שמאל של הרחוב עם חזית אומנם צרה יחסית אך מאוד מפוארת. ומי נמצא על גג החזית??? כמובן מיודענו הרמס... מי אם לא הוא. אפשר לעשות על החזית קורס ביסודות האדריכלות היוונית הקלאסית. עמודים דורים בחלק התחתון,עמודים יוניים בחלק האמצעי, עמודים קורינטים בחלק העליון- איך מבדילים? לפי הכותרת של כל עמוד.... וגמלון (המשולש) מעל לכל. ולא נשכח לציין את הגמלון הקטן בתוך המרפסת. לא נכנסנו לכל הפרטים כי עוד 3 דקות נשכח את הכול. מתחת לגמלון יש כתובת שמציינת למעשה מי היה הבעלים של המבנה הזה. חברת הביטוח- Fonciere Pesti בנתה וישבה כאן בתחילת המאה הקודמת... נראה שהרמס מתחבר לנושא הביטוח כי כמעט כל חברת ביטוח של פעם בבודפשט התהדרה לה בפסל שלו…אפילו לחברת הביטוח הגדולה בעולם לאשראי פיננסי קוראים??? היולר הרמס....הנה הוא שוב. האמת שאם תצליחו לראות את מה מחזיק ה-הרמס הזה בידו הימנית תוכלו להבין אולי למה הוא נקשר לענייני הביטוח. הוא מחזיק בידו שק עם כסף להראות לכם שהוא מחזיר (חברת הביטוח) לכם במהירות את כספכם במקרה של תביעה.....אבל....לא ניראה לי שהוא משחרר את השק בכלל J
נמשיך עוד 130 מטר ונגיע אל- בזיליקת אישטוון הקדוש בבודפשט - Szent István Bazilika המרשימה.
כדי להגיע אל הכניסה נלך בסמטה המקבילה לבזליקה- Szent István tér. ומייד נגיע אל הכניסה. אבל.....לפני שניכנס בפינה השמאלית של הרחבה עם הפנים לכיוון הסימטה שאנחנו נכנסים במקביל לבזיליקה יש את - Gelarto Rosa. זאת רשת עצמאית של חנויות גלידות בלב בודפשט. המתהדרת לה בגלידה המיוצרת בעבודת יד במקום, ממיטב החומרים האורגניים, תוך שימוש בטכניקות להכנת גלידות איטלקיות מסורתיות (אומנותיות). הגימיק של הגלידה של Gelarto Rosa זה שאתם מקבלים ליד גלידה המעוצבת בצורה של פרח הוורד. ומכאן השם- Gelarto Rosa. כמו כל יצרן גלידות הטענה המקומית היא שזאת הגלידה הכי הכי טעימה...ובכן...היא נחמדה... העיצוב משלים את השאר. כדאי לדעת שיש להם אופציה לטבעונים-בעלי רגישות ללקטוז- סוכרתיים- או סתם כמוני שנמצאים בדיאטה תמידית.
Szent István Bazilika היא בזיליקה חדשה יחסית ובנייתה הושלמה בשנת 1905. הבזליקה קרויה על שמו של- Saint Stephen I of Hungary מי שהיה מלך הונגריה הראשון ואשר ידו הימנית שמורה בבזליקה. זה גם המבנה הדתי בעל החשיבות הנחשבת ביותר בהונגריה כולה. זהו בניין יפה מאוד בסגנון ניאו קלאסי המתנשא לגובה של 96 מטר ונחשב למבנה הכי גבוה בבודפשט יחד עם בניין הפרלמנט המתנשא לאותו גובה של 96 מטר. יצא בבודפשט חוק שאף מבנה לא יהיה גבוה יותר ממבנה הפרלמנט ומכיוון שהפרלמנט נפתח בשנת 1902 קצת לפני הבזיליקה אזי הוא קבע את קו הגובה לבנייה בעיר, לכן הבזיליקה לא עוברת את סף 96 המטרים. בניית כיפת הבזליקה הגדולה לווה בקשיים הנדסיים לא פשוטים כולל קריסת הכיפה לחלוטין מה שהחזיר את הבונים לנקודת ההתחלה. הבזיליקה ובניין הפרלמנט נחשבים ל-2 האטרקציות המובילות בבודפשט.
הכניסה בתשלום- שווה מאוד להיכנס ולהתרשם מהכיפה המרהיבה. אפשר לעלות אל המגדלים מה שיאפשר לכם תצפית נוף על כל העיר. אם בתכנון שלכם הגלגל הענק אזי יש מצב שאתם יכולים לוותר על זה. במידה ולא ויתרתם 364 מדרגות יקבלו את פניכם.האמת שיש אפשרות בתשלום לעלות במעלית אל מרומי המגדל. קחו בחשבון תורים שעשויים להיות ארוכים מאוד. בימי שבת מתקיים במקום קונצרט מאוד מאוד מבוקש שהכרטיסים אליו אוזלים וצריך להזמין מראש. רוב היצירות שמושמעות לא מוכרות לרוב הקהל שבשלב מסויים חלקו מתחיל לנטוש הקונצרט לפני שהסתיים. בכל אופן כדאי מאוד לדעת ולהכיר שבמקום מתנהלים לא מעט קונצרטים חלק גדול מהם ממש בחינם ונדרשת רק הרשמה באינטרנט. אז ממש כדאי לעשות שיעורי בית ולבדוק האם במהלך הביקור שלכם מתקיים כזה אירוע ולהירשם. קונצרט טוב עם לחנים אהובים יכול בהחלט להפוך את הביקור במקום לחוויה מיוחדת.
מצ"ב לינק לבזליקה ולאירועים שבה - Saint Stephen I of Hungary
בתקופות כמו קריסמס וחג הפסחא מתקיימים ברחבה שלפני הבזיליקה שוק /קרנבל חגים עם דוכני מזכרות,קיורטושים, ועוד. בקריסמס האחרון שיצא לי להיות בעיר, בשעות החשיכה יש גם מופע אורקולי ובו האירו את המבנה במופע צבעוני תלת מימדי. מה שאומר שצריך לבוא עם משקפיים מיוחדים למופע. אחרת המבנה יהיה בשבילכם צבוע בצבעים ודמויות בלבד. המופע מתחיל בשעה 16:30 לרוב כל 30 דקות. כדאי לכם להיות שם. הרחבה שלפני הבזיליקה יפה גם היא רק שבתקופות שציינתי לא כל כך ניתן להתרשם היות והאזור כולו מכוסה בדוכנים.
כדאי לדעת שסיור מודרך מתחיל מהתחנה הראשונה של קווי האוטובוס - Hop on - Hop off שנמצאת על רחוב Bajcsy-Zsilinszky út בגב של הבזליקה. אומנם מוכרים לכם שזה בונוס שאתם מקבלים אם רכשתם את שירותי האוטובוסים הללו אבל לצורך העניין – חברת המטרייה האדומה - Red Umbrella מבצעת בעצם סיורי חינם ואתם משלמים טיפ בהתאם למה שאתם חושבים שמגיע. המסלול שלהם מתחיל כאן בשעות 12:00 14:30 ומסתיים בגשר השלשלאות שהוא גם תחנה מס 2 בקו. הסיורים הללו הם אך ורק באנגלית וכוללים את נקודות העניין הבאות:
-
בזיליקת אישטוון הקדוש בבודפשט
-
Liberty Square
-
בניין הפרלמנט ההונגרי
-
Monumento de los zapatos- אנדרטאת הנעליים על הדנובה.
משך זמן של הסיור הזה הוא כשעה.
ההמלצה שלי לעשות טיולים שכאלו דווקא עם מדריכים דוברי עברית- החוויה שלכם תהיה הרבה יותר חזקה וללא ספק שגם אם תשלמו כמה יורו יותר זה שווה.
במידה ואנחנו עושים את המסלול בעצמנו אנחנו למעשה הולכים את אותו התוואי כמו הסיורים המודרכים.
נתקדם עד לקצה הרחבה ונסתובב להתרשם ממבנה הבזליקה מהנקודה הזאת ומכאן ניכנס ימינה אל רחוב - Sas u. כדאי לדעת שברחוב המקביל Hercegprímás u. במספר 17 שוכנת לה Espressoul - Confectionery Manufacture קונדיטוריה מעולה למקרה שאתם עוברים באזור. אני הייתי שם והיה מצויין ++ עם דגש על הפלוס. רצינו להיכנס אל בית קפה ומוזיאון לשוקולד Szamos Csokoládé Múzeum אבל היה שם עמוס בטירוף והמשכנו בדרכנו ובמקרה מצאנו את הקונדיטוריה הזאת שהיית כמעט ריקה כשנכנסנו, וכעבור פרק זמן קצר למדי היא התמלאה באנשים מה שמאשר בהחלט את איכות המקום.
נמשיך לתאר את המסלול: כעבור 170 מטר נגיע אל בניין הבורסה של הונגריה—נמשיך עם הרחוב עוד 70 מטר ונגיע אל כיכר- Liberty Square עם מספר לא קטן של מונומנטים חשובים. כשאתם עוברים את מבנה הבורסה והבנקים והגעתם לכיכר , תיקחו ימינה כדי להעיף מבט על חלון הראווה של- Ferrari Budapest. אולי תמשיכו מכאן עם אחת כזאת J. בכל אופן מכאן נחזור בכיוון ההפוך 120 מטר ונעמד ממש בקצה השדרה המרכזית של הכיכר. בגב שלנו יהיה תבליט יפה על קיר הבניין ומולנו תהיה מזרקת מים כזאת שהמים בוקעים בין המרצפות שהולכים עליהם... מה שאהוב במיוחד על ילדים. את דרכנו קדימה אל האנדרטה הניצבת לה מעברה השני של המזרקה נעשה מהצד הימני ונעבור ליד שוקת עם ברז מים ותבליט זיכרון הנושא את השם – Virulj ... גשו והביטו בתבליט.. ראיתם פעם אשת רוזן ששמו איסטוואן שצ'ייני מונצחת מחזיקה עץ בידה והעץ מושקה באמצעות משפך גינה על ידי מכובדי העיר...אולי הרוזן בכבודו ובעצמו...את זה לא הצלחתי להבין לחלוטין. המונומנט הזה בא להנציח את נטיעת העץ הראשון בכיכר הציבורית הראשונה בעיר פשט בשנת 1846. בכל אופן שמו של הרוזן הוא- איסטוואן שצ'ייני והדמות שלו מונצחת בחצי עליון של פסל ברחבה שלפני הכיכר. כשאתם עומדים מול מזרקת המים אזי בגב שלכם יש את הפסל ועל הקיר הקרוב אליכם תבליט יפה של תהלוכת הבציר על קיר המבנה ששימש מוסד הפיננסי בעברו.
מהצד המקביל של הכיכר ישנו תבליט זיכרון מעניין נוסף שבא להנציח את תחרות האתלטיקה הראשונה ביבשת אירופה בשנת 1875 ותרגום הכתוב או ניסיון של תרגום אומר ש- "כאן אירגן מועדון האתלטיקה ההונגרי את התחרות הציבורית הראשונה לאתלטיקה בחוץ ביבשת אירופה ב- 6 במאי 1875." בתבליט אפשר לראות איך בעבר הרצים רצו כאשר גדר של חבל חצצה בין אצן אחד למשנהו- מעניין כמה נפלו מהסיבה הזאת . עוד רואים שכל ספורטאי עמד איך שהוא חשב לנכון שהכי טוב לזנק לריצה. מה שנשאר מאז זאת ההזנקה עם האקדח. נחמד.
בכל אופן אחרי המזרקה עומדת לה אנדרטה מעניינת מעוררת מחלוקת ומחשבה זו "האנדרטה לזכרם של הקורבנות" והכיתוב הזה מופיע בכמה שפות.למי שלא מכיר ורואה בהתחלה כיתוב בעברית המחשבה הראשונה שעולה בראש היא "או...זוכרים אותנו" אבל אחרי שמבינים קצת יותר את הרקע התחושות שלכם יתחלפו מהר מאוד. האנדרטה הוקמה בחשאי מבלי לשתף ובעקבות הסערה שהתחוללה אפילו לא נחנכה בטקס רשמי אבל עדיין עומדת במקומה. רבים סבורים שהאנדרטה באה לשחרר מרגשות האשם אם בכלל היו, את אותם ההונגרים שנטלו יד בהשמדת העם היהודי שכביכול בעצם נאלצו בעל כורחם לעשות את פקודת השולט הגרמני וכמובן את אותם ההונגרים שרוצים שלא ישייכו אותם בכלל לשואת העם היהודי. גם ציון התאריך של 19-3-1944 שהוא כיבוש הונגריה על ידי הנאצים הוא אירוני. אכן הנאצים נכנסו להונגריה בתאריך הזה אבל לא לפני שההונגרים כרתו עם הנאצים ברית ונלחמו לצידם כתף אל כתף משנת 1941. כבר משנת 1938 חוקק מיקלוש הורטי, שליט הונגריה שהיה ידוע בעמדותיו האנטישמיות ובתמיכתו בהיטלר. הוא החל לחוקק חוקים נגד היהודים. חוקים איסור על נישואי תערובת, על מנת למנוע התבוללות של נוצרים עם יהודים. איסור על שחיטה כשרה, הגבלת העסקתם של יהודים במקצועות השונים, וללא ספק החוק שקבע כי כל מי שאחד מהוריו יהודי, או שניים מאבותיו היו יהודים, ייחשב יהודי. הוא חוק של טהרת הגזע וזהה לחוקים הנאציים בגרמניה.
הזעם על האנדרטה היה רב היות והוא שם את ההונגרים שסייעו רבות למשטר הנאצי כקורבנות בעצמם. לכן גם אני לא אתאר אותה כי אין צורך. לעומת האנדרטה המפוארת ניצבת לה ממש ממול, אנדרטה אחרת בצורת חוט תיל הקשור אל עמודי ההפרדה בין הכביש לרחבה של המזרקה. אנדרטה שנשתה על ידי משפחות הקורבנות עצמם..... אל החוט תיל הוצמדו תמונות מצמררות של משפחות וקורבנות אחרים, סיפורים אישיים, מזוודות עור מהתקופה של מלחמת העולם. כסאות עץ,אדניות פרחים ואבנים קטנות כמו שאנחנו נוהגים לשים על הקבר. זאת בהחלט האנדרטה האמיתית לזכרם של הקורבנות...כמה פשוט אך כמה כואב וכמה עמוק זה נכנס לך מתחת לעור. כדאי וצריך לעבור לפחות על חלק מהסיפורים שמוצמדים לחוט התיל..ככה תחוו את המקום בעוצמה. תמונות של אח ואחות מחובקים, ילדה בבגד חגיגי אולי של בלט אולי ליום הולדת עם חיוך של אושר, משפחות מחייכות, ועוד הרבה תלוי על גדר התיל לאורך של כ-30 מטר.
תקראו את הסיפור שבתמונה כאן... זה רק אחד מתוך כחצי מליון סיפורים אחרים של ילדים נשים משפחות שלמות שנשלחו להשמדתם כמעט ללא התערבות יד של גרמני.
למרבית האירוניה לא רחוק מכאן ב- Szabadság tér 2 הוצב פסל של מנהיג מפלגת הימין מיקלוש הורטי בכניסה לבניין מטה מפלגת הימין. הצבת הפסל עוררה הפגנות רבות אבל הפסל עדיין עומד במקומו. לא חושב שיש טעם ללכת לראות את פסלו של אדם שהיה מעורב בהשמדת העם היהודי. הורטי ניצל ממשפטי נירנברג אך נאלץ לשמש כעד תביעה, הוא עצמו לא נשפט למרות דרישת יגוסלביה לשפוט אותו כשותף לכיבוש הגרמני. הורטי מת בגלות בפורטוגל ב–1957.
ניכנס לתוך הכיכר כאשר אנחנו בצד הימני שלה ונגיע אל פסל של הגנרל האמריקאי- Harry Hill Bandholtz שאחרי מלחמת העולם הראשונה שירת בהונגריה ונחשב כאחד שהציל את אוצרות המוזיאון הלאומי ההונגרי מבזיזה על ידי הצבא הרומני. לכבוד שירותו בהונגריה הוקם הפסל הזה שלו. על הלוח רשום משפט שלו- "ביצעתי את הוראות ממשלתי, כפי שהבנתי אותן, כקצין וכג'נטלמן של צבא ארצות הברית".
באמצע הכיכר המכוסה בדשא ניצב לו - Inner City Beer Festival. כאן אפשר ליהנות מבירה מקומית. אנחנו נעבור את המבנה בשביל לראות את פסל הצפרדע המיניאטורי העשוי ברונזה של האומן Mihajlo Kolodko שכבר ראינו מהעבודות שלו.. את זו של כלב הבלונים עם העצם. את הפסל תמצאו על הגדר ממש מול שביל הגישה לבית הבירה.
האנדרטה הגדולה בכיכר היא עבור גבורת החיילים הסובייטים במהלך מלחמת העולם השנייה שכבשו ושיחררו את בודפשט מיידי הגרמנים. אנדרטה זו עולה מדי פעם כסלע מחלוקת בין הרוסים לבין ההונגרים. מתחתיה קיים חניון מכוניות גדול שמקיף אותה מכל צדדיה. מצד ימין לכיכר מול האנדרטה ניצב לו בניין השגרירות האמריקאית ב- Szabadság tér 12 ומול הבניין יש מצבת זיכרון עבור קרל לוץ ששימש קונסול בשגרירות השוויצרית בבודפשט ועסק גם הוא בהצלת יהודים.
בינואר 1942 הגיע קארל לוץ לבודפשט כדי לייצג את האינטרסים של ארצות-הברית, בריטניה ומדינות אחרות שניתקו את יחסיהן עם הונגריה, שהצטרפה למלחמה לצד גרמניה. הוא פעל רבות למען נושא הצלת היהודים ולמעשה ניתן לראות איך כל מצילי היהודים עבדו בשיתוף פעולה. ממליץ לכם לקרוא את הדף של יד ושם על פועלו של קארל לוץ : יד ושם-קארל לוץ
המצבה לכבודו של קרל לוץ נראית כספר פתוח, דף אחד עם דמותו ובדף השני כתובת שבה כתוב כך: "בבניין שברחוב - Szabadság tér 12 סגן הקונסול השוויצרי קרל לוץ ייצג בכבוד את האינטרסים של ארה"ב ושל ארצות אחרות בין השנים 1942-1945 ובאומץ לב הציל עשרות אלפי אזרחים הונגריים אשר נרדפו על היותם יהודים". כבוד לאיש ופועלו. קארל לוץ זכה להימנות על חסידי אומות העולם בשנת 1965.
נמשיך מכאן לכיוון השעה 10:30 של הכיכר. מולנו יגיע רונלד רייגן העשוי מברונזה כשהוא צועד לכיוון השגרירות האמריקאית. ניכנס לרחוב Lipót garázs המוביל אל הרחבה הגדולה אשר לפני בניין הפרלמנט ההונגרי המרשים
פעם בקצה הרחוב הקצר הזה עמד פסלו של Nagy Imre העומד על גשרון ומשקיף לכיוון בניין הפרלמנט. Nagy Imre היה ראש ממשלת הונגריה בין השנים 1953-1955 ובשנת 1956 הוא הנהיג את המרד נגד הסובייטים ועל כך שילם בחייו. הוא הוצא להורג שנתיים אחרי המרד. הפסל הזה באיזשהו אופן מעלה מחשבה על הרצון והשאיפה של אדם להגיע אל הארץ המובטחת(משוחררת מעול הקומוניזם) אבל להישאר מרחוק כצופה..... הפסל הזה הועבר לייד גשר מרגרט במיקום מרוחק מכאן אל Jászai Mari tér. לטעמי כאן היה המקום המתאים לפסל הזה. במקומו בנו כאן פסל שיש שהוא ניסיון שיחזור של פסל שנהרס בשנת 1945 – זאת אנדרטת הזיכרון הלאומית.
כאשר עוברים את אנדרטת הזיכרון הלאומי ממש מצד שמאל נמצא Szamos Chocolate Museum שאפשר יותר להגדירו כחנות שוקולד ובית קפה... במקום אפשר לעשות סיור לא מודרך בתשלום לא יקר...בעיה קטנה... המקום מפוצץ.....
בכל אופן כאשר ממשיכים לכיוון בניין הפרלמנט ההונגרי שהוא השלישי בגודלו באירופה וכמו שהצד החיצוני שלו מפואר גם הפנים שלו הוא מפואר ביותר כאשר שיא הפאר נחשב כאן הכתר של - St Stephen. הדרך הטובה ביותר לבקר כאן היא אם אתם נמצאים בחג לאומי ואז הפרלמנט פתוח לכולם. בתקופות אחרות אתם חייבים להזמין ביקור מראש.
כאשר אנחנו מתקדמים מאזור מוזיאון השוקולד למעשה אנחנו נכנסים לתוך הרחבה הגדולה אשר לפני בניין הפרלמנט של הונגריה. מכיוון שאין טעם לחזור על מה שנכתב באינספור אתרים אוסיף כאן לינק לתיאור הביקור שלכם כאן: הפרלמנט ההונגרי בבודפשט הביקור בתוך הפרלמנט צריך להיות מתואם/מוזמן מראש...ויש לכם את כל הפרטים בלינק המצ"ב.
ההמלצה הכי טובה שאפשר לרשום כאן היא לעשות סיור בעברית.
המראה היפה ביותר של מבנה הפרלמנט הוא דווקא מהשיט שעשיתם/תעשו על נהר הדנובה. בין אם ביום ובין אם בלילה. מקומות נוספים בשביל לצלם את הבניין המרשים הזה הם מהצד השני של הדנובה או מהמצודה של בודה.
אז אחרי שסיימנו את הביקור בפרלמנט נמשיך לאורך הדנובה לכיוון מערב(שמאלה כאשר הפנים כלפי הנהר). נרד במדרגות אל המפלס של הטיילת העוברת ממש צמוד לנהר ונתקדם 220 מטר עד שנגיע לאנדרטה עצובה. "אנדרטת הנעליים על גדת הדנובה" - Shoes on the Danube Bank . אנדרטה פשוטה אך נושכת.... חוזקה הוא בפשטות שבה ומה שמראה של זוגות נעליים נטושות עושות למחשבה שלנו. 60 זוגות של נעליים העשויות מברזל יצוק מונחות בשורה לאורך הדנובה באות לייצג את כל אותם היהודים שעמדו לאורך הדנובה ונורו למוות על ידי אנשי צלב החץ האנטישמים.זוג ליד זוג, נעלי נשים,גברים,אמידים,עניים,נערים, נערות. אפילו זוג נעלי ילדים קטנים. בין אם שמתו מהירי או פשוט טבעו במי הנהר. במלאות 60 שנה לסיום מלחמת העולם בשנת 2005 הוקמה האנדרטה וגם כאן בדומה לאנדרטות אחרות ברחבי בודפשט הנקשרות לפשעי ההונגרים בתקופה השחורה של האנושות יש ניסיון ל"עגל פינות" ובלוחות ההנצחה של האנדרטה כתוב - "לזכר קרבנות שנורו ונרצחו על ידי אנשי צלב החץ על ספת הדנובה ב-1944-1945.... זיכרונם לברכה" משפט שלא מזכיר שהקורבנות היו יהודים ברובם מקצתם צוענים...גם המילה קרבנות מקוממת כי היא כללית ביותר.
כמו כן כשיהודי נרצח נהוג להוסיף את הקיצור הי"ד – השם יקום דמו...אבל ברור לרוב מי שבא למקום על מה מדובר ואין כמעט תייר שמגיע לבודפשט שלא יעלה לרגל לאנדרטת הנעליים על הדנובה. נמשיך להתקדם מערבה לאורך הדנובה ובגרם המדרגות הראשון שנגיע אליו נעלה אל מפלס הכביש מול- Magyar Tudományos Akadémia. אם נתקרב אל הבניין נראה פסל העשוי שיש שחור- אנדרטה של Zoltán Tóth שהיה דיקאן הפקולטה להיסטוריה ונהרג במהלך ניסיון תיווך בין השלטונות לסטודנטים במהפכת אוקטובר 1956. ממול בכיכר יש פסל של Szarvas Gábor שנחשב מייסד החינוך לשפה ההונגרית. הפסל מורכב מדמותו של Szarvas Gábor ודמות של נערה חצי עירומה המגישה לו את זר הדפנה המסמל את הניצחון. לי זה הזכיר מאוד את הפסל של המהר"ל ליד מבנה העירייה של פראג.
נעקוף את הכיכר עם הפסל במרכז הגינה של הרוזן Széchenyi (יותר מדי פסלים ליון אחד) המוכר לנו מנטיעת העץ הראשון בבודפשט....גם המרחצאות המפורסמות Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda קרויות על שמו. אם תצליחו להיכנס אל מלון Four Seasons Hotel Gresham Palace מעט בהמשך הרחוב תוכלו לצפות בחלונות ויטראז מדהימים משוחזרים בחלקם. זהו אחד ממלונות היוקרה של בודפשט.
אחרי שנעבור את הפסל נמשוך אל מדרחוב Zrínyi u שמטפס בהדרגה אל עבר Szent István Bazilika. בצומת עם רחוב Nádor u מצד ימין בתוך גומחא בקיר עומד פסל חצי גוף של Franz Liszt - מלחין הונגרי, פסנתרן וירטואוז, מנצח, מורה למוזיקה, מעבד ואורגניסט מהתקופה הרומנטית. דמות נערצת בהונגריה. שדה התעופה קרוי על שמו. עוד במעלה הרחוב עומד פסל אהוב במיוחד על המטיילים ואין אחד שלא מלטף את בטנו התפוחה של השוטר השמן . לא ליטפת את הבטן של השוטר השמן היא שוות ערך לזה שלא היית בבודפשט כלל. ברגע שהגענו אל הבזיליקה סגרנו מעגל של מסלול נפלא.
לאן הולכים מכאן??? לאכול בשר במסעדת הבשרים המפורסמת : La Pampa steakhouse J הנמצאת בכתובת: Bajcsy-Zsilinszky út 23
מכאן כמה אפשרויות העומדות לפנינו:
-
ללכת לאחת המרחצאות המפורסמות של בודפשט. משיחה עם מקומיים הם המליצו על מרחצאות Széchenyi שהם המפוארים ביותר- אני אהבתי בשל הטמ"פ החמה של אחת מהבריכות במקום "רק" 78 מעלות
-
ללכת לסיור קניות ברחוב Váci u. אם בכלל יש לנו עוד כוח
-
ללכת למלון.
-
ללכת למסעדה עם האוכל ההונגרי- Belvárosi Disznótoros
מפת המסלול עד למסעדה- La Pampa steakhouse
מפת המסלול הרגלי קטע א 1.4 ק"מ
מפת המסלול הרגלי קטע ב 2.8 ק"מ
מפת המסלול הרגלי קטע ג 1.9 ק"מ
סה"כ הליכה של 6.1 ק"מ למשך כל היום.