דוידי קליר- מסלולי טיול - הפיורדים המערביים מסלול מס 2
Booking.com
Booking.com
דוידי קליר - מסלולי טיול
לחץ

2013 © כל הזכויות שמורות לדוידי קליר 

מסלול יום 2 בפיורדים המערביים

למי שלא הצליח מסיבה כלשהיא לעשות את צוקי Látrabjarg או שחפץ לעשות סיבוב נוסף בשעות הבוקר במידה והעביר את הלילה ב- Breiðavík מוזמן לעשות זאת מוקדם ככל האפשר- לפני שהפאפינים עפים אל עבר האוקיינוס. אם לא אזי את היום השני למסלול בפיורדים המערביים נתחיל בנסיעה מהמלון בו העברנו את הלילה אל עבר צוקי Keflavikurbjarg השוכנים ממזרח לצוקי Látrabjarg  ובכיוון כללי דרומה לדרך 612.
אם אנחנו לנים במלון Breiðavík אזי מרגע שעלינו על דרך 612 נפנה ימינה ואחרי 4.6 ק"מ נגיע להסתעפות עם דרך עפר הפונה שמאלה ודרומה.
דרך זו בערך 7 ק"מ  בסופה תביא אתכם אל צוקי Keflavikurbjarg אבל קחו בחשבון שהדרך עשויה להיות לא פשוטה ואין לחשוב יותר מדי אם רואים שהדרך בעייתית ואז מסתובבים וחוזרים לדרך הראשית. בכל מקרה לקראת הקטע האחרון יש שילוט ברור - illfær vegur - שהמשך הדרך הוא בעייתי ומצריך רכב שטח. לעניות דעתי להגיע לנקודה זו זה מספיק. מנקודה זו אם תלכו לכיוון שפת המצוק תוכלו להשקיף על החופים האדומים מזווית שונה והמראות נפלאים. מכאן נסתובב ונחזור לכיוון דרך 612 אבל לא לפני שניכנס למקום מעניין הנושא את השם הבלתי ניתן לביטוי – Geldingsskorardalur. פנייה שמאלה כ-4 ק"מ לפני דרך 612. כברת דרך תביא אותנו לאנדרטה צנועה עם סיפור מרתק של הצלת חיים.
דצמבר 1947 ספינה בריטית שידרה אותות מצוקה במהלך סערה עזה. הספינה נסחפה אל הסלעים אשר מתחת למצוק Flaugarnefið המתנשא לגובה של 80 מטר.
תושבי האזור התארגנו למבצע הצלה אשר במסגרתו הם ירו חבל הצלה אשר נקשר בין הספינה אל החוף ויצר אומגה שחיברו לה כיסא הצלה אשר נע בין הספינה ליבשה. בצורה זו חילצו את אנשי הצוות שנותרו בחיים. כל המבצע הזה נמשך כ 3 ימים רצופים ומייגעים במזג אוויר קפוא. הסיפור בפרוטרוט מונצח על שלט במקום וכמו כן נעשה סרט על המקרה.
לפני שאתם עוזבים את השלוחה היבשתית הזאת אשר בקצה שלה נמצא צוק Látrabjarg הביטו היטב במפה כאשר נמצאת במצב של לווין ושימו לב שיש לה צורה של ראש של כלב או שועל. כאשר קצוות הצוקים הם האף, חופי Breiðavík מהווים את ארובת העין והעין, והפינה הצפונית הם האוזניים.                                                  


לצורה הזאת מתקשרת אגדה יפה ועצובה :  
לפני שנים רבות האזור הזה של הפיורדים המערביים היה ממש מבודד  וכדי להגיע אליו היה לוקח כמה ימים. באזור חיו משפחות בודדות של חוואים אשר ניסו לחיות ולהפיק מזון בכל דרך אפשרית. איסוף ביצי ציפורים מהצוקים, דייג, ייבוש בשר כרישים, איסוף פלומת אווזים, ייצור גבינות מחלב הכבשים, צמר לבגדים, ועוד עבודות כפיים אשר הספיקו בקושי לצרכי המשפחות.
בין הבן Birgir (פרוש השם-הר) הבכור למשפחה אשר ישבה על ראש ההר לבין הבת  ‏‎Ástfríður (פרוש השם-טובה ויפת מראה) הבכורה למשפחה אשר גרה ליד הצוקים התפתחה אהבה גדולה. הם היו מבלים שעות רבות יחדיו וטווים חלומות משותפים לעתיד- מה יעשו, איפה יגורו, כמה ילדים, בקיצור חלומות של מתבגרים וכמובן נשבעו לאהוב ולשמור אמונים אחד לשנייה עד עולם.
השמועה על אהבתם הייתה ידועה עד לחוות הכי מרוחקות באזור ולכולם היה ברור שכאשר יגיעו לגיל הבגרות Birgir- Ástfríður יתחתנו ויקימו משפחה לתפארת.
ל- Ástfríður היה כלב רועים נאמן  Agnar שמו (פרוש שמו- לוחם ממושמע)
אשר היה מלווה אותה לכל אשר הלכה. אם נסעה לחווה מרוחקת הוא היה נשכב בקצה השביל המוביל אל הבית ליד שדה הבזלת ומחכה עד אשר Ástfríður  הייתה שבה הביתה. לא היה אוכל ולא שותה.
לא עברה תקופה ארוכה ולאזור המבודד הגיע משפחה חדשה אשר הקימה חווה חדשה. המשפחה הייתה אמידה מאוד וגם לה הייתה בת Brynhildur שמה (פרוש שמה- לוחמת חמושה) בערך באותו הגיל של Ástfríður. החווה שמשפחתה הקימה הייתה מפוארת בכל אמת מידה של אותה התקופה ושל המקום בכלל.
לא חלפו הרבה ימים והעושר הזה לא נעלם מעיניו של Birgir והוא החל לחזר אחרי Brynhildur תוך שהוא שוכח את אהבתו הבטחותיו ושבועתו. וכך אחרי תקופה לא ארוכה הוא נטש את אהבתו לטובת  ההבטחה בצורת חיים נוחים יותר.
Ástfríður נעצבה אל ליבה מאוד ולא הצליחה להתאושש מן המכה שניחתה עליה אהבתה הייתה גדולה ממנה.
ביום החתונה היא ישבה על הצוקים בוהה בים ו- Agnar הכלב הנאמן שחש את עצבותה לרגליה. כאשר נשמעו פעמוני הכנסייה הפילה Ástfríður את עצמה מן הצוק אלי מעמקי המים הגועשים שאספו את גופה ברכות עד שנעלמה עד בלי שוב.
Agnar נשאר לחכות לגבירתו והוא מחכה שם עד היום...לא אוכל ולא שותה רק צופה אל מרחבי הים אולי תעלה גבירתו האהובה ממעמקי המצולות. וזה כמובן ראש הכלב שאתם רואים על מפת הפיורדים המערביים.
מכאן נחזור אל דרך 612 . יש הזדמנות נוספת  למי שלא נכנס ביום האתמול אל המוזיאון  - Hnjotur - Minjasafn Egils Olafssonar.

נופי הפיורדים

אורך דרך 612 עד כביש 62 הוא 38.5 ק"מ.
משעלינו על כביש 612 אנחנו פונים שמאלה לכיוון צפון מערב לעוד 12.2 ק"מ עד למפגש עם כביש 63.
נקודת המפגש היא גם הכניסה לעיירה הזעירה הנושאת את השם: Patreksfjörður
השוכנת לחופי הפיורד הנושא את אותו השם.
העיירה עם כ-700 תושבים שעיקר פרנסתם מושתתת על הדייג.
כדאי לזכור שבמקום יש תחנת דלק. כמו כן אם ברצונכם לעשות הפסקה נחמדה בדרך יהיה לכם מעניין להיכנס אל - HUSID - House of Creativity. כאן תמצאו גלריה קטנה וחמודה שהכניסה אליה חינם עם תצוגה שלפי המובטח מחודשת כל חודש. מה שכן יעלה לכם זה הקפה. בהחלט עצירה מרעננת.
אנחנו ממשיכים עם הכביש שמטפס על השלוחה ועובר אל הפיורד הבא Tálknafjörður. כעבור 12.7 ק"מ נגיע לכביש הכניסה לעיירה של הפיורד הנוכחי הנושאת את השם כמו הפיורד.
כביש 617 מוביל אותנו אל העיירה Tálknafjörðurשהיא לא היעד הסופי שלנו. אנחנו עוברים את העיירה שיש בה בסביבות 300 תושבים. הדרך עוברת בסמוך לים וקטע הדרך שופע בציפורים. היעד שלנו Pollurinn hot springs, נמצא כ-8 ק"מ מרגע שעלינו על הכביש או כ-4.5 ק"מ מהעיירה. נוסעים כל הזמן על הדרך הצמודה לפיורד.
Pollurinn hot springs נמצא מעט מעל הכביש וניתן לטפס עם הרכב עד לכניסה לבריכה הזאת שמשקיפה על הפיורד. הבריכה עם מקום להחלפת בגדים בצורה של 3 אגנים די רדודים שכדי להרגיש את המים החמים מכסים את כל הגוף צריך ממש לשכב בתוך הבריכה. זאת אחת הבריכות האהובות על מטיילי הפיורדים המערביים.
אבל אל תמהרו לקפוץ למים החמים האלו. יש בעוד 41  ק"מ עוד בריכה חמה עם מיקום ונוף משגע. זאת בריכת Reykjafjardarlaug Hot Pool
(8 ק"מ עד לכביש 63 ועוד 33 ק"מ על כביש 63)
עוד לפני הבריכה המועדפת (עלי) נעבור ליד העיירה Bíldudalur  עוד אחת מאותן עיירות קטנות השוכנות לחופי הפיורדים המערביים. בעבר הלא רחוק עיירה זאת היוותה את מרכז המסחר של איסלנד כולה ותנופת הבנייה במקום במאות ה-18 וה-19 הייתה הגדולה ביותר לא רק בפיורדים המערביים אלא בכל רחבי האי. רק במאה ה-20 נבלמה תנופת ההתפתחות בעיר ויותר היא לא שבה.
כמו רבות מהעיירות השכנות גם Bíldudalur נפגעה קשות במשבר של 2008 ששורשיו נעוצים במדיניות של ממשלת איסלנד לגבי דייג דגי הקוד עוד משנת 1990 (לא נרד לפרטים כאן- מי שרוצה שיקיש בגוגל-
What is the Icelandic Quota System (or ITQ system)?   )
האטרקציה העיקרית כאן הוא מוזיאון המפלצות או באיסלנדית- Skrimslasetrid.
לא הייתי מדלג בקלות על המוזיאון הזה היות ויש עליו הרבה מאוד ממליצים וכמו כן הוא נעוץ עמוק בפולקלור המקומי ובאמונות שהיו מושרשות באיסלנד בשנים עברו, וחלק בלתי נפרד מטיול הוא לחוות את הפולקלור והאמונות שרווחו במקום בשנים עברו.
אם תמשיכו על דרך 619 הנוסעת לאורכו של פיורד Arnarfjordur היפה. תרוויחו את נופיו המרשימים והמיוחדים וכעבור 24 ק"מ תגיעו אל הנקודה הנושאת את השם- Selárdalur. כאן תמצאו מוזיאון מיוחד של אמן Samúel Jónsson  שהחל את עבודתו רק כשהגיע לגיל 65. הפסלים הם נאיביים וזה היופי שלהם במקום שהוא באמת סוף העולם ימינה. הדרך למקום לא סלולה ויש הטוענים שגם לא קלה ומאוד קופצנית אבל שווה את המאמץ. יש בדרך זאת אתר היסטורי Hringdalskumlið שבו קברים מהתקופה הפגאנית של איסלנד ושרידי שלדי אדם. יש שילוט עם הסברים באתר.
מכאן נחזור את 24 הק"מ באותה דרך קופצנית חזרה לכביש 63 ולהמשך דרכנו עד שנגיע אל בריכת Reykjarfjörður הנמצאת במרחק של 18.4 ק"מ מרגע שעלינו על כביש 63.

 

הבריכה החמה עם נופי הפיורדים

כאן הבריכה ממש גדולה עם אפשרות להחלפת בגדים למרות שבפעם האחרונה שהייתי במקום זה היה סגור משום מה. אבל להיכנס למים אפשר גם אפשר. בסמוך לבריכה המסודרת יש את מקום נביעת המים החמים וגם כאן ניתן לרבוץ בתוך המים שהטמ"פ שלהם ממש חמה.
הבריכה שוכנת לחופי הפיורד Reykjarfjörður וזה פשוט מהמם להיות בבריכה ולצפות על הנופים הסובבים אותך.
אישית אני העדפתי את Reykjarfjörður. ומכיוון ששתי הבריכות כל כך סמוכות אחת לשנייה צריך לוותר על אחת מהן.
אז אחרי שתרבצו במים החמים כל אחד לפי המתאים לו(אסור לשהות במים חמים כל כך, יותר מכמה דקות) הגיע הזמן להתקדם במסלול. 17 ק"מ נוספים יעבירו אתכם אל צומת T עם כביש 60 עליו נסענו בתחילת דרכנו בפיורדים המערביים.
אני אמנם מציין כביש אבל כדאי לדעת שחלק גדול מאוד מכבישי הפיורדים המערביים הם דרכי עפר.
בצומת עם כביש 60 אנחנו פונים ימינה לכיוון Flókalundur   הנמצאת במרחק של 8.3 ק"מ.
באזור הזה של Flókalundur ןהפיורד Vatnsfjörður יש לנו כמה אפשריות למסלולי הליכה ברמות שונות ולקינוח יש בריכה חמה Hellulaug שלהיכנס אליה בשעות הערב ולתפוס שלווה זו חוויה ייחודית.
כעבור 8.3 ק"מ נגיע אל הצומת של כביש 60 עם כביש 62 ונפנה ימינה וממש אחרי הפנייה ניכנס שוב ימינה. במקום מתחיל שביל הליכה העובר בסמוך לקניון של נהר ה- Penna. Pennugil   מסלול נחמד לאורכו של קניון יפה שאורך המסלול כולו הלוך וחזור הוא לא יותר מ-2 ק"מ ואשר בקצה ההלוך מחכה לכם מפל נחמד. אומרים שיש גם מעיין חם בקטע הזה של הקניון שהפועלים שבנו את הכביש נהגו להתרחץ בו.
מסלול יפה נוסף ולא ארוך עם דרגת קושי בינונית מתחיל ליד מלון Flókalundur ומטפס אל אגם קטן ויפה השוכן ממש מעל למלון. זהו אגם HELLUVATN והנופים הנשקפים מלמעלה שווים את המאמץ. אורך המסלול עד לאגם הלוך וחזור הוא כ-5 ק"מ. אם תחליטו להקיף את האגם הקטן תוסיפו למסלול עוד כ 1.5 ק"מ.
לאוהבי הציפורים יש מסלול ארוך לאורך אגם Vatnsdalur הנמצא 3 ק"מ מזרחה על כביש 60 מהצומת אם כביש 62. מסלול מעגלי שאורכו כ-8 ק"מ מתחיל לשפת האגם בשלב מסוים מתרחק מהאגם וחוזר לנקודת ההתחלה. לא לנסות לחזור מהצד השני של האגם. הנהר הנשפך אליו מצפון רחב מדי עם זרימה חזקה. אם תגיעו בתקופה המתאימה תוכלו לצפות בברווזים עם הצבעים המדהימים הנושאים את השם הבא: Harlequin duck  למי שלא מכיר מציע להקיש את השם בגוגל. כמעט בטוח שלא תוותרו על הניסיון ולצפות במין בעל המראה המטורף הזה. השם שלו אגב לקוח מה-Commedia dell'arte בשל ההקבלה ללבוש הססגוני מההצגה. עוד ציפורים ססגוניות במקום הן אדום החזה הססגוני והטבלן הצפוני הגדול. השילוב של האגם עם הצמחייה מסביבו שהיא מהגבוהות בפיורדים המערביים, מספר מפלים הנשפכים מההרים אשר סוגרים על העמק, והאפשרות לצפות בציפורים במיוחד בברווזים , עושים את המסלול הזה אטרקטיבי.
במקום יש עוד מספר מסלולים – בכל מקרה כדאי להיכנס למלון ולהצטייד במפת המסלולים של המקום.
לינה נעשה במלון  Flókalundur ואולי הסיבה הכי טובה לשהות במלון הזה היא הבריכה החמה Hellulaug אשר נמצאת בסמוך למלון.
כדי להגיע אל בריכת Hellulaug אנחנו נוסעים מהמלון לכיוון מזרח על כביש 60 מרחק של 600 מטר עד שנגיע אל מגרש החנייה לבריכה הנמצא מצד ימין אם הנסיעה היא מזרחה.
הבריכה נמצאת ממש מתחת למגרש החנייה על חוף הים. קופסה להשארת תרומות כפי שאתם רוצים היא התשלום במקום(נכון לכתיבת שורות אלו)אין מקום להחלפת בגדים או מקלחת – המים החמים מוזרמים לבריכה באמצעות צינור שחור. עומק המים במקום רק כמה עשרות ס"מ וצריך לכרוע על הברכיים כדי שהמים החמים יגיעו עד לצווארכם. אבל התשלום על כל "הסבל" הזה הוא עבור הנוף מסביב שאין מילה מתאימה יותר מ-מהמם.
נו טוב יש עוד כמה בריכות כאלו שהנוף מסביב מהמם.
אפשרות נוספת להגיע לבריכה היא בטיול רגלי לאורך החוף כאשר מגמת פנינו מזרחה במידה ונקודת היציאה שלנו היא Flókalundur.
בזמן שאתם נרגעים בתוך הבריכה מההליכות של היום הזה נספר לכם קצת על היסטוריה של איסלנד המתקשרת למקום הזה.
לפי ספר ההתיישבות של איסלנדLANDNÁMABÓK המתיישב הראשון שרגליו דרכו על אדמת איסלנד פחות או יותר בשנת 865 לספירה הגיע למקום הזה אחרי שיצא מנורווגיה עם משפחתו להתיישב בארץ הרחוקה שהוא שמע שקיימת ממערב לנורווגיה.
שמו של המתיישב הויקינגי היה 
Hrafna-Flóki Vilgerðarson..
שם מעניין היות ופרוש המילה Hrafna הוא עורב בעברית.
הסיפור הוא ש- Flóki Vilgerðarson לקח אתו למסע 3 עורבים כדי לשחרר אותם ולנסות לעקוב אחרי המעוף שלהם מתוך הנחה שבחושים שלהם הם יאתרו יבשה ומכאן נדבק השם עורב לשמו של המתיישב. זוכרים עורב? תיבת נוח??
וכך הויקינג הנרווגי עוקב אחר אחד העורבים מן הסתם האחרון. ומגיע אל האזור הזה של איסלנד.יש הסוברים ששרידי ביתו של
Hrafna-Flóki Vilgerðarson נמצאים סמוך למקום העגינה של המעבורת אשר חוצה את הפיורד.
האזור הזה של Vatnsfjörður עשיר כל כך בדגים כך ש- 
Hrafna-Flóki Vilgerðarson היה שקוע כל כולו בדייג ולא שת ליבו אל החורף הקרב ולא התכונן כראוי, לא הכין מצבורי מזון לחורף וכך מצא את עצמו ללא מזון ואוכל לחיות המשק. התוצאה חיות המשק מתו והמתיישב מחליט לעזוב את המקום לכשמגיע האביב. לפני ש- Flóki עוזב הוא מטפס על גבעה נישאה הנושאת את השם – Lómfell במה שנודע עד היום כטיפוס הראשון על הר בהיסטוריה האיסלנדית. בהביטו סביב כל שראה זה רק קרח , קרח , ועוד קרח מה שמוביל את Flóki להעניק למקום את השם ICELAND   ומאז ועד היום קוראים לאי המדהים הזה בשם איסלנד. לימים חוזר Flóki לאיסלנד ונשאר הפעם עד סוף חייו.
את הקטע הזה של פלוקי העורבים ואיסלנד אפשר לראות גם בסידרה "הויקינגים".
לפניו יש הטוענים שהיו לאי עוד שמות שניתנו לאי על ידי מתיישבים מהצפון הסקנדינבי. לדוגמא אחד נתן למקום את השם Snæland  או בתרגום לאנגלית   Snowland- ארץ השלג.
עכשיו אחרי שאנחנו מכירים את ההיסטוריה של השם של האי אנחנו חוזרים למלון להעביר את הלילה השני שלנו בפיורדים המערביים.

מתכננים טיול? טיילתם כבר?
השתמשתם במסלול? עזר לכם בתכנון? 
נשמח שתשתפו ותשתתפו איתנו גם בתגובה וגם
בעלויות האתר כדי לשמור
לפתח ולהגדיל אותו.
כל השתתפות תתקבל בברכה
ניתן באמצעות אפליקציית ביט
 

----------------------------
מעוניינים בתכנון מסלול  מותאם אישית לאיסלנד ?
----------------------------
מעוניינים לרכוש את 
 המסלול המלא להדפסה אצלכם
תמורת 115 ש"ח
 צרו קשר בתיבת-צור קשר
או בטלפון:0547411949 - דוידי
קבלו את המסלולים למייל
בפורמט PDF כולל אישור להדפסה
אפשרות לתשלום באמצעות
אפליקציית ביט

למספר 0547411949
דוידי קליר
 
השימוש בכל המידע שמופיע כאן ובמסלולים המתוארים בהמשך הוא על אחריות המטייל בלבד.
אין להעתיק, להפיץ, להציג בפומבי או למסור לצד שלישי כל חלק מן המסלול בלא קבלת הסכמתו של דוידי קליר בכתב ומראש.
דוידי קליר אינו אחראי בשום מקרה ואופן לשימוש שנעשה במידע המצוי במסלול המתואר בהמשך.
דוידי קליר לא יהיה אחראי לשום נזק ישיר או עקיף, כספי או אחר, שייגרם למשתמש במסלול המוצע
.
2013 © כל הזכויות שמורות לדוידי קליר