למעשה מהשלב הזה אנחנו נמצאים בחלק הדרומי של איסלנד עם שלל אינסופי של אפשרויות טיול, ופעילויות שונות ומגוונות כמו רכיבה על אופנועי שלג, טיולי הליכה על הקרח, ספארי ג'יפים ליעדים מדהימים, מעיינות תרמיים ועוד.
נכון שהמסלול הוא ליום אחד אבל אי אפשר לעשות את מה שלפנינו ביום אחד וניאלץ להתפשר.
יש שני מרכזי מבקרים משני צידי הקרחון האחד ב- Skaftafell בצד המזרחי של הקרחון (למי שבא בכיוון ההפוך)
והשני בעיירה Höfn. כדאי להיכנס למרכז המבקרים להתעדכן באפשרויות שעומדות לפנינו.
Tel: 354 1500 tourinfo@hornafjordur.is. שעות פתיחה מאי עד אוגוסט 9-20 בספטמבר 11-17
את מסלולינו ליום הזה נתחיל מהעיירה. Höfn ממנה ניסע על כביש 1 מערבה בכיוון כללי. מהצד הדרומי של כיוון הנסיעה ילווה אותנו האוקיינוס, ומהצד הצפוני ילווה אותנו רוב הדרך קרחון Vatnajökull שהוא הקרחון הגדול באירופה עם שטח של למעלה מ-8000 קמ"ר וגובה של 2000 מטר מעל פני הים. מתחת לקרח נמצאים מספר הרי געש פעילים שהפעיל מביניהם הוא הר הגעש Grímsvötn אשר משנת 1996 כבר הספיק להתפרץ 4 פעמים. הפעם האחרונה שהוא התפרץ היה בשנת 2011. הקרחון הוא חלק מהפארק הגדול באירופה המערבית Vatnajökull National Park , והמתפרש על שטח של 13,600 קמ"ר. שהם 13% משטחה של איסלנד.
בפארק יש את הניגודים שכל כך מאפיינים את איסלנד קרח ואש, קרח של הקרחונים ואש של הרי הגעש. השילוב הזה יוצר את אחת מתופעות הטבע היותר מיוחדות על כדור הארץ. לובן הקרחונים ושחור האפר הוולקני הוא עוד אחד מהניגודים המאפיינים את האזור.
עיקר תשומת הלב תהיה לכיוון הקרחון. לאורך כל הדרך ניראה את הקרחונים "הגולשים" במעין זרועות ענקיות או כלשונות השלוחות קדימה והמגיעות עד למרגלות הקרחון, למקומות שבהם המטייל הממוצע יכול לגשת קרוב אבל עדיין במרחק ביטחון מהקרחון ולצפות בו. יש לזכור תמיד שהקרחון עשוי להיות בלתי צפוי ולהיות קרוב מדי לקרחון שמתנפץ עשוי להיגמר באסון.
לפיכך צריך להתנהג בהתאם לכללים שמצוינים כמעט בכל נקודה שמגיעים אליה קרוב לקרחון.
העלייה על הקרחון רק בליווי מדריך מיומן.
מצ"ב לינקים למידע על האזור והאפשרויות הגלומות בו כך שאפשר לתכנן את הטיול יעיל יותר.
1-לינק לפארק
http://www.visitvatnajokull.is
2- לינק לברושור על מקומות צפייה על ציפורים באזור כולל מפה
http://www.visitvatnajokull.is/media/PDF/Birds_in_Southeast.pdf
3- לינק לאתרים עם תופעות גיאולוגיות כולל מפה
http://www.visitvatnajokull.is/media/PDF/GeoSites_in_Southeast.pdf
לכל אורך הדרך יש כאמור כניסות לכיוון הקרחונים עם נקודות תצפית מרהיבות. השיא נמצא בלגונת הקרחונים.
אבל עד שנגיע ללגונה יש כמה מקומות שכדאי לדעת עליהם ולקחת אותם בחשבון.
15.2 ק"מ מהעיירה Höfn. נגיע לכניסה לכיוון קרחון Hoffelsjökull יש לקחת בחשבון שהדרך עד הקרחון לרכב רגיל עשויה להיות בעייתית ואפילו לא עבירה. אבל למי שרוצה לעשות טיול טרקטורונים באזור מדהים אזי שיכנס 2.5 ק"מ לכיוון הישוב Hoffelli עד למזלג הדרכים וימשוך שמאלה לכיוון GlacierWorld in Hoffelli .
במקום חווה עם בריכות תרמיות בצורת גיגיות וכמובן טרקטורונים לטיולי שטח עם הדרכה באזור מדהים של טבע עם הרים וקרחונים חיות בר ולגונה קטנה בשולי הקרחון. מגיעים עם הטרקטורונים עד הקרחון. בסיום נקנח עם טבילה בברכה החמה שבמקום. בהחלט חוויה משפחתית כיפית. במקום גם בית הארחה עם אפשרות לינה.
המקום הבא שכדאי לדעת עליו הוא חוות Hólmur. הנמצאת במרחק של 15.5 ק"מ מהפנייה ל- Hoffelsjökull.
עם בית הארחה וטיולים לחוף האוקיינוס. באביב בסתיו ובחורף עושים כאן גם טיולים לראות את עדרי האיילים.
TEL: 354 478 2063 / 354 861 5959 http://www.eldhorn.is/mg/gisting
המקום הבא הוא מפגש הכבישים 1 וכביש השטח F-985 העולה אל Jöklasel. זאת נקודת המפגש והיציאה לטיולים העולים אל הקרחון המבוצעים ע"י חברת Glacier jeeps - Ice& Adventure . הטיולים יוצאים בעונה פעמיים ביום בשעות 9:30 ו-14:00בחורף נקודת המוצא שונה Vagnsstaðir hostel. 7 ק"מ מכביש F-985.
Glacierjeeps - Telephone: 894-3133 / 478-1000 - glacierjeeps@simnet.is
להזמין מקום יום קודם. מקבלים כרטיס אשראי ואין צורך לשלם מראש .
כמה מילים על החוויה.
מגיעים לצומת של כביש 1 עם כביש F-985 ומשאירים את הרכב שלכם במקום. עולים על ספארי ג'יפים אשר מותאמים לנסיעה על הקרחונים. עולים בכביש F-985 כ-16 ק"מ עד שמגיעים אל Jöklasel. משם יוצאים לדבר האמיתי. למי שעושה ללא ספק אחד משיאי הטיול באיסלנד.
החברה מקיימת כל מיני טיולים בחלקם משולבים עם אופנועי שלג ובחלקם עם ג'יפים וכן טיולי הליכה על הקרחונים.
בטיולי האופנועים מקבלים סרבלים מחממים. בטיולי ההליכה מקבלים ציוד מתאים .הנופים מדהימים, הכיף בגובה השמיים, רק המחירים מעיבים. לא זול. לילדים עד גיל 12 חצי מחיר.
מחירים באתר החברה: http://www.glacierjeeps.is/?s=home
47.5 ק"מ נוספים יביאו אותנו אל אחד מהמקומות שנחשבים ליפים ביותר באיסלנד. לגונת הקרחונים או בשפת המקום
Jökulsárlón. המקום נמצא ממש על כביש 1 ניכנס למגרש החנייה הגדול, נחנה ונצא לחזות ביופי המהמם של המקום.
הלגונה משתרעת משיפולי קרחון Breiðamerkurjökull ועד למימי האוקיינוס. גושי הקרח שניתקים מהקרחון ומקטינים אותו משייטים לאיטם בלגונה אל האוקיינוס. שייט שיכול להימשך כמה שנים עד להמסה המוחלטת שלהם.
הקרח הוא בן מאות שנים. צבעי הקרחון מכחול ארגמן ועד קרח עם משקעים שחורים. לא להתבלבל זה לא שחור של אספלט של כבישים. זה שחור מהאפר הוולקני שהקרחון סחף עמו ממעמקי קרקעית הקרחון שמגיע עד לעומקים של 800-900 מטר במקומות מסוימים. העומק הממוצע הוא סביב 400 מטר עובי שכבת הקרח.
באזור הגשר שעובר על כביש 1 זוהי נקודת המוצא של הלגונה אל האוקיינוס מהלך של כמה מאות מטרים.
יש מצב בהם נסחפים הקרחונים אל חוף הים והם מפוזרים לאורך החוף כמו המדוזות הלבנות שנמסות בחופים שלנו, להבדיל. בשעות הגאות מתרחשת תופעה מעניינת שבא מי הים נכנסים ללגונה בשעה שהמים מהלגונה זורמים אל הים ובנקודת המפגש שלהם אנו עדים למערבולת של המים עם קרחונים המסתובבים לאיטם במעגלים עד להמסתם. מעין מטחנת קרחונים. אם יתמזל מזלכם גם כלבי ים נכנסים ללגונה מעת לעת לחפש את מזונם. ויוצאים לרבוץ על הקרחונים.
אפשר ללכת לאורך קו המים עד לאוקיינוס וזאת כדאי לעשות אם רואים ששברי הקרחונים ממשיכים בדרכם אל הים.
אפשר לשבת סמוך לקו המים ולצפות ביופי של הטבע במקום.
במקום יש גם סיורים בתוך הלגונה דרך אחת עם סירות זודיאק. והדרך השנייה עם רכבים אמפיביים הנוסעים על היבשה עם גלגלים , נכנסים למים, והופכים לסירות.
מחוות דעת לא מעטות המסקנה של החוויה שבעניין לא ודאית. יש שאומרים שזו חוויה, ויש שאומרים שהשיט הזה מיותר ולא רואים הרבה יותר קרחונים או מראות מיוחדים יותר מאלו שרואים מקו החוף של הלגונה.
לאחר שמשלמים, יחסית לפעילויות באיסלנד זו אחת הזולות שבהן. מחכים לרכב אמפיבי שיבוא לאסוף את הנוסעים.
הרכבים הללו עובדים ללא הפסקה הולכים ובאים. עם הגעת הרכב עולים עליו ומקבלים אפודי הצלה שחובה ללבוש אותם. מקבלים הוראות בטיחות ויאללה לדרך. ריח עשן הסולר כה חריף וכה מנוגד לטבע שמסביב. כבר הייתי במקומות בעולם שכדי לשמר אותם חויבו מפעילי הפעילויות במקום להשתמש באמצעים לא מזהמים. דוגמת הסירות החשמליות באגם ברכטסגאדן בגרמניה. הרכב משייט בינות לקרחונים ואכן נחשפים למראות מזווית שונה של הקרחונים לא בהכרח שווה את ההשקעה, אבל בהחלט יפה. לקרחונים יש שלל צורות כיד הדמיון –ראשי אדם,ציפור קרח,דולפין וכו'. . הרכב מגיע למרכז האגם מדומם את מנועו ומדריך מקומי פותח בהסבר ארוך על הקרחונים -לא תמיד יש הסבר באנגלית.
מהלגונה נמשיך עוד 9 ק"מ ושם נפנה ימינה לדרך עפר קופצנית למדי אך עבירה לכל רכב. הדרך הולכת פחות או יותר במקביל לכביש הראשי. זו כניסה לצפייה בקרחון Fjallsjokull.
לגונת הקרחונים היא לגונה גדולה למדי והקרחון עצמו רחוק. גם עם השיט לא מגיעים קרוב אליו. לעומת זאת לקרחון Fjallsjokull נקודת התצפית עליו היא קרובה למדי ללשון הקרח עצמה דבר שמאפשר לחזות במראה המרהיב של הקרח עם הבקעים והסדקים שבו. גם כאן לגונה קטנה אך לא מרהיבה כקודמתה. אבל העיקר פה הוא הקרחון.
נחזור לכביש 1 באותה הדרך ונמשיך מערבה 24 ק"מ עד לחוות Fagurhólsmýri.נעבור אותה ובצד המערבי של נהר Gljúfursá ניכנס 2 ק"מ דרומה עד לחניית Ingolfshofdi. מהמקום יוצא בעונה כל יום טיול על גבי פלטפורמה עם טרקטור לכיוון שמורת Ingolfshofdi . טיול שיצא בעונה 3 פעמים ביום 09:00, 12:00, 15:00 16/6-8/8 ובשולי העונה פעם ביום 12:00 5/5-18/8 משך הטיול 2.5 שעות. הטיול נקרא Coast Tour.
הטיול הזה מבוצע ע"י חברת Local Guid שמבצעת עוד מספר פעילויות טיולים באזור כמו הליכה על קרחונים.
טיולים ארוכים וקצרים , טיולי הרים ועוד.
אתר החברה לפרוט הטיולים,למחירים ,וזמנים
TEL: 354 894 0894
הטיול הוא טיול לשמורה שבה מקננות אלפי ציפורים מסוגים שונים. השמורה מבודדת למדי כאשר מצדה הדרומי נמצא האוקיינוס וביתר הצדדים חולות שחורים שבחלקם מוצפים במים. אפקט זה יוצר מראה מרהיב של השתקפות על פני מישור רחב ידיים, כמו מראה ענקית. שילוב המים בחול גורם לפני השטח להיות בגובה אחיד.
נוסעים כ-6 ק"מ ובהמשך הטיול הוא טיול הליכה של 2-3 ק"מ כאשר בהתחלה יש לטפס כברת דרך.
לא מומלץ לאנשים עם מוגבלויות.
הטיול מתקיים בכל מזג אויר ויש שאומרים שגם במזג אויר סוער הוא חוויה.
עיקר הטיול הוא כאמור הפאפינים אבל צריך לקחת בחשבון שלא תמיד נצליח לראות אותם בהמוניהם שאז המראה של צבעיהם מרהיב. בד"כ דווקא בימים חמימים הם נמצאים בים. אבל תמיד נשארים פרטים על היבשה.
אם לא שטתם לאי Papey לא להפסיד.
החברה עושה גם טיולי הליכה על קרח "קלים" עם ציוד של גרזן קרח ודוקרנים שלובשים על הנעליים. חוויה משפחתית . מגיעים לקרחון מלבישים את הדוקרנים ונקשרים ברתמות. ילדים נקשרים למבוגר למקרה שיחליקו לתוך נקיק. מראה הסדקים והנקיקים שחודרים לעומק הקרחון, צבעי הקרח מלבן לכחול ול"זכוכית" כחולה ושקופה הם חלק מהמראות המרהיבים שתחוו. עוד חוויה.
נמשיך על כביש 1 21.6 ק"מ עד לפנייה לכביש 998 כביש הגישה לשמורת Skaftafell. 2 ק"מ במעלה הכביש יביאו אותנו למרכז מבקרים גדול. במקום נמצאים כמה חברות אשר מבצעות גם הם טיולי הליכה על הקרח.טיולי ספארי ג'יפים על הקרח ועוד.
http://www.mountainguides.is
http://www.glacierguides.is
מרכז המבקרים שווה ביקור. יש סרט על התפרצות הר הגעש Grímsvötn ועל ההתפרצות שהתרחשה בשנים
1783 ב-Lakagigar שנחשבת להתפרצות הגדולה ביותר בהיסטריה והיא השתרעה על פני 565 קמ"ר.
נרחיב עליה מעט בסוף הפרק.
שעות פתיחה של מרכז המבקרים:
January / February 11 - 15
March / April 10 - 17
May 9 - 19
June / July / August 8 - 21
September 9 - 19
October 10 - 17
November / December* 11 – 15
סמוך למרכז המבקרים ישנו קמפינג היכול לשמש אתכם ללינה
בשמורה יש מספר מסלולים האורכים בין 2 ק"מ ועד 24 ק"מ כאשר הפופולאריים שבניהם הם הקצרים ביותר.
הראשון למפל Svartifoss. המפל השחור. 2 ק"מ של עליה שמתחילה כ-250 מטר ממרכז המבקרים לכיוון הקמפינג הגדול שבמקום. מושכים ימינה לפי השילוט. השביל מוליך עד מתחת למפל. ממשיכים עם השביל ומטפסים על מדרגות הבזלת ומושכים עם השביל עד לחניון דרך Lambhagi. ביום של ראות טובה מומלץ לעשות תצפית על Sjónarnípa בדרך לחניון. סה"כ אורך המסלול 4 ק"מ. עם התוספת לתצפית על 6 ק"מ.
מראה המפל מזכיר את ברכת המשושים עם עמודי הבזלת שמעטרים אותו משני צידיו.
המסלול השני הוא מסלול מישורי לחלוטין גם באורך של 4 ק"מ הלוך וחזור באותה הדרך.המסלול הוא לתצפית על קרחון Skaftafellsjökull . בסוף השביל הסלול שמוביל אל הקרחון יש נקודת תצפית על ואל מדרונות הקרחון.
למי שזמנו בידיו ולא תלוי בלוח זמנים. הפארק צופן עוד מסלולים מרתקים לאורך הקרחונים עם נקודות תצפית.
להתעדכן במרכז המבקרים.
קישור לברושור של הפארק עם תאור המסלולים השונים
http://english.ust.is/media/fraedsluefni/Skaftafellsbaklingur_enska_2006.pdf
אם לא נשארנו ללון בפארק באתר הקמפינג שלו אנחנו ממשיכים לכיוון העיר הקטנה עם שם בלתי ניתן לקריאה
Kirkjubæjarklaustur שנמצאת 68 ק"מ בהמשך כביש 1 לכיוון מערב. העיר היא נקודת מוצא לטיול ג'יפים
ל- Lakagigar.
במהלך 68 הק"מ הללו להלן מספר נקודות עניין שגם אם לא נעצור בהן כדאי לדעת את מיקומן ומה אנחנו רואים גם אם זה מהכביש הראשי.
32.5 ק"מ משמורת Skaftafell מצד ימין ניראה רכס מרשים Lómagnúpur שניראה כמו בניין ריבועי בראש הר המתנשא לגובה של 688 מטר. למרגלות ההר נמצאת חוות Núpsstaður שבה יש מספר מבנים עתיקים. המבנה העיקרי הוא כנסיית דשא שכבר בשנת 1930 הוכרזה כאתר לשמירה והייתה למבנה הראשון לשמירה באיסלנד. היא נבנתה סביב 1650 ,ננטשה 1765 ונחנכה מחדש 1961. הקטע המעניין שתקופה מסוימת המקום שימש כבית שימוש.
22.5 ק"מ נעבור ליד Dverghamrar פרוש השם הוא "סלעי הגמד" מצד שמאל לדרך לכיוון התקדמותנו נבחין בעמודי בזלת בעלי צורה מיוחדת שמעריכים כי נוצרו בסוף עידן הקרח. וגלי האוקיינוס שהגיע עד לכאן פגשו בזרמי לבה וקררו אותם. כתוצאה מכך נוצרו העמודים. המקום נחשב לאתר מוגן.
13 ק"מ נוספים והגענו אל העיירה Kirkjubæjarklaustur שם נישאר ללון.
קישור לברושור על העיירה וסביבותיה:
http://www.klaustur.is/Ferdathjonusta/English/Interesting_places/Kirkjubaejarklaustur
למי שמתכנן לטייל למכתשי Lakagígar זה הזמן להזמין את הטיול ליום שלמחרת.
האפשרות הראשונה היא נסיעה עצמית עם אתם מסודרים עם רכב שטח המתאים לנסיעה. צריך לקחת בחשבון חציית נהרות בדרך.
אפשרות שנייה היא באמצעות אוטובוס ציבורי ולא לצפות למחיר עממי.
הדרך השלישית היא בטיול ג'יפים מודרך עם סופר ג'יפ. את ההזמנה ניתן לבצע במלון LAKI שנמצא 4 ק"מ מהעיירה.
Kirkjubæjarklaustur על כביש 204.
כמה מילים על המקום שנקרא Lakagígar .
בתאריך 8-6-1783 החלה באזור Lakagígar התפרצות שנחשבת לגדולה ביותר בתולדות העולם. לפחות לפי מה שידוע.
כמויות האפר ובעיקר כמות אדירה של גז דו תחמוצת גופרית רעיל . ההתפרצות נמשכה על פני 8 חודשים וכמות הלבה העצומה כיסתה שטח של 600 קמ"ר. כמות הגזים שנפלטה הייתה גדולה יותר מכל כמות הגזים הרעילים שנפלטו בכל ההתפרצויות יחד במהלך 150 השנים שלפני ההתפרצות בשנת 1783.
ההתפרצות והרעב שבא בעקבותיה הביא למותם של חמישית מתושבי האי 10,000 במספר. השפעות ההתפרצות הורגשו בכל רחבי הכדור הצפוני. וזה מזכיר את ההתפרצות שהייתה בשנת 2010 ששיתקה כמעט לחלוטין את כל התעופה האווירית באירופה.
גם לאירופה ענני הרעל הגיעו עם הרוחות המזרחיות ופועלים חקלאים החלו למות בהמוניהם. רק בבריטניה משייכים מוות של 20,000 בני אדם כתוצאה מההתפרצות ב- Lakagígar.
במהלך ההתפרצות נפערה הקרקע וכמויות הלבה האדירות החלו זורמות לכל עבר ממלאות קניונים ושקעים.
חוסמות את הנהרות שעלו על גדותיהם והציפו את כל השטחים שבמורד עד לאוקיינוס.
הגזים הרעילים מרעילים את המים. כמעט כל אוכלוסיית בהמות הבית מושמדות מה שמביא בעקבותיו רעב כבד בשנים שאחרי. גם החורף העוקב היה קשה ביותר. יש שמשייכים אותו לשינוי האקלימי שיצרה ההתפרצות.
יש שקוראים לאירוע התגשמות האפוקליפסה.
כיום זהו אתר ביקור פופולארי מאוד באיסלנד הכולל שורה של מכתשים שנוצרו בהתפרצות של שנת 1783.
המכתשים נחשבים לתופעה עולמית ייחודית ומוגדרים כאתר טבע שמור.
סיכום מסלול 9 והמלצות
סה"כ אורך המסלול כ-202 ק"מ עמוסים בפעילויות.
ההמלצה העיקרית לגבי המסלול היא שאם יש לכם זמן תוכלו לעשות את המסלול ביומיים ולעשות כמה פעילויות כמו :טיול ג'יפים היוצא מכביש F-985. טיול טרקטורונים היוצא מ- Hoffelli. את טיול Coast Tour על גבי הטרקטור.ולהספיק אולי יותר מאשר 2 המסלולים הקצרים בפארק Skaftafell.