מסלול יום 4 בפיורדים המערביים
העיירה Flateyri הוקמה בשנת 1792 כתחנת דואר. במהלך המאה ה-18 התפתחה העיר בעיקר הודות לחברות דייג שעסקו בדייג כרישים וליוויתנים. בשיאה מנתה העיירה כ-500 בני אדם.
בכניסה לעיירה אם תביטו אל כיוון ההר תבחינו בסוללת עפר העוטפת את העיר. למעשה זאת גדר להגנה על העיירה מפני מפולות שלג. ב27- לאוקטובר 1995 אירעה במקום מפולת שלג גדולה שגבתה את חייהם של 20 בני אדם. המפולת ארעה בשעה 4 לפנות בוקר כך שלאנשים לא היו הרבה סיכויים למלט את עצמם לפני. האטרקציה המרכזית כאן היא חנות ספרים. טוב... זו לא סתם עוד חנות ספרים. זאת למעשה החנות העתיקה ביותר בכל איסלנד שהשתמרה במצבה המקורי הטוב עד ימינו וניתן לראות זאת במקום. המבנה הוקם עוד בשנת 1898 והיה שייך לאותה המשפחה עד לשנת 2003 בה הפך למוזיאון. כחנות המקום התחיל לפעול בשנת 1918. עוד ניתן לראות בעיר מוזיאון בובות בינלאומי ומוזיאון השטויות.
באוסף של קוביות סוכר נתקלתם אי פעם??? בזמן שמוזיאון הבובות ברור מאוד מה הוא מציג, מוזיאון לשטויות? בזה עוד לא נתקלתי מימי. ובכן ניתן לראות כאן כל מיני דברים ואוספים מכל העולם בכל נושא החל מאוסף כפיות , בקבוקים מיניאטוריים ,וכמובן באוסף קוביות סוכר.
להשלמת הביקור בעיר נותר לנו להגיע לעוד 2 נקודות. הראשונה היא חוף ים יפה והשנייה... לא תאמינו אבל זהו קבר של פרה עם סיפור לא ייאמן.
לצורך כך לכשנצא מהעיירה אל כביש 60 נפנה בכיוון ממנו באנו ביום האתמול. (יש מצב שבו אם אתם לא מעוניינים לבקר במוזיאונים אשר בעיר או שהם נפתחים מאוחר מדי בשביל מסלול הטיול שלכם סעו קודם אל הנקודות הבאות)
נוסעים 1.3 ק"מ על הכביש לפי השילוט אל Holt. זאת חזרה של 1.3 ק"מ מהכיוון ממנו באנו ביום האתמול. אחרי הפנייה אל Holt ניסע על הכביש 1.4 ק"מ ונפנה ימינה לעוד ק"מ אל עבר החוף החולי היפה שנמצא במקום.
חוף עם חולות בצבע הזהב הנפלא להליכה יפה. הדיונה הסמוכה מהווה מקום קינון לברווזי Eider Duck והיא אזור מוגן.
אחרי הביקור בחוף תחזרו אל הדרך ותפנו ימינה לעוד 5.8 ק"מ לאורך חופו הדרומי של פיורד Önundarfjörður היפה. חלק מהיופי של הפיורד נזקף לחופים הזהובים שזה אך ביקרתם בהם. אחרי כן תפנו ימינה לעוד 800 מטר. מצורפת נקודת GPS למיקום.
N66° 1' 55.077" W23° 33' 8.216".
ערמה גדולה של אבנים ושלט עץ עליה ועליו כתוב באיסלנדית-æunnarhaugurS מציין את מקום קבורתה של הפרה. הייתם מאמינים שאתם עולים לרגל למקום שכזה?? פרוש השם של המקום הוא- Sæunn burial ground
אבל הסיפור שעומד אחרי הקבר יעלה על פניכם חיוך.
בשנת 1987 חודש אוקטובר הייתה הפרה מועמדת לשחיטה. כפי הנראה היא הבינה שעתידה הוא בדמות נתחי בשר התלויים באטליז מקומי וזה לא בדיוק תאם את תכניותיה ושאיפותיה כמלחכת עשב בעלת ותק. לשם הצלת נפשה היא גייסה את כוחותיה ועשתה את הדבר החכם ביותר שהפרה יכלה לעשות בנקודת הזמן ההיא - הפרה חצתה את הפיורד אל צדו השני כמה שנודע כאחד ההישגים הבולטים ביותר של פרה שחוצה בשחייה קטע לא קצר במי אוקיינוס קפואים. דיברו על זה בחדשות המקומיות, דיברו על זה בחדשות בעולם, אז בואו נראה מי האיכר שעכשיו יעז לשלוח את הפרה הזאת לשחיטה אחרי ההישג שלה? הפרה זכתה לחיות עוד 6 שנים וכאשר מתה קברו אותה במקום בו עלתה אל החוף אחרי החצייה ההרואית.
אז אחרי שעשינו כבוד(עם חיוך) לפרה נמשיך במסלול הטיול כאשר כיוון פנינו הוא לחלק הצפוני המיושב של הפיורדים המערביים. לשם כך נסע צפונה על כביש 60 מהלך של 8.3 ק"מ מ- Holt בכביש שחלקו עובר במנהרות. ונפנה אל עבר Suðureyri שימו לב שהצומת היא בתוך המנהרה עצמה אז תנהגו בזהירות. עיירת הדייגים הקטנה Suðureyri שוכנת במרחק של 14.8 ק"מ על הכביש שכאשר מתקרב אל הפיורד Súgandafjörður הצר והארוך יתגלו לפניכם נופים מרהיבים. לרדת אל הפיורד הכחול השדות הירוקים עם חבילות העשב העטופות בניילון צבעוני המפוזרות בשדות ואשר נראות לפעמים כעיגולי גבינת קממבר אם הניילון הוא לבן. או כמו מרשמלו ענקיים אם הצבעים הם ורוד ולבן. בנורווגיה התחילו לעטוף בניילון צהוב ולצייר אימוג'ים על החבילות. יפה, ייחודי, ומעלה חיוך. לא אתפלא שזה יגיע/הגיע גם לאיסלנד.
להיות בנקודה הזאת כאשר השמש שוקעת מולכם וצובעת את מי הפיורד בזהב אדמדם מהווה אטרקציה בפני עצמה.
עד לפני שבנו את המנהרה אל Suðureyri היה המקום די מנותק ומבודד בשל כביש גישה מאוד קשוח. העיירה עם פחות מ 300 תושבים שהוקמה בתחילת המאה ועשרים ואחת מערי הדייג החדישות יחסית באזור עוברת בשנים האחרונות שינוי רציני ומכניסה את התיירות לצד הדייג כעיסוק מרכזי לפרנסת תושבי העיר.
מה אפשר לעשות כאן: הבריכה המקומית היא אחת מהבריכות הפופולריות באזור הצפוני של הפיורדים המערביים. אבל אנחנו מעדיפים בריכות טבעיות יותר במקומות מבודדים. באזור יש לא מעט שבילי הליכה אבל העיסוק העיקרי לשמו הגענו לכאן הוא הדייג ודגים.
האטרקציה העיקרית כאן הוא טיול The Seafood Trail אשר במהלכו תיחשפו לכמה רבדים הקשורים לעיר שכל עיסוקה פעם היה קשור לדגים. החל ממאכלי ים דרך ההיסטוריה של המקום וההיסטוריה של ענף הדייג בכלל, חיי התושבים המקומיים. שעה וחצי עד שעתיים של מסלול מודרך מומלץ. הטיול נערך מספר פעמים ביום ומתחיל ממלון ששמו-איך לא: FISHERMAN. במהלך הטיול תיכנסו למפעלים הקשורים לתעשיית הדייג וכן טעימות של דוגמיות מאכלי ים משובחים(לפחות ככה מתיימרים) 5000 קרונות איסלנדיות נכון לסוף 2018.
את הזמנת המקום ניתן לעשות במייל: fisherman@fisherman.i והתשלום במקום.
לאורחי המלון הטיול מתבצע ללא תשלום. במלון יש גם מסעדה המתמחה במאכלי ים.
בכניסה ל- Suðureyri יש אגם קטן בו ניתן להאכיל דגי קוד וכן לצפות במגוון ציפורים המגיעות למקום.
אחרי שנסיים את ביקורנו ב- Suðureyri ניסע לפינה הצפונית ביותר של הפיורדים המערביים שניתן להגיע אליהם עם רכב.
נחזור 14.7 ק"מ עד לכביש 60 (המפגש במנהרה) נפנה שמאלה לעוד 5.1 ק"מ והנה הגענו אל Ísafjarðardjúp הפיורד השוכן מצפון לעיירה הגדולה של הפיורדים המערביים- Ísafjörður. נפנה שמאלה על כביש 61 נחלוף על פני העיר Ísafjörður ןאחרי 7.9 ק"מ נגיע אל Hnífsdalur ואל כניסה אל מינהרה איתה נמשיך אל Bolungarvik.
זאת כבר עיר עם כ-1000 תושבים ויחסית לפיורדים המערביים בהחלט מקום מיושב לא קטן.
ועכשיו דילמה: ב- Bolungarvik יש את המוזיאון Ósvör אשר משקף איך חיו כאן הדייגים ומשפחותיהם במהלך ההיסטוריה. אבל זה די חוזר על עצמו אם עשינו את הטיול ב- Suðureyri למרות שהמסלול ב- Suðureyri גם כולל טעימות שהן בהחלט פיתוי לא קטן. בקיצור אתם תחליטו בסופו של יום מה אתם עושים.
בעיירה Bolungarvik יש גם Natural History Museum מעניין. מוזיאון לא גדול בגודל הפיסי שלו אבל עם אוספים בהחלט מעניינים ושווה להיכנס אליו.
לסתות הלוויתן הכחול הענקיות שתראו במקום היוו את השער של Skrudur Botanical Garden אותם הזכרנו במסלול ביום השלישי.
אם תמשיכו אל רחוב Hafnargata השוכן ממש אל חופי הפיורד ובמקום הזה הפיורד מתחיל להיפתח כלפי האוקיינוס האטלנטי . תגיעו אל ספסל עם שולחן עץ ממש מעל לחוף המשובץ אבנים ומרחוק תוכלו לראות את Hornstrandir Nature Reserve שמהווה מקום עלייה לרגל לכאלו שבאים לעשות טרקים של כמה ימים במקום המרוחק והמבודד הזה.
מקום מעניין לביקור הוא מכרה הליגניט שפעל באזור בין השנים 1917 ועד 1921. המכרה הזה פעל זמן קצר היות וברגע שמלחמת העולם הראשונה הסתיימה היה יחסית קל יותר וזול יותר לקנות פחם מאירופה. שהיה עם אחוז פחמן גדול יותר 70-80אחוז לעומת הליגניט שהוא בעצם פחם חום עם 60 אחוז פחמן. כדי להגיע למכרה ניכנס לדרך 629 אשר נכנסת לכיוון עמק Syðridalur ואחרי 3.2 ק"מ נפנה ימינה לעוד כברת דרך של כ-750 מטר. שביל הטיול אל המכרה אמור להיות מסומן ולוקח כחצי שעה של טיפוס. נופים מובטחים.
הכניסה אל כביש 629 נמצאת קצת לפני העיר. כמו שיוצאים מהמנהרה עוברים את הנהר ואז פונים שמאלה מהכביש הראשי.
אפשרות שווה אם יש לכם קצת זמן היא לטפס אל הפסגה הקטנה Óshólar המתרוממת מעל למגדלור הכתום אשר עומד גם הוא לפני העיירה.הנופים הנשקפים מלמעלה שווים את המאמץ.
אפשר לנסות לנהוג בכביש הישן Óshlíð שחיבר בין Bolungarvik ל- Hnífsdalur שעובר ממש צמוד לקו המים. מכיוון שהכביש הזה כבר לא בשימוש מאז נפתחה המנהרה שהחליפה את הכביש הזה. הכביש לא מתוחזק – אז תתקדמו בו כמה שיכולים ולא לנסות להתקדם במידה ואתם רואים שהכביש נעלם. והכביש אכן נעלם לו. הים נגס בו, סלעים המדרדרים מהצוקים המתנשאים מעל לכביש נופלים עליו, הכביש הזה מועד גם למפולות שלגים. בקיצור חגיגה. מובטחת שקיעה מדהימה מהכביש. אבל באותה המידה קחו בחשבון שאתם והרכב לא מכוסים בהיבט הביטוחי.
מקום שאסור לוותר עליו הוא Bolafjall,. תחנת חיזוי מזג אוויר/ראדאר היושבת על צוק מדהים המתנשא מעל לאטלנטי בהמשך הדרך אחרי Bolungarvik ונחשבת למקום הביקור השווה ביותר בחלק זה של הפיורדים המערביים.
בערך 5 ק"מ אחרי העיר נפנה ימינה אל דרך שתוביל אותנו אל הנקודה. הדרך נפתחת באמצע יוני בתנאי כמובן שאין שלג.
הנופים הנפתחים אליכם כאן הם במילה אחת: מהממים. אם אתם מגיעים לכאן אפשר לוותר על הטיפוס אל Óshólar.
מכאן נמשיך את המסלול על כביש 630 עד לסופו לכיוון Skálavík . חוף שחור , נחל הנשפך לים במקום ויש המעזים להשתכשך במימיו. עוד נופים מהממים של המים הכחולים (כל עוד השמים מאירים פניהם אליכם... וזה לא קורה הרבה באיסלנד).
מכאן נחזור 24.5 ק"מ אל העיר הגדולה של הפיורדים המערביים- Ísafjörður שם נעביר את הלילה באחד מהמלונות אשר בעיר.