דוידי קליר- מסלולי טיול - מסלול מס 2 העיר רודוס
Booking.com
Booking.com
דוידי קליר - מסלולי טיול
לחץ

2013 © כל הזכויות שמורות לדוידי קליר 

 מסלול מס 2- העיר רודוס

 

לפני שנתחיל את המסלול הרגלי בעיר כאן המקום לציין שהעיר העתיקה של רודוס נמצאת ברשימה המכובדת של אתרי מורשת עולמית של אונסקו. רודוס גם נחשבת לעיר ימי ביניים הגדולה באירופה.
 
את המסלול בעיר רודוס נחלק ל-3 חלקים:

  1.  האזור שמחוץ לחומות העיר העתיקה.

  2. האזור שבין חומות העיר העתיקה.

  3. הרובע היהודי של העיר רודוס.

 
טיפ קטן לפני שמתחילים:אם אנחנו מטיילים באי רודוס בסתיו או באביב הסבירות שיתפוס אותנו גשם באחד הימים גדולה יותר מאשר בימות הקיץ. לפיכך אם נקריב את אחד מימי החופשה שלנו ברודוס לטיול ביום של גשם זה יהיה היום שבו נעשה את המסלול בעיר רודוס.

 

תחנות הקמח בנמל רודוס

 
בדומה למבקרים שהגיעו לרודוס דרך הים בתקופה ההלניסטית עת ניצב פסלו של אל השמש הליוס בשערי הנמל וקידם את פני המבקרים כך גם נקודת ההתחלה לסיור שלנו הוא שער של נמל Mandraki. זהו שער הנמל שבו לפי המסופר ניצב הפסל הענק והמרשים של הקלוסוס הלוא הוא הליוס אל השמש  מרודוס, ותנסו לדמיין פסל בגודלו של פסל החירות 35 מטר גובה, אשר רגל אחת שלו הייתה בצד אחד של הכניסה לנמל ורגלו השנייה עמדה בצידו הנגדי של הנמל(לפי השערה) והספינות אשר נכנסו ובאו בשערי הנמל עברו בין רגליו של הפסל שהיה אחד משבעת פלאי תבל של העולם העתיק. רק בשביל להזכיר לנו שבעת פלאי תבל באותם הזמנים היו מבנים מרשימים לתקופתם ונבחרו על ידי אנשי עט של אותם הזמנים ואפשר בהחלט לראות אותם כמעין מדריך מסלולים לתייר של אותם הזמנים.
שבעת פלאי תבל הם:

  1. הקולוסוס של רודוס

  2. הגנים התלויים של בבל

  3. הפירמידה של גיזה

  4. המגדלור של אלכסנדרייה

  5. פסל זאוס באולימפיה

  6. מקדש ארטמיס באפסוס

  7. המוזילאום בהליקרנסוס

כמו שאנחנו רואים שכל הפלאים הללו מרוכזים באזור יחסית קטן. מכל השבעה כמובן שרק הפירמידה שרדה ועומדת על תילה בגאון.
פסל הקולסוס של רודוס נחרב כנראה ברעידת אדמה ופשוט קרס לתוך מי הים. שנים שכבו חלקי הפסל שקועים במי הים עד שהמוסלמים אשר כובשים את האי בשנת 654 לספירה ולמעשה בוזזים את הפסל שהיה עשוי מברונזה. כמה חבל שמי הים לא היו עמוקים מספיק במקום.
טיפ: אם אתם עם רכב הרי שבאזור הזה של שערי הנמל יש חנייה חופשית .
תמשכו עם הרכב כמה שיותר קרוב אל פסלי הצבאים הניצבים כיום מ-2 צידי המזחים המהווים כיום את שער הכניסה לנמל. אתם תעברו על פני פסל אלת הניצחון נייקי המכונפת עם זר הניצחון בידיה כאשר לאורך כמעט כל החנייה עומד מבנה אשר שימש כארמון המושל האיטלקי.
מבנה מעניין אדום חום עם קמרונות לכל אורכו ומשני צדדיו ואחד מהמבנים הגדולים והמרשימים ביותר באי שנבנה על ידי האיטלקים בשנת 1927 ואשר שימש כבית המושל. שווה לעבור באמצע המבנה אל צידו השני ולראות את הקמרונות וצורת המבנה גם משם. 2 הצדדים אינם זהים ונוכל לראות סגנון ספרדי וונציאני. למי שהיה בוונציה יש מצב שהמבנה יזכיר במעט את ארמון הדוצ'ים. המבנה הזה מואר בצורה מרשימה בלילה ושווה להסתובב סביבו ולהיכנס לכל פינה שיש אפשרות להיכנס.
כאמור אנחנו חונים בנקודה הקרובה ביותר לעמוד הנושא את פסל הצבי המהווה את סימלה של רודוס. בצד הקרוב אלינו פסל של צבי ועל העמוד מצדו השני של שער הנמל עומד פסלה של האיילה. הפסלים  הללו מעבר לזה שהם מהווים את סימלה של רודוס הם גם שומרים על הנמל מפני עיינא בישא ושאר מזיקין.


 

הנמל של רודוס ומבצר  St. Nicholas

בצד הדרומי של מבנה בית המושל עומדת הכנסייה האוונגליסטית או כנסיית הבשורה או בשם המקומי שלה Ekklisia Evaggelismos. כנסייה אורתודוקסית מעניינת ואם אתם כאן כנסו והעיפו מבט. לטעמי עיקר העניין הוא מגדל הפעמון שעומד בצד הפונה לים. על המגדל שעון עם ספרות רומיות אבל האלמנט המעניין הוא סמל האריה המכונף שהוא בעצם סימלה של ממלכת ונציה. גם השעון וגם סמל האריה המכונף נמצאים על הקיר הדרומי של המגדל אז לא לשכוח להסתובב לאחור ולמצוא את הסמל. הסמל מראה לנו שוונציה "הייתה" כאן ולמעשה הוקמה במקום נקודת מסחר. סביר להניח שהמגדל נבנה במימון וונציאני ולכן מופיע הסמל.
בצד הצפוני של המבנה יש שני אתרים מעניינים מהתקופה שהעותמנים שלטו באי :
        המסגד על שם Murat Reis Mosque
        בית הקברות המוסלמי הצמוד אל המסגד
לפני שניכנס אל בין חומות העיר העתיקה "ונלך" לאיבוד שם נעשה מסלול אל הצד השני של שער הנמל. ממול ניצבות תחנות הקמח המופעלות על ידי הרוח והמהוות מטרה לתמונות וצילומים אינסופיים של כל מי שמכבד את עצמו כצלם. אומרים שמי שהיה ברודוס ולא צילם את תחנות הקמח הללו זה משול ל- כאילו הוא לא היה כאן. כדי להגיע אל הצד השני נמשוך לאורך הרחוב הצמוד לנמל Mandraki כאשר מגמת פנינו היא דרומה. הבניין המרשים אשר נמצא מצדו השני של רחוב או כיכר  Pl. Eleftherias ובתרגום לאנגלית  Liberty Square הוא בית הדואר הראשי.
מבנה אשר נבנה בתקופה שאיטליה תחת שלטונו של מוסוליני שלטה באי. המבנה בסגנון רנסנס אופייני ובהחלט שווה שתטרחו ותחצו את הכביש לבקר בבניין. אם תמשיכו ללכת בצידו השני של הרחוב ואחרי שתעברו את המבנה בו יושבת מנהלת הנמלים של רודוס תזכרו שברחוב הפונה ימינה- 25is Martiou 2, Rodos   נמצא את אחת האטרקציות החדשות והמבוקשות ברודוס- Throne of Helios. אולם למופעים אורקוליים 9D. עם  סרטים שונים בנושאים שונים הקשורים להיסטוריה של רודוס.
כדאי לבדוק זמנים לפי עונות השנה היות ומשתנה : Throne of Helios

אנחנו חוזרים אל צידו השני של רחוב או כיכר Pl. Eleftherias ונגיע ישר אל מול פסל ברונזה. זהו Monument Alexandros Diakos.    Alexandros Diakos  נחשב לחייל היווני הראשון אשר נהרג במלחמת העולם השנייה בקרב נגד הצבא האיטלקי. נחשב לגיבור לאומי יווני.
נמשיך להתקדם ונגיע אל מול השוק החדש של הנמל. מבנה לבן מרשים הנראה כמעט מכל מקום שתעמדו בו באזור הנמל. במקום תמצאו בתי קפה וטברנות וכמעט תמיד המקום מלא באנשים.
כאן אנחנו עולים על שובר הגלים שסוגר את הנמל מצדו השני ואשר בסופו נגיע אל פסל האיילה. לאורך שובר הגלים עומדות  3 תחנות קמח ששופצו. בעבר אומרים שהיו במקום כ-13  או 14 תחנות כאלו שתפקידן היה לטחון את גרעיני החיטה שיובאו למקום על ידי אוניות הסוחר שפקדו את הנמל.
בסופו של המזח עומד המבנה המרשים של מבצר St. Nicholas עם קירות אבן עבים במיוחד אשר נבנו כדי להתגונן נגד התותחים שהיו לצבא העותמני. כמובן שזה לא עזר לאבירי המסדר ההוספיטלרים והם נאלצו לעזוב את רודוס. על המבצר עומד מבנה נוסף חדש יותר. זהו מגדלור שנבנה בשנת 1863 ואשר לאחרונה הוחזר לעבודה יותר מסיבות תיירותיות ושימור אתרים היסטוריים. בסמוך למבצר עומד פסל האיילה על העמוד. ניתן למי שלא רוצה ללכת ברגל את המסלול הזה להגיע עם הרכב ממש עד לפסל על העמוד. כמו כן יש חנייה לאורך שובר הגלים.
מכאן אנחנו פונים אל כיוון העיר העתיקה של רודוס אבל איך שנרד משובר הגלים נמשוך שמאלה אל עבר החומות שנמתחות ממש בקו המים של הים.נעבור את מגרש החנייה ובקצה שלו לפני הכביש יש גשרון אשר יעביר אתכם אל מצודה פינתית היוצאת מתוך חומות העיר.   המעבר מצידו השני של הגשרון הוא דרך שער מרשים ולא גדול הנפער בחומת העיר העתיקה ובאזור התחתון של העיר ונושא את השם: St. Paul's Gate, .

 

שער St. Paul's Gate

החומה במקום יחסית נמוכה אבל מגדל שמירה אמור לגבות אותה. מה שבדיעבד לא סייע בידי האבירים ששלטו במקום ונכנעו לבסוף לעותמנים. לאחר שעברתם את השער מגיעים בעצם למעין אזור סגור התחום בחומות ומעברו יש עוד שער. יתכן שיש פה תכנון מכוון לפריצה קלה של החומות אבל אז אתה מוצא עצמך בתוך אזור סגור, ומי שנכנס לכאן בזמן מלחמה ימצא את עצמו כברווז במטווח.   מהפתחים אשר בחומות ניתן לצלם תמונות מרהיבות של תחנות הקמח אשר על שובר הגלים. המקום הזה נושא את השם Pili Agiou Pavlou ואפשר לעלות למפלסים גבוהים יותר מהם גם נשקפים נופים נפלאים של אזור הנמל, שובר הגלים עם תחנות הקמח והמצודה אשר בקצה שובר הגלים. על המגדל העגול אם תרימו את הראש תוכלו להבחין בתבליט המייצג את St. Paul's.
 מכאן נמשוך דרך השער העומד בצד השני אל  עבר מעגנה נוספת. המעבר ייעשה דרך שער קטן למדי בחומה הנוספת אשר מקדמת את פנינו.
בסמוך יש עוד שני שערים גדולים שהיום הכביש הראשי בצד הזה של העיר העתיקה עובר בתוכם.
Tarsanas (Arsenal) Gate שער מחסן התחמושן שקיבל את שמו עקב העובדה שדרכו העבירו האבירים את התחמושת שלהם ושאר כלי המלחמה. אנחנו נראה אותו לימיננו אחרי שנעבור את השער הקטן. השער השני והיותר מרשים הוא שער החופש או בשפת המקום Eleftherias  Gate. אשר נבנה על ידי האיטלקים אחרי מלחמת העולם השנייה בטרם הועבר האי ליידי היוונים. למרות שהמסלול שלנו לא נכנס דרך השער הזה אל העיר העתיקה ואי אפשר לעשות את הכל במידה ויש לכם זמן או שאתם מתכננים לעשות עוד יום בעיר העתיקה של רודוס אזי כנסו דרך השער הזה אל בין חומות העיר.
זהו המקום לציין שסביב העיר יש 11 שערים הנפערים בחומות העיר חלק מהם נעבור במסגרת המסלול שמתואר כאן, מה שבהחלט נותן מענה סביר למי שמאוד מעוניין לראות את חלק משערי העיר ולטייל על חומותיה. כמובן מי שמעוניין ויש לו את הזמן יכול לעשות מסלול סביב 4 הק"מ של חומות העיר במהלך מסלול זה מתאפשר לעלות על החומות ועל מגדלי השמירה אשר יתנו לכם זווית ראייה נוספת על העיר על וההיסטוריה של הגנתה. הסיור בתשלום .
 
איך שנעבור את השער הקטן שבחומה נלך על דק העץ אשר נבנה לאורך קו המים. ספינות אשר הוסבו לחנויות צפות מוכרות ספוגי ים צדפים ושאר מזכרות מקומיות. בהחלט מוקד של צילומים יפים. הספינה או החנות השנייה אם לא השיטו אותה ממקומה היא הנקודה שממנה נעבור את הכביש במעבר חצייה וניכנס דרך שער הנפער בחומה. עוד אחד משעריה הרבים של העיר. Arnaldo Gate.
השער הזה מהווה מעבר בין העיר העתיקה אל הנמל המסחרי של רודוס.
 
המעבר מהים והמעגנה אל תוך העיר העתיקה הוא חד למדי ובבת אחת אתם מוצאים את עצמכם בתוך עיר ימי ביניים שוקקת חיים והולכי רגל בכמויות גדולות. מה שללא ספק יכביד על צעדיכם בתוך העיר אבל עם זה נדע כבר להסתדר. נעבור את קטע הרחוב Platia Mousiou הקצר ונמשיך ישר אל הכניסה אל המוזיאון הארכיאולוגי של רודוס. מרגע שעברתם את קו השער אתם דורכים על משטחי חלוקים אינסופיים. לא כל רחובות העיר העתיקה מרוצפים בצורה שכזאת המאוד אופיינית ללא מעט מקומות על האי. בחלק מהם משלבים אבנים בכמה גוונים ולמעשה מציירים כל מיני דמויות על הרצפות.
האתר הראשון שניכנס אליו הוא כאמור המוזיאון הארכיאולוגי שבהחלט ניתן להגדיר אותו כאתר חובה בביקורכם בעיר.
המוזיאון הארכיאולוגי של רודוס שוכן בבית החולים של ימי הביניים של המסדר ההוספיטלרי בנייתו החלה בשנת 1440

המוזיאון הארכיאולוגי ברודוס


והושלמה בשנת 1489. המבנה מזכיר יותר מבצר צלבני מאשר בית חולים. עם 2 מפלסים עיקריים. תצוגה שמפוזרת במבנה בצורה הנעימה למבקר גם אם הוא לא מתעמק יותר מדי במה שרואות עייניו. באמת לא משנה מאיזה תאריך הממצא ואיפה מצאו אותו – חשוב איך נראה ואיך משתלב במקומו במוזיאון.  מוצגים מרשימים במיוחד הם : פסל קטן מימדים של אפרודיטה מתרחצת  או בעצם חופפת את שיער ראשה.  כמה עבודות מוזאיקה מרשימות מאוד אותן ניתן לראות בחצר עם הגן הנעים בחלק האחורי של המוזיאון.
כניסה בתשלום. ניתן לרכוש כרטיס המשלב כמה אתרים ביחד ואז המחיר לאתר יוצא זול יותר באופן משמעותי. תמורת 10E תרכשו כניסה ל-4 אתרים שהכניסה לכל אחד מהם בנפרד הוא סביב ה-8E.

 

המוזיאון הארכיאולוגי ברודוס

לכשנצא מהמוזיאון ניתן להיכנס לסיבוב קליל ב-Our Lady of the Castle אבל לא הייתי מגדיר כאתר חובה.
אתר חובה נוסף למבקר בעיר העתיקה של רודוס והוא: Palace of the Grand Master of the Knights of Rhodes אליו נגיע דרך רחוב Street of the Knights of Rhodes המטפס במדרון די מתון אל עבר הארמון. Street of the Knights of Rhodes הוא לא סתם עוד רחוב אלא אחד מהאטרקציות הנחשבות של העיר. ההליכה ברחוב "תזרוק" אתכם מאות בשנים אחורה לתקופת ימי הביניים. לא להחמיץ. לאורך הרחוב הבנוי בסגנון גותי נבנו פונדקים לאירוח האבירים מ 7 המדינות שהאבירים ששהו במקום השתייכו למסדר שלהם על שם St John. מהבולטים שבהם הוא הפונדק הצרפתי שהוא הגדול והיפה שבהם.
בצדו העליון של הרחוב עומד Palace of the Grand Master שבימי זוהרו שימש כבניין הממשל וכמקום מגוריו של מי ששלט באי. לימים לאחר כיבוש האי על ידי העותומאניים שימש המקום כבית כלא ואף כמחסן תחמושת מה שהביא להריסת המבנה בפיצוץ. רק תחת השלטון האיטלקי החל מבצע שיחזור המבנה והבאתו למצב נפלא.
בתשלום. בקיץ פתוח עד 20:00 כל יום.
כשאתם יוצאים מהארמון תמשיכו עם הרחוב עד קצהו העליון ותפנו ימינה אל עבר Gate of St Antonios
ובהמשך צאו מחומות העיר דרך Gate d'Amboise.  ולאחר שתצאו חזרו על עקבותיכם אל פינת רחוב האבירים . קטע ההליכה הזה הוא מדהים ועובר בתוך חומות העיר העתיקה. כדאי לדעת שבימות הקיץ מתקיים מחוץ לחומות מופע אורקולי Sound & Light שווה שמומלץ להתאמץ ולהגיע אליו בשעות הערב. משך המופע  כ 50 דקות בתשלום. מיקום  
ניתן להגיע אל אזור המופע גם באותה הדרך בא יצאנו משער- Gate D’Amboise.
 מפת מסלול הקטע 
שער Gate D’Amboise הינו שער מרשים למדי וגם כאן אפשר לראות דפוס תכנוני זהה לשער  St. Paul's Gate. גם לאחר שעברת את השער אתה מוצא את עצמך באזור תחום בין חומות דבר שהוכח בזמן הכיבוש התורכי, שהצליחו לחדור את השער אבל לא הצליחו להמשיך מכאן אל תוך העיר.
המעבר הממשי אל תוך העיר אחרי שנכנסת דרך Gate D’Amboise הוא דרך St. Anthony's Gate הקטן שלא מאפשר זרימת כוחות מסיבית אל תוך העיר. אפשר בהחלט לחבר את שני השערים הללו לקומפלקס כניסה אחד מהכיוון הזה של החומות המקיפות את העיר.
 
המקום שבו מתקיים המופע האורקולי הם הגנים העירוניים של העיר רודוס והמופע האורקולי הוא חוויה יוצאת דופן אשר מביאה לצופה באמצעים ויזואליים וכמובן שגם אפקטים קוליים את ההיסטוריה של האי לאורך השנים. כדאי לדעת לבדוק באיזו שפה המופע שאתם מתכוונים ללכת אליו מכיוון שהוא מבוצע מלא פחות מאשר 5 שפות שונות.

 

Suleiman Mosque

 
נחזור אל רחוב Panetiou  שנמצא ממש מול הכניסה אל Palace of the Grand Master. אם נמשיך על הרחוב מצידו השני עומד Suleiman Mosque שהוקם במקום בשנת 1522 לציון הניצחון וגירוש האבירים מהאי.
כאשר אנחנו מתקדמים אל עבר המסגד מצד ימין יש מבנה יפה בסגנון ניאו-קלאסי העומד בשיפוץ –זהו בית הספר המוסלמי.
Suleiman Mosque הוא  אחד מהסממנים הבולטים ביותר בעיר העתיקה של רודוס לשלטון העותמני במקום. קצת לפני המסגד עומד Medieval Clock Tower Roloi שעבור 5E תוכלו לטפס אל מרומי המגדל ולראות את רודוס מזווית אחרת ומרהיבה וגם לקבל כוס משקה צונן עבור המאמץ של הטיפוס. שווה לא?
את המסגד הוורדרד נקיף מסביב ונשקיף אל המבנה המרהיב מהרחוב היות והמסגד סגור עקב שיפוצים.
שימו לב לשעון השמש על הקיר הלבן הפונה דרומה לרחוב  Orpheus. אזור זה המשתרע בצד המערבי של העיר העתיקה של רודוס אפשר לקרוא לו גם הרובע התורכי. הוא מתאפיין בכיכרות עם מזרקות, מסגדים לא מעטים שהוקמו על חשבונן של כנסיות ביזנטיות. כמה מהמבנים הבולטים באזור זה הם: Hamza Bey,
 Mousoulmaniki Vivliothiki,
Hafiz Ahmed Agha Library,
 Sultan Mustafa Mosque
Ağa Camii
 
אם הגענו עד לכאן כדאי להגיע אל החנות /גלריה  Rodoscope Creative Gallery השוכנת בכתובת : 39 Ippodamou, 851 00ובה תוכלו למצוא הכול. קרמיקה,דברי עור,תכשיטים ואפילו שמן זית מייצור מקומי. אבל הגינה שניתן לשבת במקום עם כוס קפה הופכת את המקום לשווה ביותר.איך כתוב על השלט בכניסה למקום? הפסקת קפה בחצר האחורית....לא לפספס.
במיקום סמוך לכאן נמצאות גם המרחצאות התורכיים – החמאם- או בשפת תושבי רודוס- מרחצאות עירוניים. אחד מהמרחצאות התורכיים הבודדים שעוד ניתן למצוא ברחבי יוון. במחיר סמלי למדי תזכו לחוויה תורכית במקום. נשים וגברים לחוד. אם אתם הולכים אזי לשים לב לימי הפתיחה.
אחרי הקפה או המרחצאות התורכיים או גם שניהם נחזור את רחוב Ippodamou עד שנגיע אל מסגד Suleiman Mosque נפנה ימינה ונעבור אל הרחוב הראשי והצבעוני של העיר העתיקה של רודוס הוא רחוב Sokratous היורד מהמסגד ועד לכיכר Hippocrates Square.

 

רחוב סוקרטס הססגוני

רחוב סוקרטס הססגוני והצבעוני אחד מהרחובות שנחמד לטייל בהם ברודוס. כתבתי נחמד ולא נפלא אך ורק בשל כמות האנשים אשר ממלאים את הרחוב. חנויות ססגוניות, מסעדות, בתי קפה לשבת ברחוב ולצפות בהמולה, דוכני מזכרות . בקיצור חגיגה לעיניים. אם אנחנו עושים את המסלול כפי שמתואר כאן אזי אנחנו הולכים בירידה נוחה ונעימה. לא תפסידו את המראה היפה של  Ağa Camii  מהתקופה העותמנית עם הצריח המתנשא מעל הרחוב והצבעים הורודים כתומים שלו.
אל תפספסו את The fruit lab- דוכן לסחיטת מיץ פירות. המקום הכי הכי ברודוס.
אם אנחנו מדברים על אוכל אזי מהצד השני של הרחוב ישנו בית קפה תורכי מומלץ- Mevlana
אם גלידה היא החשק שלנו אזי  נמשוך את כל רחוב סוקרטס עד לסופו נגיע אל כיכר Hippocrates Square נמשיך אל רחוב Aristotelous ואז נמצא את Gelato Palladion. זה גם משתלב היטב עם כיוון ההתקדמות שלנו במסלול. מסעדה טובה לאוכל יווני היא מסעדת Ta Kardasia הנמצאת ברחוב ‪Platonos 4-8, . יחייב אתכם ממש בקטנה לצאת מרחוב סוקרטס ימינה אל הרחוב שנמצא לפני כיכר Hippocrates.
כיכר Hippocrates אחד מהמקומות המרכזיים ביותר בעיר העתיקה של רודוס ואליה מתנקזים כמעט כל התיירים אשר עוברים בעיר העתיקה.
הכיכר אשר מזרקה במרכזה ומסביבה מסעדות גם בקומות היותר גבוהות של המבנים הישנים אשר בהיקפה הלא עגול. בתי קפה מסעדות ואף מבנים(או שרידי מבנה) כמו ספריית Castellania.

 

כיכר היפוקרטס-רודוס

אותי דווקא תפסו המדרגות אשר נמצאות מול המזרקה ואכלסו המוני תיירים אשר התיישבו לנוח על המדרגות ויצר באיזה שהוא מקום חיבור בראש עם המדרגות הספרדיות ברומא.(לא דומה).
ארמון Castellan בעל הצורה הריבועית וגרם המדרגות שצמוד אליו הוא המבנה הדומיננטי בכיכר. מי שיושב על המדרגות יכול לצפות על מזרקת Castellania fountain הנמצאת במרכז הכיכר. ממול ומעבר לכיכר נמצא מסגד Chadrevan  או בשם נוסף המופיע במפות Tzami.
כדאי לדעת שהמבנה Castellinia אשר ניבנה בשנת 1507 הוסב לשוק דגים בתקופת השלטון העותמני.
מי שעומד במרכז הכיכר וירים את מבטו יוכל להבחין שאנחנו נמצאים ממש בסמוך לחומות העיר ולאחד משעריה הראשיים והמרשימים ביותר הוא שער הים או בשם האחר שלו-השער של סנטה קטרינה. כדי
להגיע אל השער נמשוך מהכיכר שמאלה אל הרחוב הצר שלא נושא שם ויש כאלו לא מעטים בעיר העתיקה,לכיוון השער. השער שנבנה בשנת 1478 לצורך הגנה מפני העותמניים-מה שלא הצליח לעצור אותם כמובן. השער מרשים למדי ושווה לעצור לידו ולהתרשם מיופיו המיוחד.
אחרי שהתרשמנו מהשער נחזור אל מרכז כיכר Ippokratous Square.

מפת הקטע השני של המסלול
 
הרובע היהודי של רודוס-  La Juderia
 
רק למחשבה
אפשר לעשות את הרובע היהודי בקלילות במסגרת המסלול  והיום שבו אתם מטיילים בעיר העתיקה של רודוס. קחו בחשבון שלעשות את כל אשר מתואר כאן יחד עם סיור מעמיק ברובע היהודי צריך יותר מאשר יום.

 

האנרטה לזכר הניספים בשואה

 
כמעט כל מי שמגיע לכיכר אם אין לו מידע כלשהו לא יעלה על דעתו שהכיכר המיוחדת הזאת הייתה בעבר הלא כל כך רחוק המרכז העסקי של יהודי רודוס. תעמדו על מקומכם הביטו סביב על כל המסעדות ובתי הקפה ודמיינו לעצמכם שפעם ישבו כאן יהודים אשר מנו בשנת 1930 כ -4000  נפש. כמה דוגמאות ל עסקים יהודים מאותה התקופה: בנקים, חלפני כספים , סנדלר, אופניים,צלם, גבינות, עורות, תכשיטים, ועוד.
עם פרוץ מלחמת העולם השנייה עזבו רבים מהיהודים את רודוס ובאי נשארו כ-2000 יהודים.
בחודש יולי 1944גורשו 1700 מיהודי האי  אל מחנה ההשמדה אושוויץ ממנו שרדו 151 בלבד.
כאן זה המקום לציין את הקונסול הטורקי סלאחטין אולקומן, שלהערכתי מתי מעט בכלל יודעים מי זה ולמען האמת אלמלא " חפרתי" בהיסטוריה של יהודי רודוס ללא ספק לא הייתי נתקל בשם הזה ובפועלו למען היהודים בשעת הגירוש.
סלח א דין אולקומן (Selahattin Ulkumen) שימש כקונסול הראשי של טורקיה באי רודוס במלחמת העולם השנייה.  בניגוד למדיניות הרשמית של ארצו פעל הקונסול כדי להציל יהודים אשר נשאו אזרחות תורכית וכן את בני משפחתם. בפעילותו זו הצליח להציל 42 יהודים. הגרמנים סימנו אותו כאוייב ובניין הקונסוליה התורכית הופצץ. בהפצצה זו נהרגה אשתו של הקונסול שהייתה בהריון.
על פעילותו זו שהייתה בניגוד להנחיות ממשלתו וסיכון  מעמדו זכה סלח א דין אולקומן בתואר חסיד אומות עולם  ב1990 ואף נטע עץ בחלקת חסידי אומות העולם בהר הרצל.
הרובע שנשא את השם La Juderia השתרע פחות או יותר בפינה הצפון מערבית של העיר והרחובות הסמוכים אכלסו את תושביה היהודים של העיר. תושבים שתחת השלטון העותמני זכו בד"כ ליחס טוב ואפילו הותר להם להישאר בין חומות העיר העתיקה מה שלא הותר לתושבים הנוצרים לאחר כיבוש האי על יד התורכים. זה לא אומר שהחיים הטיבו לחלוטין עם יהודי העיר וגם כאן יש סיפור של עלילת דם שהתחילה בחודש פברואר 1840 ואשר ניסתה לקשור את יהודי העיר עם היעלמותו של  צעיר נוצרי. עלילת דמשק שהתרחשה יותר מאוחר באותה השנה 1840 עם סיפור דומה רק נתנה רוח גבית לסיפור המקומי ורק לאחר מסע ארוך הצליחו להסיר את האשמה מעל לראשי היהודים לא לפני שעברו עינויים קשים ומאסרים.
היה הבדל ממשי בין הווי וצורת החיים של היהודים לבין המוסלמים שחיו ברבעים האחרים של העיר ובהחלט יפה לקרוא את חוות דעתו של מדריך תיירים איטלקי משנת 1929המתאר את הרובע היהודי באלו המילים : ” אנו נכנסים לרובע היהודי שבו האווירה שונה כל כך מזו של הרובע המוסלמי: האחרון שקט מאוד עם חיי משפחה המתרחשים מאחורי דלתות סגורות,לעומתו הרובע היהודי רועש בשמחה וילדים צועקים והדלתות הפתוחות מאפשרות לראות נשים עושות מטלותיהם בחדרים ובחצרות".
 
אז אחרי קצת רקע אנחנו ממשיכים את המסלול.
 
מכיכר Hippocrates אנחנו נכנסים אל רחוב Casa Kastellania אשר יוצא מהמשכה של הכיכר בכיוון דרום מזרח ואחרי כמה עשרות מטרים נגיע לכיכר עם חורשת עצים - Jewish Martyrs Square ואשר במרכזה עומדת אנדרטה לזכר היהודים תושבי רודוס וקוס ואשר נשלחו אל מותם בשלהי מלחמת העולם השנייה. האנדרטה בנויה מעמוד שיש שחור בעל 6 פאות, ובכל פאה מונצח הסיפור בשפה אחרת.
אנגלית יוונית צרפתית עברית לדינו ואיטלקית.
במרכז הכיכר עומדת מזרקה קטנה הנושאת את השם Sea Horse Fountain ובה 3 סוסי ים. למזרקה יש שם נוסף . Platia Evreon האם המילה Evreon מתקשרת לעברים? לי לא יצא למצוא.
בפנייה הראשונה ימינה ברחוב Simmiou נפנה ואחרי כ-200 מטר נגיע אל בית הכנסת "קהל קדוש לשלום". בית הכנסת היחידי ששרד ברודוס והמשמש כיום גם כמוזיאון היהודי. בהחלט אתר חובה לביקור.
6 בתי כנסת פעלו באזור של הרובע היהודי כאמור רק בית הכנסת קהל קדוש לשלום נותר. בית הכנסת עדיין פעיל ומדי פעם נערכות בו תפילות בעיקר בימי חג שבתות או אירועים מיוחדים. הוא נוסד בשנת 1577 וחלק ממנו משמש כיום כמוזיאון להנצחת יהודי רודוס אשר מקהילה שמנתה כמה אלפי יהודים נותרו עשרות בודדות ויש האומרים שברודוס נותרו כ-35 יהודים בלבד. המקום מעוצה לפי המסורת הספרדית  כאשר תיבת התפילה הממוקמת במרכז אולם התפילה ופונה לכיוון ירושלים.
בהתאם למסורת היהודית המקום סגור בשבתות לביקור ופתוח בשער ימות השבוע בין השעות 10-15.
אתר חובה לכל מטייל באשר הוא.
ניתן אחרי הביקור לשוטט בסמטאות הרובע היהודי ולהשתמש בלינק המצ"ב (מומלץ בחום) או אפילו ליצור קשר עם המוזיאון היהודי ולעשות סיור מודרך אשר ללא ספק יתאר לכם את חיי היהודים שחיו כאן לפני כ- 70-80 שנה. מומלץ ביותר.
לינקים לסיור ברובע היהודי:
מסלול ברובע היהודי-1
מסלול ברובע היהודי-2

בלינקים הללו יש סיור מפורט ברחובות הרובע עם ציון ומיקום של נקודות לביקור מעניינות ביותר.

 

דלת בית הכנסת קהל קדוש לשלום

 
אחרי שביקרנו ברחובות הרובע היהודי נצא את חומת העיר העתיקה דרך שער הנושא את השם- גשר הבתולה. כדאי לשים לב שהכביש הראשי עובר ממש צמוד לשער אז לא להיות שקועים במחשבות ולשים לב לא לרדת לכביש.
 
אתר נוסף שאתם יכולים לקחת בחשבון במסגרת הרובע היהודי הוא בית הקברות היהודי אשר נמצא מחוץ לחומות העיר העתיקה במרחק של כמה דקות נסיעה. בית הקברות הזה הוא אחד מבתי הקברות השמורים באירופה עם הסמלים היהודיים האופייניים על המצבות והכתובות המיוחדות המתארות את האנשים אשר מצאו את מנוחתם האחרונה במקום.
אם לא המשכנו אל בית הקברות נחזור לאורך קו המים אל הרכב שהשארנו באחת החניות בבוקר או שניכנס לעיר לטייל בה בשעות הערב והלילה. כמובן שלא לשכוח את המופע האורקולי בגנים העירוניים אשר לרגלי החומה.
מפת הקטע האחרון



רחובות הרובע היהודי ברודוס

 
השימוש בכל המידע שמופיע כאן ובמסלולים המתוארים בהמשך הוא על אחריות המטייל בלבד.
אין להעתיק, להפיץ, להציג בפומבי או למסור לצד שלישי כל חלק מן המסלול בלא קבלת הסכמתו של דוידי קליר בכתב ומראש.
דוידי קליר אינו אחראי בשום מקרה ואופן לשימוש שנעשה במידע המצוי במסלול המתואר בהמשך.
דוידי קליר לא יהיה אחראי לשום נזק ישיר או עקיף, כספי או אחר, שייגרם למשתמש במסלול המוצע
.
2013 © כל הזכויות שמורות לדוידי קליר